Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προς την καταστροφή εκατοντάδες εκατομμύρια ετικέτες κρασιού στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαΠρος την καταστροφή εκατοντάδες εκατομμύρια ετικέτες κρασιού στην ΕΕ
spot_img

Ο νέος κανόνας της ΕΕ για τους κωδικούς QR στις ετικέτες, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή βιομηχανία οινοποιίας.

Από τις 8 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα κρασιά και τα αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα πρέπει να φέρουν λίστα συστατικών και θρεπτική αξία των περιεχομένων στην πίσω ετικέτα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117, ο οποίος δημοσιεύτηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Η νομοθεσία επέτρεπε στους παραγωγούς να κάνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες ψηφιακά προσβάσιμες μέσω της σάρωσης ενός κωδικού QR.

   Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μόλις δυο εβδομάδες πριν από την εφαρμογή της αλλαγής στην ετικέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κωδικός QR πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα με τον όρο «συστατικά» και ότι η ένδειξη «i» που συνοδεύει τον κωδικό QR σήμερα, είναι ανεπαρκής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να είχε πρωτοεμφανίσει την ιδέα της αλλαγής των κατευθυντήριων γραμμών σε μια συνάντηση στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), τον εμπορικό οργανισμό που εκπροσωπεί την οινοποιία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή ενός τεράστιου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CEEV, Mauricio González, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της González Byass, «έχουν ήδη εκτυπωθεί αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ετικέτες και, πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στα ράφια» με έναν κωδικό QR με το σύμβολο «i».

   Αυτή η αλλαγή της τελευταίας στιγμής έχει προκαλέσει κατακραυγή από το CEEV που ζήτησε μια «επείγουσα» αναστολή για να αποφευχθεί η συνολική «διαταραχή της αγοράς κρασιού». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια νέα ερμηνεία, που δημοσιεύεται 14 ημέρες πριν από την ημερομηνία εφαρμογήςς, η οποία θα συνεπάγεται, αφενός, την καταστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετικετών που έχουν ήδη εκτυπωθεί και, αφετέρου, την ανικανότητά μας να εκτυπώσουμε νέες ετικέτες εγκαίρως, για τη συμμόρφωση με τη νέα προθεσμία. Ως εκ τούτου, ζητάμε από την Επιτροπή να τροποποιήσει επειγόντως τις κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο González.

Σύμφωνα με το CEEV, κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οινοπαραγωγών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επικοινώνησαν επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για την απροσδόκητη αλλαγή.

«Ο αμπελοοινικός τομέας έχει περάσει δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των νέων κανόνων επισήμανσης, τον Δεκέμβριο του 2021, στην πραγματική τους εφαρμογή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναγνώριση του κωδικού QR με το γράμμα «i» που μπορεί να αναφέρεται σε πολλά είδη πληροφοριών, μπορεί να θεωρηθεί ως απόκρυψη πληροφοριών που είναι υποχρεωτικές και δυνητικά παραπλανητικές για τους καταναλωτές», είπε μεταξύ άλλων, ο Olof Gill, εκπρόσωπος για το εμπόριο και τη Γεωργία της ΕΕ, στο TheDrinkBusiness.

   Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που είχε η CEEV με τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την επικεφαλίδα «συστατικά» στην ετικέτα, ο Gill είπε: «Κάθε κρασί που φέρει ετικέτα χρησιμοποιώντας μια επίσημη γλώσσα ενός κράτους μέλους μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται στην αγορά της Ένωσης και αυτός ο κανόνας αφορά το κρασί ισχύει και για την αναγνώριση του κωδικού QR. Αυτό δεν εμποδίζει την προαιρετική χρήση πολύγλωσσων ετικετών, μια εκτεταμένη πρακτική και στον αμπελοοινικό τομέα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο