Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Συντελεστές μετατροπής ισοδύναμων φολικού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Συντελεστές μετατροπής ισοδύναμων φολικού οξέος σε συμπληρώματα διατροφής
spot_img

Τις εξισώσεις και τους συντελεστές που πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα φολικού οξέος εξέδωσε σε νέα μελέτη η EFSA

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με τη μετατροπή του L-μεθυλοφολικού ασβεστίου (CaLMF) και του (6S)-5-μεθυλοτετραϋδροφολικού οξέος, άλατος γλυκοζαμίνης (5-MTHF-glucosamine) σε διαιτητικά ισοδύναμα φολικού οξέος (DFE).

Στις 12 Μαρτίου του 2015, εγκρίθηκε ο κανονισμός της ΕΕ με αριθμό 2015/414 για τη χρήση του 5-MTHF ως πηγή φολικού οξέος που προστίθεται σε συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με τον κατάλογο της Ένωσης, το CaLMF μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πηγή φολικού οξέος στα τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς και σαν υποκατάστατο δίαιτας για έλεγχο βάρους. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είχε προβλεφθεί ως σήμερα ένας συντελεστής μετατροπής που θα επέτρεπε τη μετατροπή της ποσότητας των CaLMF και 5-MTHF σε διαιτητικά ισοδύναμα φολικού οξέος (DFE). Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για το ότι η απουσία αυτού του συντελεστή μετατροπής θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες για τις αρμόδιες εθνικές αρχές όσον αφορά την επιβολή της συμμόρφωσης με τις αναφερόμενες απαιτήσεις για την αναγραφή των ισοδύναμων φολικού οξέος στις ετικέτες των συμπληρωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, τα συμπεράσματα της επιτροπής βασίστηκαν σε μία μελέτη σε ενήλικες για προσλήψεις <400 μg/ημέρα και σε τρεις μελέτες σε ενήλικες για προσλήψεις ≥400 μg/ημέρα. Σε προσλήψεις κάτω των 400 μg/ημέρα, το φολικό οξύ φαίνεται να είναι κατάλληλος συγκριτικός παράγοντας για την εξαγωγή ενός παράγοντα μετατροπής DFE για το 5-MTHF. Κατά συνέπεια, προτάθηκε η χρήση του ίδιου παράγοντα όπως και για το φολικό οξύ (1.7) για τη μετατροπή του 5-MTHF σε DFE για προσλήψεις <400 μg/ημέρα. Στα 400 μg/ημέρα, το 5-MTHF βρέθηκε να είναι πιο βιοδιαθέσιμο από το φολικό οξύ και προτείνεται συντελεστής μετατροπής 2 για προσλήψεις ίσες ή μεγαλύτερες από αυτή τη συγκέντρωση.

Οι εξισώσεις DFE που προέκυψαν από τη μελέτη είναι DFE = NF + 1,7 × FA + 1,7 × 5-MTHF για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν πρόσληψη φολικού οξέος <400 μg/ημέρα και DFE = NF + 1,7 × FA + 2,0 × 5-MTHF για συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν προσλήψεις φολικού οξέος ≥400 μg/ημέρα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο