Σε ποια τρόφιμα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο και γιατί.
Το ανθρακικό κάλιο, είναι αλκαλικό με χημικό τύπο K2CO3 και όταν χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, έχει τον ευρωπαϊκό αριθμό πρόσθετου τροφίμων E501. Αν και έχει πολλές εφαρμογές όπως σε γυαλί, κεραμικά, απορρυπαντικά και φάρμακα, η χρήση του είναι ευρεία και στα τρόφιμα.
Το ανθρακικό κάλιο, είναι το κύριο συστατικό της ποτάσας και προερχόταν κυρίως από εξορυσσόμενο αλάτι. Η παλιά μέθοδος ήταν η συλλογή ή η παραγωγή από τέφρα ξύλου. Επί του παρόντος, παράγεται κυρίως συνθετικά με τις ακόλουθες τρεις διαδικασίες παραγωγής:
1. Λήψη υδροξειδίου του καλίου πρώτα με ηλεκτρόλυση χλωριούχου καλίου και στη συνέχεια αντίδραση με διοξείδιο του άνθρακα. Το χλώριο (Cl2) και το υδρογόνο (H2) είναι τα υποπροϊόντα. Αυτή είναι η πιο χρησιμοποιούμενη εμπορική μέθοδος και επίσης ο τρόπος παραγωγής υδροξειδίου του καλίου.
Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας και οι κοινές χρήσεις τροφίμων του είναι σε:
- Κακάο : μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή αλκαλοποιημένου κακάο για να μειώσει την οξύτητα των φυσικών κόκκων κακάο και να σκουρύνει τη σκόνη κακάο.
- Οίνος : μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστικός παράγοντας για τη μείωση της οξύτητας κατά την παραγωγή κρασιού.
- Αρτοποιία : χρησιμοποιήθηκε συνήθως ως διογκωτικό για να φουσκώσει το ψωμί στο ψήσιμο, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από διττανθρακικό νάτριο λόγω της πικρής επίγευσης. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του διττανθρακικού νατρίου σε αρτοσκευάσματα όπου επιθυμείται χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
- Ramen Noodles : το κύριο συστατικό του Kansui, το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής και του χρώματος.
- Μαρινάδες : ως ρυθμιστικός παράγοντας σε μαρινάδες για κρέας.
- Γάλα σε σκόνη : ρυθμιστής οξύτητας σε σκόνη γάλακτος και κρέμας.
- Σταφίδες : ως ξηραντικό για τη μετατροπή των σταφυλιών σε σταφίδες.
Πηγή: foodadditives