Ερευνητές στη Βραζιλία ανέπτυξαν μια μέθοδο μέτρησης της ποιότητας του καφέ που διενεργείται απευθείας με κόκκους καφέ σε πραγματικό χρόνο
Παραδοσιακά η πιστοποίηση καφέ παρέχεται από την Specialty Coffee Association of America (SCAA) μέσω τριών ειδών επιθεώρησης: δύο περιλαμβάνουν δείγματα ωμού και καβουρδισμένου καφέ και το τρίτο είναι αισθητηριακό μέσω της γεύσης του ψημένου καφέ. Η ποιότητα του καφέ υπολογίζεται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 και ένας καλής ποιότητας καφές πρέπει να σκοράρει με βαθμό πάνω από 80. Οι καλλιεργητές στέλνουν ένα δείγμα ωμού κόκκων καφέ σε 3 γευσιγνώστες, οι οποίοι καβουρδίζουν και παρασκευάζουν τον καφέ από κάθε δείγμα, σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η American Specialty Coffee Association, πριν τον δοκιμάσουν, για να συντάξουν μια αναφορά για την ποιότητα του δείγματος, μια διαδικασία που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη βαθμολόγηση.
Τώρα Βραζιλιάνοι επιστήμονες στο Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας στη Γεωργία του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (CENA-USP), έχουν αναπτύξει μια μέθοδο επιλογής κόκκων καφέ που βασίζεται σε πολυφασματική απεικόνιση και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η τεχνική δεν καταστρέφει τα δείγματα δεν απαιτεί ψήσιμο, είναι γρήγορη και γίνεται σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ερευνών FAPESP, οι Βραζιλιάνοι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε δεν απαιτεί καβούρδισμα του καφέ για την ταξινόμηση της ποιότητάς του, αποφεύγοντας έτσι πιθανό ανθρώπινο λάθος.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 16 δείγματα υψηλής και χαμηλότερης ποιότητας κόκκων καφέ. Η τεχνολογία πολυφασματικής απεικόνισης παρακολουθούσε τις εικόνες κάθε κόκκου καφέ σε διαφορετικά μήκη κύματος και το πρόγραμμα μηχανικής εκμάθησης ταξινόμησε την ποιότητά του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εικόνες των ειδικών κόκκων καφέ ήταν πιο συνεπείς στο σχήμα, σε σύγκριση με τον τύπο χαμηλότερης ποιότητας.
Το άρθρο «Εφαρμογή πολυφασματικής απεικόνισης σε συνδυασμό με μοντέλα μηχανικής μάθησης για τη διάκριση του ειδικού και του παραδοσιακού πράσινου καφέ» βρίσκεται στη διεύθυνση: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168169922004148 .