Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το καρότο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου – Νέα επιστημονική μετα-ανάλυση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο καρότο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου – Νέα επιστημονική μετα-ανάλυση
spot_img

Μελέτη ενισχύει τον ισχυρισμό υγείας κατά του καρκίνου, από την κατανάλωση καρότων.

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, αναγνωρίζεται επιστημονικά ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό όμως είναι μια γενικότητα και η επιστημονική συσχέτιση αυτών των δύο είναι μάλλον αδύναμη. Το 1981 μία μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφική β-καροτίνη είτε θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά καρκίνου ή συσχετίστηκε με «κάποιο πραγματικά προστατευτικό παράγοντα» στα λαχανικά.

Μια μετα-ανάλυση (στατιστική ανάλυση που συνδυάζει τα αποτελέσματα πολλαπλών επιστημονικών μελετών) που δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου, 80 μελετών κοόρτης από διάφορες περιοχές (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, άλλες περιοχές) είχε στόχο να παρέχει στοιχεία για τη σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και μείωσης του κινδύνου καρκίνου ώστε να τεκμηριωθεί ισχυρισμός υγείας όπως απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η πρόσληψη καρότου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 10%-20%. Τα ευρήματα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών περιοχών, τρόπο κατανάλωσης  και τύπων καρκίνου. Πρόκειται για τη πρώτη ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση που αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και της μειωμένης συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε όλους τους τύπους καρκίνου.

Σύμφωνα με την μετα-ανάλυση σε 50  μελέτες με 52000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, με την πρόσληψη καρότου, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε σημαντικά (10%) ενώ τα επίπεδα της άλφα-καροτίνης (ένωση που βρίσκεται στα καρότα) στο πλάσμα, που αξιολογήθηκαν σε 30 μελέτες με 9331 περιπτώσεις καρκίνου βρίσκουν σχετική μείωση του κινδύνου κατά 20%.

Συμπερασματικά οι ερευνητές περιγράφουν την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καρότου και του καρκίνου ως «ισχυρή» και συνιστούν ότι «η κατανάλωση καρότου θα πρέπει να ενθαρρύνεται και οι αιτιολογικοί μηχανισμοί να διερευνηθούν περαιτέρω [σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές]».

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Kirsten Brandt του Πανεπιστημίου του Newcastle. Δημοσιεύτηκε από την Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα