Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα ζωικά προϊόντα και η ασφάλεια τροφίμων στο μικροσκόπιο του FAO

ΑρχικήΝέαΤα ζωικά προϊόντα και η ασφάλεια τροφίμων στο μικροσκόπιο του FAO
spot_img

Ποια τα προβλήματα και ποιες οι λύσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων στα ζωικά προϊόντα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του FAO.

Ένα από τα 4 θέματα εστίασης του Oργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, FAO, είναι ασφάλεια των τροφίμων και οι τροφιμογενείς ασθένειες.

Έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Γεωργίας του FAO (COAG), πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση ζήτησε από τον σχετικά με τη συμβολή των ζώων στην επισιτιστική ασφάλεια, τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, τη διατροφή και την υγιεινή διατροφή.

Η έκθεση χωρίζεται σε 2 μέρη, εκ των οποίων το πρώτο  εστιάζει στις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης και το ρόλο τους στην υγιεινή διατροφή, 2 παράγοντες εκ των οποίων αποτελεί και η ασφάλεια τροφίμων και οι τροφιμογενείς ασθένειες.

Σύμφωνα με την Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογίας Φορτίου Τροφίμων Ασθενειών (FERG) του ΠΟΥ, 600 εκατομμύρια ασθένειες και 420.000 θάνατοι προκλήθηκαν από αυτούς τους παράγοντες το 2010, ενώ εκτιμάται πως το 1\3 των τροφιμογενών ασθενειών οφείλεται σε μολυσμένα προϊόντα χερσαίας ζωικής προέλευσης (TASF).

Ενημερωμένα στοιχεία αναμένονται μέχρι το 2025.

Τα τρόφιμα που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν αυγά και προϊόντα αυγών, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα, έντομα και προϊόντα εντόμων- μεταξύ άλλων.

Αυτά κινδυνεύουν ως επί τω πλείστω από βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους, παράσιτα, ιούς, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων, φυσικές τοξίνες και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Στα αίτια για όλα τα παραπάνω ζητήματα εντάσσονται οι επιβλαβείς γεωργικές πρακτικές, η εκτεταμένη κτηνοτροφική παραγωγή και η αυξανόμενη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, που όλα μαζί εντείνουν τους κινδύνους τροφιμογενών ασθενειών. Επιπλέον, τα ζωικά τρόφιμα μπορεί να πωλούνται σε παράνομες αγορές, οι οποίες δεν έχουν υποβληθεί σε ελέγχους και δεν είναι σίγουρο ότι τηρούν τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων.

Όσον αφορά στις λύσεις, οι ειδικοί επεσήμαναν στην έκθεση πως τα θέματα ασφάλειας των τροφίμων μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βελτίωση της υγιεινής, τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελέγχου. 

Απαιτούνται, επίσης, συστήματα επιτήρησης που διευκολύνουν τη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για κάθε χώρα και υποστηρίζουν ενημερωμένες εκτιμήσεις για την επιβάρυνση των τροφιμογενών ασθενειών, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το Food Safety News, το οποίο παραθέτει τα αποτελέσματα της έκθεσης.

Αλλά και στα καινούρια τρόφιμα που θεωρούνται νέα, όπως το καλλιεργούμενο κρέας, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού εισέλθει στην ευρεία καταναλωτική αγορά.

Διαβάστε την έκθεση εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα