Επιστημονικό πείραμα για την πιθανή χρήση μεμβρανών από καταναλωμένο καφέ για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο.
Τα τρόφιμα στο ψυγείο, όπως το κρέας, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, παρουσιάζουν γενικά μικρή διάρκεια ζωής, δεδομένης της τάσης τους να αλλοιώνονται υπό το οξυγόνο, το φως και τη βακτηριακή επίδραση. Η συσκευασία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή σταθερότητας των τροφίμων και για την πρόληψη μηχανικών βλαβών, χημικών ή βιοχημικών αλλαγών και μικροβιολογικής αλλοίωσης. Πρόσφατα, ο ρόλος της παθητικής προστασίας της συσκευασίας από εξωτερικές μολύνσεις και περιβαλλοντικές συνθήκες έχει επανεξεταστεί, προσπαθώντας να βελτιώσει τις ιδιότητές της μέσω της ενσωμάτωσης ενεργών λειτουργιών, που αλληλεπιδρούν άμεσα με τα τρόφιμα ή το περιβάλλον τους, προκειμένου να ενισχυθεί η διάρκεια ζωής και οι οργανοληπτικές ιδιότητες.
Τα βιοενεργά εκχυλίσματα από αναλωμένα κατακάθια καφέ (SCG) μπορούν να αξιοποιηθούν για να δράσουν ως αντιοξειδωτικά στις ενεργές συσκευασίες τροφίμων, λόγω της μεγάλης τους ποσότητας καφεΐνης, φαινολικών ενώσεων, φλαβονοειδών, χλωρογενικών οξέων και μελανοϊδινών. Στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Foods στο Ειδικό τεύχος “Προόδος στις νέες τεχνολογίες συσκευασίας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων” αφορούσε την παραγωγή μιας ενεργής συσκευασίας τροφίμων κατάλληλης για τρόφιμα στο ψυγείο.
Μεμβράνες με βάση το πολυγαλακτικό οξύ παρήχθησαν βελτιστοποιώντας την τεχνική χύτευσης διαλύτη και δοκιμάζοντας διαφορετικά φορτία εκχυλισμάτων που ελήφθησαν από αναλωμένο κατακάθι καφέ. Eνα εκχύλισμα που ελήφθη με εκχύλιση υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας (HPTE) και ένα περαιτέρω καθαρισμένο εκχύλισμα με εκχύλιση υγρού (LLE) χρησιμοποιήθηκαν ξεχωριστά ως ενεργοί παράγοντες και αναλύθηκαν οι επιδράσεις στα χαρακτηριστικά συσκευασίας και στη μετανάστευση των δραστικών ενώσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μεμβράνες από κατακάθια καφέ, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τροφίμων που αποθηκεύονται στο ψυγείο. Οι μεμβράνες συσκευασίας που ελήφθησαν παρουσίασαν καλή διαφάνεια και χειρισμό, με πάχος που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 μm. Οι δοκιμές μετανάστευσης έδειξαν ότι οι μεμβράνες που φορτώθηκαν με το εκχύλισμα LLE παρείχαν χαμηλότερο ρυθμό μετανάστευσης καφεΐνης και, γενικά, χαμηλότερη σημαντική δράση από τις συσκευασίες με εκχυλίσματα HPTE. Ως εκ τούτου, το τελευταίο έδειξε τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ικανότητα αναστολής της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και την αντιριζική ισχύ λόγω της παρουσίας μιας πολύπλοκης δεξαμενής αντιοξειδωτικών και της επίδρασης καφέ χρώματος στο φιλμ, παρά την περιορισμένη ικανότητα φόρτωσης (840 μg καφεΐνης/g PLA) σε σύγκριση στο εκχύλισμα LLE.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Pettinato M, Bolla M, Campardelli R, Firpo G, Perego P. Πιθανή χρήση μεμβρανών με βάση το PLA φορτωμένων με αντιοξειδωτικούς παράγοντες από καταναλωμένους καφέδες για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Τρόφιμα . 2023; 12(22):4167. https://doi.org/10.3390/foods12224167