Πως μπορεί να διατηρηθεί το κομμένο καρότο σε εξαιρετική κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η παρουσία του καρότου στη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική προσφέροντας πολλά οφέλη μεταξύ των οποίων και η μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 10-20%. Επίσης τα καρότα, είναι η πιο άφθονη φυτική πηγή προβιταμίνης Α και περιέχουν υψηλές ποσότητες καροτενοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως οι οφθαλμικές παθήσεις.
Τα καρότα είναι μία από τις κορυφαίες καλλιέργειες στον κόσμο σε αξία αγοράς και είναι γνωστά για την υψηλή παραγωγική τους απόδοση – αλλά παρόλα αυτά, η σπατάλη είναι υψηλή. Η «μπούκλα» των κομμένων καρότων μπορεί να είναι αιτία απόρριψης τέτοιων προϊόντων και η παραμόρφωση μπορεί να οφείλεται σε κακή συσκευασία, χειρισμό ή ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Περίπου το 25-30% αυτού συμβαίνει πριν από την επεξεργασία και τη συσκευασία – λόγω παραμορφώσεων, μηχανικών βλαβών ή μολυσμένων τμημάτων. Τα φρέσκα κομμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα καρότα πωλούνται ως ένα βολικό έτοιμο προς χρήση συστατικό, και αυτά τα προϊόντα έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν καρότα που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν απορριφθεί, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη τροφίμων. Όμως τα ελάχιστα επεξεργασμένα καρότα είναι πολύ ευαίσθητα στις συνθήκες αποθήκευσης, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, επειδή επηρεάζουν τις υπολειμματικές καταπονήσεις, καθώς και το μικροβιολογικό περιβάλλον. Τα καρότα, όπως και πολλά άλλα λαχανικά, είναι επίσης επιρρεπή σε μηχανικές βλάβες κατά τη συσκευασία και τη μεταφορά. Για αυτό η σωστή επεξεργασία και η αύξηση της διάρκειας ζωής του, αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες τροφίμων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, είχαν στόχο να εντοπίσουν τους γεωμετρικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη μακροζωία των καρότων. «Το κίνητρό μας ήταν να αναζητήσουμε τρόπους για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα της επεξεργασίας των καρότων και να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μια μεθοδολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας παραγωγός τροφίμων για να αλλάξει τις διαδικασίες του, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων και κάνοντας τη συσκευασία και τη μεταφορά πιο αποτελεσματική. Η κατανόηση της συμπεριφοράς κάμψης σε τέτοια συστήματα μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε προϊόντα με μεγαλύτερη αντοχή» είπαν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπολειμματικές καταπονήσεις και η αφυδάτωση ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες πίσω από τη συμπεριφορά του «κατσαρώματος» των καρότων. Όταν κόβονται κατά μήκος, τα δύο μισά καρότα καμπυλώνουν επειδή η διαφορά στο στρες γίνεται ανισόρροπη. Η αφυδάτωση οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια ακαμψίας, αυξάνοντας περαιτέρω το φαινόμενο «μπούκλας». Οι συστάσεις των επιστημόνων προς τους παρασκευαστές περιλαμβάνουν το χειρισμό των καρότων σε κρύα, υγρά, αεροστεγή και ελεγχόμενα από την υγρασία περιβάλλοντα για την προστασία των φυσικών τους ιδιοτήτων και την αύξηση της βρώσιμης διάρκειας ζωής τους. Η μελέτη δίνει στους παραγωγούς τροφίμων ένα νέο μαθηματικό εργαλείο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σχεδιασμό των διαδικασιών συσκευασίας και χειρισμού των τροφίμων, μειώνοντας πιθανώς τη σπατάλη τροφίμων.
Για περισσότερα κάνετε κλικ στον σύνδεσμο https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.230420
2024 Μοντελοποίηση διαμήκους κομμένου κατσαρώματος καρότου που προκαλείται από την πίεση παρεμβολής αγγειακού κυλίνδρου-φλοιού R. Soc. Open Sci. 11 230420 230420
https://royalsocietypublishing.org/author/Vo-Bui%2C+Nguyen+A