Τα οφέλη της νιασίνης με τα οποία ενισχύονται τα δημητριακά πρωινού εξουδετερώνονται, οδηγώντας σε βλαβερές συνέπειες.
Η νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που προστίθεται στα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορεί να συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, δείχνουν τα ευρήματα νέας Βρετανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine. Η βιταμίνη που βρίσκεται σε πολλά δημητριακά πρωινού και άλλα «ενισχυμένα» προϊόντα, είναι μια κοινή βιταμίνη Β που προηγουμένως προβλεπόταν για τη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που ονομάζεται 4PY, που δημιουργείται όταν το σώμα διασπά την περίσσεια νιασίνης, σχετίζεται έντονα με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις.
Η μελέτη εξέτασε δείγματα αίματος και ιατρικά αρχεία από 503.325 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα 4PY διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων.
Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία έχει γίνει υποχρεωτική η προσθήκη νιασίνης στο αλεύρι μη ολικής αλέσεως στο 15% της θρεπτικής τιμής αναφοράς ανά 100 γραμμάρια αλεύρου. Αυτό γιατί η ανεπάρκεια νιασίνης μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται πελλάγρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή του δέρματος, πληγές στο στόμα, διάρροια και ακόμη και άνοια. Σύμφωνα με το NHS, η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης είναι 16,5 mg για τους άνδρες και 13,2 mg για τις γυναίκες.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα στα τέσσερα άτομα έπαιρνε υπερβολική ποσότητα και είχε υψηλά επίπεδα 4PY στο αίμα τους. Ο Δρ Hazen από την κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, είπε: «Τα αποτελέσματα της νιασίνης ήταν πάντα κάπως παράδοξα. «Παρά τη μείωση της χοληστερόλης, τα κλινικά οφέλη ήταν πάντα λιγότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι η περίσσεια νιασίνης προκάλεσε ασαφείς ανεπιθύμητες ενέργειες που εξουδετέρωσαν εν μέρει τα οφέλη της μείωσης της χοληστερόλης. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας βοηθούν να εξηγηθεί αυτό το παράδοξο. Αυτό δείχνει γιατί η διερεύνηση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου είναι τόσο κρίσιμη και μάθαμε πολύ περισσότερα από αυτά που θέλαμε να βρούμε».
Πολλά δημητριακά πρωινού είναι «ενισχυμένα» με νιασίνη. Οι νιφάδες καλαμποκιού περιέχουν 13 mg ανά 100 γραμμάρια, που σημαίνει ότι ένα μπολ των 50 γραμμαρίων περιέχει σχεδόν τη μισή ημερήσια δόση. Παρόμοιες ποσότητες βρίσκονται στο Weetabix (14mg/100g) και στο Shreddies (11mg/100g). Πολλές δημοφιλείς ημερήσιες πολυβιταμίνες περιέχουν περίπου 50 mg, περισσότερο από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ενός άνδρα.
Δεν υπάρχει υποχρεωτική απαίτηση για εμπλουτισμό των δημητριακών πρωινού με βιταμίνες και μέταλλα, αλλά οι παρασκευαστές μπορούν να το κάνουν εθελοντικά σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς. Θεωρείται ότι η ανοχή όλων στη νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β-3, είναι ελαφρώς διαφορετική. Ο Δρ Hazen είπε ότι η πρόσληψη είναι “σαν πολλές βρύσες που ρίχνουν νερό σε έναν κουβά”. Μόλις γεμίσει ο κάδος, αρχίζει να χύνεται. Στη συνέχεια, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται να επεξεργαστεί τη διαρροή και να παράγει άλλους μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένου του 4PY. Η περίσσεια νιασίνης μπορεί να αποβληθεί στα ούρα. Η σοβαρή υπερδοσολογία μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαψη και ηπατική βλάβη.
«Η ανεπάρκεια νιασίνης είναι πολύ σπάνια σήμερα, επειδή η βάση της διατροφικής μας πυραμίδας είναι γεμάτη με προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα, είτε είναι αλεύρι, δημητριακά, δημητριακά, ρύζι ή σόγια. Όσοι έχουν υψηλά επίπεδα 4PY θα πρέπει να περιορίσουν τους υδατάνθρακες και να τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες και ολόκληρα τρόφιμα, περισσότερο από μια μεσογειακή διατροφή. Αν και μείωσε τη χοληστερόλη, δεν μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού», είπε ο Δρ Hazen.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως μία ποικίλη διατροφή είναι καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση από την κατανάλωση μεμεονομένων τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες. Η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα νιασίνης καδμίου είναι να τρώτε μια ποικίλη διατροφή.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-13100687/Vitamin-cereals-pasta-bread-heart-disease.html