Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Εξάλειψη παθογόνων με πλάσμα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑυγά: Εξάλειψη παθογόνων με πλάσμα και υπεροξείδιο του υδρογόνου
spot_img

Επιστημονική μελέτη διερεύνησε την αντιμικροβιακή δράση του ενεργοποιημένου με πλάσμα νερού και του ενεργοποιημένου με πλάσμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of food Safety, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του ενεργοποιημένου με πλάσμα νερού (PAW) και του ενεργοποιημένου με πλάσμα υπεροξειδίου του υδρογόνου (PAHP) στη μείωση των παθογόνων που σχετίζονται με τα αυγά. Στόχος ήταν να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των αυγών στη βιομηχανία τροφίμων.

- Advertisement -

Η αντιμικροβιακή δράση αυτών των διαλυμάτων έναντι των Salmonella Enteritidis, Campylobacter jejuni και Staphylococcus aureus στα αυγά αξιολογήθηκε σε διαφορετικές διάρκειες θεραπείας με πλάσμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της διάρκειας της θεραπείας με πλάσμα ενίσχυσε την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα τόσο του PAW όσο και του PAHP. Οι βακτηριακές μετρήσεις των παθογόνων που σχετίζονται με το αυγό μειώθηκαν σημαντικά από 7,61, 7,59 και 7,54 log (CFU/αυγό) σε 5,4 και 3,09, 5,36 και 3,11 και 5,08 και 3,73 log (CFU/αυγό αντίστοιχα).  

Όσον αφορά στην αποθήκευση, η μελέτη αποκάλυψε ότι η θεραπεία με PAHP δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στο pH των αυγών, το λεύκωμα και το χρώμα του κρόκου, τη μονάδα Haugh και τον δείκτη κρόκου. Ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη αντοχή στο κέλυφος του αυγού και έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της επιδερμίδας.

Συνολικά, αυτή η μελέτη καταδεικνύει την επιτυχή εφαρμογή των PAW και PAHP στην αποτελεσματική αναστολή παθογόνων που σχετίζονται με τα αυγά, διατηρώντας παράλληλα βασικά χαρακτηριστικά ποιότητάς τους.

Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών θεραπείας και τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων του PAW και του PAHP στα αυγά σε εφαρμογές μεγαλύτερης κλίμακας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα