Δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής 10 εκατομμυρίων ανθρώπων έδειξαν πως η υψηλότερη έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο 32 σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία.
Με αυξημένο κίνδυνο για 32 επιπτώσεις στην υγεία, συνδέονται τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των σοβαρών καρδιακών και πνευμόνων παθήσεων, διαταραχών ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.
Στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αρτοσκευάσματα και σνακ, ανθρακούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη και έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, που υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Τα ευρήματα αυτά είναι αποτέλεσμα ανασκόπησης 45 διακριτών συγκεντρωτικών μετα-αναλύσεων από 14 άρθρα ανασκόπησης που συσχετίζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία που εξέτασαν δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής από 10.000.000 ανθρώπους. Καμία από τις μελέτες που ελήφθησαν υπόψη στην ανασκόπηση, δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αντιπροσωπεύουν έως και το 58% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος και έχουν αυξηθεί γρήγορα σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένης τροφής συσχετίστηκε με:
- περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο,
- 48-53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών
- 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία,
- 40-66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου και
- αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 22%.
Τα στοιχεία για τη συσχέτιση της έκθεσης σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με το άσθμα, τη γαστρεντερική υγεία, ορισμένους καρκίνους και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά λίπη στο αίμα και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, παραμένουν περιορισμένα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης το κέρδος αποθαρρύνει τη βιομηχανία τροφίμων να στραφεί σε θρεπτικά τρόφιμα, επομένως είναι απαραίτητες οι δημόσιες πολιτικές και η δράση για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μεταξύ άλλων προτείνονται ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, περιορισμός της διαφήμισης και απαγόρευση πωλήσεων μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και φορολογικά και άλλα μέτρα που καθιστούν τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα φρεσκοπαρασκευασμένα γεύματα προσιτά και διαθέσιμα, και φθηνότερα από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Τέλος, λένε ότι «απαιτούνται διεπιστημονικές έρευνες για τον εντοπισμό των πιο αποτελεσματικών τρόπων ελέγχου και μείωσης της υπερεπεξεργασίας και για τον ποσοτικό προσδιορισμό και την παρακολούθηση του κόστους-οφέλους και άλλων επιπτώσεων όλων αυτών των πολιτικών και δράσεων στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, απασχόληση και το περιβάλλον».
Σύνδεσμος με το σύστημα επισήμανσης του δελτίου τύπου της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών:
https://press.psprings.co.uk/ AMSlabels.pdf