Επωνυμίες τροφίμων που ανήκουν σε εταιρείες καπνού φαίνεται να έχουν πιο γευστικά τρόφιμα από τους ανταγωνιστές.
Επωνυμίες τροφίμων που ανήκουν σε εταιρείες καπνού φαίνεται να έχουν πιο “υπεργευστικά” τρόφιμα από τους ανταγωνιστές, δείχνει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κάνσας και δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό Addiction. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο «υπεργευστικά» για τα τρόφιμα που περιέχουν σκόπιμα δελεαστικούς συνδυασμούς αλάτων, λιπών και σακχάρων.
«Χρησιμοποιήσαμε πολλαπλές πηγές δεδομένων για να εξετάσουμε το ερώτημα: «Με ποιους τρόπους συμμετείχαν οι εταιρείες καπνού των ΗΠΑ στην προώθηση και εξάπλωση υπεργευστικών τροφίμων στο διατροφικό μας σύστημα;» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Tera Fazzino, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο KU και αναπληρωτής διευθυντής του Cofrin Logan Center for Addiction Research and Treatment στο KU Life Span Institute. «Τα υπεργευστικά τρόφιμα μπορεί να είναι ακαταμάχητα και δύσκολο να σταματήσουμε να τα τρώμε. Έχουν συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τη γευστικότητα, συγκεκριμένα λίπος, ζάχαρη, νάτριο ή άλλους υδατάνθρακες που εμφανίζονται σε συνδυασμούς μαζί».
Η Fazzino και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1988 και 2001, τα τρόφιμα που ανήκουν σε εταιρίες καπνού είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να ταξινομηθούν ως υπεργευστικά με λίπος και νάτριο και 80%, να ταξινομηθούν ως υπεργευστικά με υδατάνθρακες και νάτριο από τα τρόφιμα που δεν ανήκαν στην καπνοβιομηχανία.
Οι ερευνητές του KU χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια δημόσια αποθήκη εγγράφων της βιομηχανίας καπνού για να προσδιορίσουν την ιδιοκτησία των εταιρειών τροφίμων και στη συνέχεια συνέλεξαν δεδομένα διατροφής από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε διαχρονικές αναλύσεις για να υπολογίσουν πόσα τρόφιμα ήταν “διατυπωμένα ως υπεργευστικά, με βάση την ιδιοκτησία του καπνού”.
Ενώ οι καπνοβιομηχανίες αποτραβήχτηκαν από το σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ίσως η σκιά της Big Tobacco παρέμεινε. Η νέα μελέτη KU διαπιστώνει ότι η διαθεσιμότητα υπεργευστικών τροφίμων με λίπος και νάτριο καθώς και με υδατάνθρακες και νάτριο, ήταν ακόμα υψηλή το 2018.
“Η πλειονότητα των όσων υπάρχουν εκεί έξω στην προσφορά τροφίμων μας εμπίπτει στην κατηγορία των υπεργευστικών”, είπε ο Fazzino. «Είναι στην πραγματικότητα λίγο δύσκολο να εντοπίσεις φαγητό που δεν είναι υπεργευστικό. Στην καθημερινή μας ζωή, τα τρόφιμα από τα οποία περιτριγυριζόμαστε και μπορούμε εύκολα να τα πιάσουμε είναι κυρίως τα υπεργευστικά. Και τρόφιμα που δεν είναι υπεργευστικά, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά – δεν είναι απλώς δύσκολο να τα βρεις, είναι και πιο ακριβά. Δεν έχουμε πραγματικά πολλές επιλογές όταν πρόκειται να διαλέξουμε ανάμεσα σε φαγητά που είναι φρέσκα και ευχάριστα (π.χ. ένα τραγανό μήλο) και φαγητά που απλά δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως»
Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές υπεργευστικών τροφίμων είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία και τις σχετικές συνέπειες για την υγεία, ακόμη και όταν δεν σκοπεύουν να φάνε υπερβολικά.
«Αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να φάτε περισσότερο από ό,τι σχεδιάσατε», είπε ο Fazzino. «Δεν είναι μόνο η προσωπική επιλογή και το να προσέχεις τι τρως – μπορεί να ξεγελάσουν το σώμα σου ώστε να φας περισσότερο από ό,τι πραγματικά θέλεις».
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.