Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού.

ΑρχικήΝέαΣύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού.
spot_img

cibum team

Σε συμφωνία για τη σύσταση  Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, που να εκφράζει το σύνολο του κλάδου, κατέληξαν σήμερα, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, που είχαν προχωρήσει στην ετοιμασία ξεχωριστών φακέλων, κ. κ. Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας.

Σε συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο υπό την Υφυπουργό, κα Αραμπατζή συμφωνήθηκε:

-να κατατεθεί ένας και ενιαίος φάκελος, που αντιστοιχεί, με βάση τα λεγόμενα τους, στο 90% της παραγωγής και της μεταποίησης, αντίστοιχα 

-η Διεπαγγελματική να οργανωθεί και να λειτουργήσει κατά τα διεθνή πρότυπα προς όφελος της ελληνικής παραγωγής, των πτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η κυοφορία της ιδέας έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2018. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τον κ. Βλαχάκη και τον κ. Ζούρα, οι οποίοι πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν θετικά, με αίσθημα υπευθυνότητας, στην πρωτοβουλία του Υπουργείου», επισήμανε η κ. Αραμπατζή σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, έρχεται σε μια εποχή που το αυγό, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή των σύγχρονων διατροφικών τάσεων κι ως εκ τούτου οι προοπτικές για την ελληνική πτηνοτροφία προμηνύονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Βεβαίως, η σύσταση της Διεπαγγελματικής Αυγού δεν αποτελεί το τέλος του ταξιδιού αλλά το τέλος της αρχής. Χρειάζεται οργάνωση, σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια. Το αίσθημα υψηλού επαγγελματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου και των πτηνοτρόφων, όπως αυτό αποτυπώνεται στις πρότυπες μονάδες τους, τα καινοτομικά προϊόντα, το σεβασμό στην ευζωία των πτηνών και την πλήρη κάλυψη των αναγκών ακόμη και των πιο απαιτητικών καταναλωτών αποτελούν, πάντως, τις βάσεις, τα εχέγγυα για την επιτυχή πορεία της Διεπαγγελματικής για την οποία μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι  σαφές ότι η συμμετοχή σε μία Διεπαγγελματική δεν συνεπάγεται μόνο ευκαιρίες και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον, είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους, στο πλευρό των ανθρώπων της αγοράς και της παραγωγής. Η θεσμοθέτηση του ισοζυγίου αυγών, που το ζητούσαν για πολλά χρόνια κι έγινε πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι χαρακτηριστική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας αλλά δεν είναι η μόνη.

Με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού ολοκληρώνεται στην ουσία ο κύκλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην κτηνοτροφία/πτηνοτροφία και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Οι εκκρεμότητες κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτές τις οργανώσεις και γι’ αυτό, άλλωστε, θεσμοθετήσαμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο αλλά φυσικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

 

Από την πλευρά των εκπροσώπων της παραγωγής και της αγοράς έγιναν οι εξής δηλώσεις:

 

Ιωάννης Βλαχάκης:

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την πτηνοτροφία. Μετά από εποικοδομητική, όπως πάντα, συζήτηση με την κ. Αραμπατζή και τους συνεργάτες της, συμφωνήσαμε σε μία Ενιαία ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κλάδο της πτηνοτροφίας αυτό, που ήταν πάντα.

Αυτό που πετύχαμε σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο. Διότι στις συνεργασίες υπάρχουν όροι που πρέπει να συμφωνηθούν και όταν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Σήμερα, όμως, αποδείξαμε ότι με θέληση και καλή  διάθεση όλα γίνονται. 

Η ενιαία Διεπαγγελματική σημαίνει πιο μεγάλη, πιο δυνατή φωνή για το σύνολο του κλάδου, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε συνολικά τα προβλήματα».

 

Τριαντάφυλλος Ζούρας:

«Καταρχάς χαίρομαι που έχουμε καταλήξει και νομίζω ότι εκπροσωπούμε αθροιστικά σχεδόν όλο τον κλάδο, άρα η φωνή μας θα είναι πολύ πιο δυνατή και θα παλέψουμε μαζί με τον κ. Βλαχάκη για να καταφέρουμε, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, να λύσουμε τα προβλήματα του κλάδου και να βελτιώσουμε την θέση του.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα