Αυξάνεται η ζήτηση για ζυμαρικά που έχουν εμπλουτιστεί με θρεπτικά συστατικά – Γιατί οι καινοτόμες εταιρείες τροφίμων, επιλέγουν την πρωτεΐνη βρώμης για να εμπλουτίσουν τα προϊόντα τους.
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, επενδύουν στο λειτουργικό φαγητό, και γι αυτό εξελίσσεται σε έναν τομέα, που μπορεί να αποβεί κερδοφόρος για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική υγεία του πληθυσμού.
Σήμερα, τα λειτουργικά τρόφιμα καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία τύπων τροφίμων και θεωρούνται αυτά που είναι εμπλουτισμένα ή ενισχυμένα.
Εμπλουτισμένα ή λειτουργικά τρόφιμα είναι επί της ουσίας τα τρόφιμα ή ροφήματα με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά τα οποία, ή έχουν χαθεί κατά την επεξεργασία ή δεν τα περιείχαν ποτέ. Το αλεύρι σίτου εμπλουτισμένο με φολικό οξύ ή σίδηρο και τα ζυμαρικά εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Τα ζυμαρικά εμπλουτίζονται επίσης με πρωτεΐνη βρώμης.
Σε μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο τα μόνα λειτουργικά ζυμαρικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι και ιδιαίτερα δημοφιλή, είναι τα ζυμαρικά εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη βρώμης από τη Melissa. Πρόκειται για τα Hight protein spaghetti, φτιαγμένα με σιμιγδάλι από 100% σκληρό σιτάρι και φυσική πρωτεΐνη βρώμης και περιέχουν 50% περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα απλά ζυμαρικά.
Οι καινοτόμες εταιρείες τροφίμων επιλέγουν την πρωτεΐνη βρώμης για να εμπλουτίσουν τα προϊόντα τους, αφενός λόγω της περιεκτικότητας της βρώμης σε πρωτεΐνη ή οποία είναι πολύ πιο υψηλή σε σύγκριση με τις κύριες κατηγορίες δημητριακών, αφετέρου έχει καλές λειτουργικές ιδιότητες σε χαμηλές και υψηλές τιμές pH. Επίσης η πρωτεΐνη της βρώμης είναι καλύτερης ποιότητας όσον αφορά τη σύσταση των αμινοξέων, σε σύγκριση με άλλους κόκκους δημητριακών.
Η βρώμη (Avena sativa) είναι ένα σημαντικό δημητριακό, που χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά έλαβε μεγάλο ενδιαφέρον για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω ισχυρισμού υγείας που χορηγήθηκε από τον FDA και την EFSA σχετικά με τη μείωση της χοληστερόλης από το συστατικό β-γλυκάνη. Η βρώμη είναι καλή
πηγή υδατανθράκων και ποιοτική πρωτεΐνη με καλή ισορροπία αμινοξέων, ενώ περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων βρώμης ιδιαίτερα ακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, και βιταμινών.
Πιστεύεται ότι η κατανάλωση βρώμης έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως υποχοληστερολαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η βρώμη θεωρείται επίσης πρόσφατα κατάλληλη στη διατροφή των ασθενών με κοιλιοκάκη.