Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα πάνω κάτω σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ της Αυστραλίας: Υποχρεωτική η πρόσληψη επόπτη ασφάλειας Τροφίμων!

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΤα πάνω κάτω σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ της Αυστραλίας: Υποχρεωτική η πρόσληψη επόπτη ασφάλειας Τροφίμων!
spot_img

Σε λιγότερο από ένα μήνα εστίαση και λιανική πρέπει να εφαρμόσουν το νέο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων για τα μη συσκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Μπορεί η Αυστραλία να απέχει χιλιάδες μίλια από την Ελλάδα (για την ακρίβεια 8323.9 μίλια), μπορεί να χρειάζονται πάνω από 16 ώρες συνεχόμενη πτήσης, μπορεί να ακούγεται πολύ μακρινή, συνήθως όμως ότι γίνεται στο εξωτερικό αργά ή γρήγορα εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Γι αυτό καλό είναι να πληροφορούμαστε τα καλώς ή και τα κακώς κείμενα και να προετοιμαζόμαστε…

Η Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) θέτει σε ισχύ από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου νέα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων με νέες ενημερωμένες απαιτήσεις εκπαίδευσης που επηρεάζουν τις περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων προφανώς μετά την αύξηση των ανακλήσεων αλλά και των τροφικών δηλητηριάσεων.  

Η FSANZ ενημέρωσε τον Οδηγό Safe Food Australia με ένα νέο σύνολο οδηγιών που είναι γνωστό ως Standard 3.2.2A Food Safety Management Tool. Σύμφωνα με το Πρότυπο 3.2.2A, οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται μη συσκευασμένα, δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα και τα σερβίρουν έτοιμα προς κατανάλωση, απαιτείται να διαθέτουν εξειδικευμένο επόπτη ασφάλειας τροφίμων (FSS), να διασφαλίζουν ότι όλοι οι χειριστές τροφίμων είναι εκπαιδευμένοι στην ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων, και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.

Το νέο πρότυπο επηρεάζει εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα διάθεσης γευμάτων σε πακέτο, παμπ, σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν, street food και άλλες εγκαταστάσεις που σερβίρουν φαγητό. 

Το νέο πρότυπο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν 2 ή 3 εργαλεία διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων με βάση τις δραστηριότητές τους στο χειρισμό τροφίμων.

Τα 3 εργαλεία είναι:

  • επόπτης ασφάλειας τροφίμων
  • εκπαίδευση χειριστών τροφίμων
  • τεκμηρίωση κρίσιμων ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το νέο πρότυπο διαχωρίζει τις επιχειρήσεις τροφίμων σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία 1 ανήκουν οι επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου και πρέπει να εφαρμόσουν και τα 3 εργαλεία διαχείρισης. Οι επιχειρήσεις της κατηγορίας 2 πρέπει να διαθέτουν επόπτη ασφάλειας τροφίμων και εκπαίδευση στους χειριστές τροφίμων.

Ο επόπτης ασφάλειας τροφίμων (FSS) πρέπει να είναι ένα άτομο με αναγνωρισμένη πιστοποίηση ως FSS, που έχει αποκτήσει τα τελευταία 5 χρόνια. Θα πρέπει να έχει πρόσφατες, σχετικές δεξιότητες και γνώσεις για να χειρίζεται τα τρόφιμα με ασφάλεια, ιδιαίτερα τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου.

Η εκπαίδευση του χειριστή τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνει: 

  • ασφαλή χειρισμός των τροφίμων 
  • προστασία από μόλυνση των τροφίμων 
  • καθαρισμό και απολύμανση χώρων και εξοπλισμού τροφίμων 
  • γνώσεις προσωπικής υγιεινής. 

Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλοι οι χειριστές τροφίμων έχουν ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των τροφίμων ή έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις, προτού αρχίσουν να χειρίζονται τρόφιμα υψηλού κινδύνου.

Τι είναι η «υποκατάσταση» των κρίσιμων ελέγχων για την ασφάλεια των τροφίμων; (Κατηγορία 1) 

  • Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν αρχεία ή να αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι απαιτήσεις για ασφαλή παραλαβή, αποθήκευση, επεξεργασία, έκθεση και μεταφορά δυνητικά επικίνδυνων τροφίμων, καθώς και για τον καθαρισμό και την απολύμανση. Αυτές ονομάζονται «προβλεπόμενες διατάξεις». Η επιχείρηση πρέπει να δείξει πώς έχουν επιτευχθεί ή επαληθευτεί. 
  • Η επιχείρηση πρέπει να κάνει ένα αρχείο, εκτός εάν μπορεί να δείξει με άλλο τρόπο ότι πληροί τις απαιτήσεις και να μπορεί να το αποδείξει σε έναν εξουσιοδοτημένο υπάλληλο (ρυθμιστική αρχή τροφίμων).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο