Η startup τεχνολογίας τροφίμων Apeel λανσάρει έναν σαρωτή που μπορεί να σκανάρει τη φλούδα και να προσδιορίσει πότε το αβοκάντο θα είναι ώριμο για να καταναλωθεί.
Όλοι έχουμε τις μεθόδους μας για τον προσδιορισμό της ωριμότητας ενός αβοκάντο, αλλά δεν είναι πάντα επιτυχημένες. Πλέον, η startup τεχνολογίας τροφίμων Apeel με έδρα την Καλιφόρνια έχει την καλύτερη μέθοδο: έναν σαρωτή που μπορεί να σκανάρει τη φλούδα και να προσδιορίσει την ωριμότητα των αβοκάντο.
Πρόκειται για το προϊόν Apeel RipeFinder, το οποίο, σύμφωνα με το Food&Wine, θα κάνει το ντεμπούτο του αυτή την εβδομάδα και θα είναι διαθέσιμο για επίδειξη στην Παγκόσμια Έκθεση Προϊόντων & Ανθοκομικών Προϊόντων της International Fresh Produce Association, στο Ορλάντο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η χρήση είναι τόσο απλή, που αρκεί να τοποθετήσει κανείς το αβοκάντο πάνω στο σαρωτή και το μηχάνημα θα κάνει τη δουλειά. Το RipeFinder είναι επίσης κατασκευασμένο με μια φιλική προς τον καταναλωτή διεπαφή, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα επικοινωνίας, όπως «Το αβοκάντο σας θα είναι έτοιμο σε περίπου 4 ημέρες».
Η τεχνολογία ανταποκρίνεται στο στόχο της εταιρείας να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων, δίνοντας στους καταναλωτές επαρκείς πληροφορίες για τα οπωροκηπευτικά τους. Ο σαρωτής φυσικά δεν αφορά μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους λιανοπωλητές.
Η Apeel αναφέρει πως ο σαρωτής είναι πρώτος στο είδος του αλλά και περισσότερο από πέντε φορές ταχύτερος από τις υπάρχουσες μεθόδους για τον προσδιορισμό της ωριμότητας του αβοκάντο, χωρίς, παράλληλα να καταστρέφει την ποιότητα. Ο σαρωτής διεισδύει στο δέρμα ενός αβοκάντο με μια φωτεινή δέσμη φωτός, η αντανάκλαση της οποίας στη συνέχεια συλλέγεται από αισθητήρες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν την ανάλυσή τους. Το μοντέλο αναπτύχθηκε χάρη στη μηχανική μάθηση.
Προς το παρόν, η Apeel λέει ότι, σε αντίθεση με την βρώσιμη επίστρωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία προϊόντων, η τεχνολογία σάρωσης είναι διαθέσιμη μόνο για τα αβοκάντο. Αλλά υπάρχουν σχέδια για επέκταση του πεδίου εφαρμογής του σε προϊόντα όπως λάιμ, μάνγκο και μανταρίνια.