Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκτός “παιχνιδιού” το διοξείδιο του τιτανίου: Αγώνας δρόμου για εναλλακτικές λύσεις

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕκτός "παιχνιδιού" το διοξείδιο του τιτανίου: Αγώνας δρόμου για εναλλακτικές λύσεις
spot_img

Μετά την απαγόρευση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), η δημιουργία μιας φυσικής εναλλακτικής λύσης αντί για το διοξείδιο του τιτανίου παραμένει στο προσκήνιο εδώ και αρκετό καιρό με πολλούς στη βιομηχανία να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις αδιαφάνειας και λεύκανσης. Ταυτόχρονα σχετικές έρευνες δείχνουν πως οι καταναλωτές συμφωνούν με την απαγόρευση χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου και το απορρίπτουν ως συστατικό τροφίμων, με ένα 70% του συνόλου των καταναλωτών να δηλώνει πως δεν επιθυμεί να δει την ουσία αυτή στις ετικέτες.

Ο παραγωγός συστατικών Blue California κυκλοφόρησε λευκαντικούς παράγοντες καθαρής ετικέτας ως εναλλακτική λύση στην δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία λευκή χρωστική ουσία.

«Η εναλλακτική μας αντί του διοξειδίου του τιτανίου είναι η αλλαγή της βιομηχανίας με αδιαφανή ή λευκαντικά αποτελέσματα και εξαιρετικά αισθητικά οφέλη με νόστιμη κρεμώδη/πλούσια αίσθηση στο στόμα και περιέχει ιδιόκτητα συστατικά που μπορεί να έχουν πρόσθετα οφέλη, όπως η υποστήριξη της γνωστικής υγείας» είπε σε δηλώσεις του στο FoodIngredientsFirst ο Δρ Cuie Yan, αντιπρόεδρος της Blue California

«Οι καθαρές ετικέτες, οι κατάλληλοι για τρόφιμα και οι αποτελεσματικοί λευκαντικοί μας παράγοντες είναι σταθεροί στη θερμότητα και το pH για μια ποικιλία εφαρμογών που ταιριάζουν με την απόδοση του διοξειδίου του τιτανίου, αλλά ξεπερνούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια του», λέει ο Yan. 

«Έχουμε καινοτομήσει σε αυτές τις λύσεις ως ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για μάρκες που πρέπει να αναμορφώσουν προϊόντα γρήγορα λόγω των ανησυχιών των κυβερνητικών αρχών, των απαγορεύσεων και της σταδιακής κατάργησης του διοξειδίου του τιτανίου».

Απενεργοποίηση επιβλαβούς χρωστικής


Μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές τροφίμων είναι το διοξείδιο του τιτανίου, μια άοσμη σκόνη που ενισχύει το λευκό χρώμα ή την αδιαφάνεια των τροφίμων. Τα πιο κοινά προϊόντα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου είναι οι τσίχλες, οι καραμέλες, τα αρτοσκευάσματα, οι σοκολάτες, οι κρέμες καφέ και τα διακοσμητικά κέικ. 

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται επίσης ως χρωστική ουσία σε χρώματα και φάρμακα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανησυχίες για τους κινδύνους της κατανάλωσης διοξειδίου του τιτανίου έχουν αυξηθεί. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατηγοριοποιεί το διοξείδιο του τιτανίου ως Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές (GRAS) με μέγιστο βάρος 1%, αλλά άλλοι οργανισμοί έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις. 

Οι νέοι κανόνες στην Ευρώπη ισχύουν για τους παραγωγούς να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα τους κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου περιόδου σταδιακής κατάργησης του διοξειδίου του τιτανίου, το οποίο φέρει την ένδειξη E171 στην ΕΕ.

Αυτό ακολουθεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που έκρινε το διοξείδιο του τιτανίου ως «μη ασφαλές» το 2021 που εξελίχθηκε σε πλήρη απαγόρευση το 2022.

Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση του πρόσθετου το 2020, οδηγώντας τις εταιρείες να επενδύσουν σε εναλλακτικές λύσεις. Ένα παράδειγμα είναι το Lonza’ Vcaps Plus White Opal, η πρώτη ημι-αδιαφανής κάψουλα χωρίς διοξείδιο του τιτανίου που διατίθεται στο εμπόριο για συμπληρώματα διατροφής. Η κίνηση ακολούθησε πολλές ομάδες λόμπι που προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει το διοξείδιο του τιτανίου.

Ο Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία ζήτησε πέρυσι μία ομοιόμορφη προσέγγιση για τον έλεγχο νανοϋλικών όπως το διοξείδιο του τιτανίου. Η μεθοδολογία πρότεινε συγκεκριμένες προσαρμογές που σχετίζονται με ρυθμιστικούς ορισμούς, μετρήσεις μεγέθους σωματιδίων, ιδιότητες διάλυσης και αναγνώριση κινδύνου.

΄Πηγή: Food Ingredients First

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο