Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι μέλλει γενέσθαι με το υγειονομικό πρωτόκολλο των ξενοδοχείων «health first».

ΑρχικήΝέαΤι μέλλει γενέσθαι με το υγειονομικό πρωτόκολλο των ξενοδοχείων «health first».
spot_img

cibum team

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται η προετοιμασία ξενοδοχείων και εστίασης όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν και ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης πριν λίγες ημέρες έκανε λόγο για άνοιγμα του τουρισμού ακόμα και πριν τις 14 Μαΐου, δεν υπάρχει ακόμα σαφές πλάνο, τόσο όσον αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην φιλοξενία και τη εστίαση, ούτε για το καθεστώς εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό προέκυψε σήμερα στην Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος όπου παρουσιάστηκε η μελέτη της Grant Thornton με τίτλο : «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα» που έγινε για λογαριασμό του ΞΕΕ.

Σε ερώτηση του cibum στον πρόεδρο του ΞΕΕ κ Αλέξανδρο Βασιλικό για το εάν θα ισχύσει και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο health first στα ξενοδοχεία και εάν θα χρειαστεί νέο αίτημα από τους ξενοδόχους ο κ. Βασιλικός απάντησε πως δεν θα ξαναγίνει από την αρχή όλη η διαδικασία και, όπως έγινε και πέρυσι έτσι και φέτος, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν εγκαίρως για τις υποχρεώσεις και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόσουν. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, το επιμελητήριο βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων, ο φορέας βρίσκεται σε ετοιμότητα, υπάρχει συνεχής επαφή και ενημέρωση με το υπουργείο αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι. «Περιμένουμε να οριστικοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός τρόπος ταξιδιού» τόνισε ο κ. Βασιλικός. Όσον αφορά στο θέμα του σερβιρίσματος του buffet –υπενθυμίζεται ότι πέρυσι προβλεπόταν το σερβίρισμα από το προσωπικό του ξενοδοχείου-  ο κ. Βασιλικός είπε, πως μέχρι τώρα όλοι οι πελάτες είναι δυνητικοί φορείς, εάν αλλάξει αυτό θα αλλάξουμε και τα πρωτόκολλα. Προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία των επισκεπτών τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Αναφερόμενος δε στον εμβολιασμό, είπε ότι υπάρχει πρόταση του ΞΕΕ για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζόμενων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

health first υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία

 Μελέτη Grant Thornton: Υψηλή η ικανότητα του τομέα της Φιλοξενίας στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών συστημικών και μη συστημικών κρίσεων. 

Ακρογωνιαίος λίθος οικονομικής ανάπτυξης και απορρόφησης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας μας είναι ο τομέας της Φιλοξενίας, κλάδος που εμφανίζει υψηλή ικανότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών συστημικών και μη κρίσεων αλλά και υψηλό βαθμό απόκρισης με ταχεία επαναφορά της Φιλοξενίας σε καταστάσεις εξωγενών μεταβολών

Το παραπάνω συμπέρασμα αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στη μελέτη της Grant Thornton με τίτλο : «Η στρατηγική σημασία της Φιλοξενίας για την Ελλάδα» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και παρουσιάστηκε στην σημερινή Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η διάχυση ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ, μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα η έρευνα από τις επενδύσεις στη Φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Όπως υπογραμμίζει η μελέτη η Φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της Φιλοξενίας).

 

 

Ανθεκτικότητα Φιλοξενίας στην οικονομική κρίση

Η μελέτη εξετάζοντας την εξέλιξη του κύκλων εργασιών της Φιλοξενίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι:

  • Κατάφερε να αντιμετωπίσει άμεσα τις οικονομικές απώλειες της κρίσης
  • Παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών όταν το σύνολο της οικονομίας παρουσίασε σωρευτικές απώλειες 12 δισ. ευρώ περίπου.
  • Αποτέλεσε έναν από τους τρεις κυριότερους τομείς που σημείωσαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (κατά 3 δισ. ευρώ).
  • Η ικανότητά της να ανταποκριθεί άμεσα στις οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης φανερώνει τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε συστημικές κρίσεις.

Από την περαιτέρω εξέταση του βαθμού ανθεκτικότητας σε μη συστημικές κρίσεις (υγειονομική κρίση COVID-19), μέσω της στατιστικής συσχέτισης των οικονομικών μεγεθών Φιλοξενίας με μεγέθη ζήτησης (τουριστική κίνηση), προκύπτουν:

  • Λιγότερες απώλειες κύκλου εργασιών στη Φιλοξενία δεδομένης και της πτώσης της τουριστικής κίνησης το 2020.
  • Η δυνατότητα της Φιλοξενίας να συγκρατεί το μέγεθος των απωλειών που δημιουργούνται από μη συστημικές κρίσεις.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι η Φιλοξενία χαρακτηρίζεται από δυνατότητα ταχείας αντιμετώπισης και απόκρισης σε εξωγενείς μεταβολές (επαναφορά στο ήμισυ του έτους), καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης συγκριτικά με λοιπούς κλάδους (εμπόριο, κατασκευές, χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες κλπ.).

Επισημαίνεται δε ότι η Φιλοξενία εμφανίζει σημάδια ταχείας επαναφοράς σε απώλειες του κύκλου εργασιών που προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες, ενώ διαθέτει υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης των αρνητικών οικονομικών κύκλων και άμεσης απόδοσης των πόρων που εν τέλει επενδύονται σε αυτή.

Εντοπισμός «συνδεόμενων» κλάδων οικονομίας.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η Φιλοξενία συνδέει μέσω της διεύρυνσης  των επαγγελμάτων – δραστηριοτήτων που αντιστοιχούν ανά επιμέρους κατηγορία εργασιών ανακαίνισης 17 κύριους διψήφιους κλάδους δραστηριότητας που αφορούν τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες, τη λιανική και χονδρική πώληση και τη μεταποίηση των απαιτούμενων εμπορευμάτων (επίπλων, ειδών διακόσμησης κλπ.) καθώς και την επίβλεψη των έργων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

H μελέτη ακτινογραφώντας την ελληνική οικονομία διαβλέπει 9 επηρεαζόμενους τομείς δραστηριότητας από το σύνολο των 20 τομέων της οικονομίας (45% των τομέων της οικονομίας) που επηρεάζονται άμεσα από τη Φιλοξενία. Πρόκειται για τους τομείς : Βιομηχανία – μεταποίηση, Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, Κατασκευές, Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, Μεταφορά και αποθήκευση, Ενημέρωση και επικοινωνία, Επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε :  «H έρευνα της Grant Thornton πιστοποιεί επιστημονικά και δικαιώνει απόλυτα την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜοU» τεκμηριώνοντας τη σημασία της φιλοξενίας για την Εθνική οικονομία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα