Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FiberX: Καινοτόμα τεχνολογία μετατροπής αμύλου σε… “αόρατες φυτικές ίνες”

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνFiberX: Καινοτόμα τεχνολογία μετατροπής αμύλου σε... "αόρατες φυτικές ίνες"
spot_img

Αυστραλοί επιστήμονες με την προηγμένη τεχνολογία τροποποίησης αμύλου μετέτρεψαν εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σε διαιτητικές ίνες που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο υγιεινά χωρίς να αλλάξουν την υφή, το χρώμα ή τη γεύση τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT, στην Αυστραλία, συνεργάστηκαν με την Microtec Engineering Group, μια εταιρεία που προμηθεύει εξοπλισμό επεξεργασίας αμύλου, για να αναπτύξουν ένα προϊόν με βάση το άμυλο, που ονομάζεται FiberX, το οποίο αντιστέκεται στην πέψη στο ανθρώπινο έντερο, όπως και οι φυτικές ίνες. 

Το FiberX όχι μόνο είναι απαλό και άγευστο, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τον εμπλουτισμό τροφών χαμηλών θερμίδων και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη ή για προσθήκη σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως λευκό ψωμί, κέικ, ζυμαρικά, πίτσα και σάλτσες για να γίνουν πιο υγιεινές.

Ο επικεφαλής του έργου από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT, αναπληρωτής καθηγητής Asgar Farahnaky και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία τροποποίησης αμύλου  με εγκεκριμένα υλικά ποιότητας τροφίμων για να δημιουργήσουν αυτό που περιγράφουν ως «αόρατες ίνες». 

«Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή, κάτι που ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα με πολλά εμπορικά διαθέσιμα συμπληρώματα ινών μέχρι σήμερα. Το προϊόν μας δεν γίνεται καν αντιληπτό μόλις προστεθεί. Είναι ακριβώς όπως ένας γονιός που κρύβει λαχανικά στο γεύμα ενός παιδιού για να το κάνει πιο θρεπτικό», είπε. 

Η σημασία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται στο ανθρώπινο έντερο και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού μας συστήματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και μειώνει τους παράγοντες κινδύνου ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των προϊόντων διατροφής κατά 10 έως 20%, διατηρώντας παράλληλα την ευχάριστη γεύση και υφή είναι μια πρόκληση σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων. Τα τρέχοντα τρόφιμα με προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να έχουν σκληρή υφή ή διαφορετική γεύση από το αρχικό προϊόν.

Ως μέρος της έρευνας, η ομάδα του Farahnaky διεξήγαγε γευστικές δοκιμές και ανάλυση υφής σε ψωμί και κέικ με ποικίλες ποσότητες προσθήκης FiberX. Διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προσθέσουν έως και 20% φυτικές ίνες στα τρόφιμα διατηρώντας την αρχική γεύση και υφή του προϊόντος.

«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών που πηγαίνουν στα τρόφιμα, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και όταν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους και τον διαβήτη», είπε.

Πώς λειτουργεί;

Ο συν-ερευνητής και Ανώτερος Ερευνητής του Αντιπρύτανη, Δρ Mahsa Majzoobi, είπε ότι η δομή του αμύλου τροποποιήθηκε σε μοριακό επίπεδο και δοκιμάστηκε για να δει πώς αντιδρά με τα πεπτικά ένζυμα. 

«Μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετρηθεί ως επιτυχημένη μετατροπή σε διαιτητικές ίνες», είπε. Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, η ομάδα μπορεί να μετατρέψει περισσότερο από το 80% του αμύλου σε διαιτητικές ίνες, είπε ο Majzoobi.

Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Ο Farahnaky είπε ότι πέρα ​​από τα οφέλη για την υγεία, η τεχνολογία FiberX είχε επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. 

«Η Αυστραλία εξάγει σήμερα μεγάλες ποσότητες σιτηρών για τη δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως το κρέας φυτικής προέλευσης. Στη συνέχεια, πρέπει να εισάγουμε αυτά τα προϊόντα πίσω στην Αυστραλία και να τα περιμένουμε εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως είδαμε με τον COVID», είπε ο Farahnaky.  

«Αντί να καλλιεργούμε και να εξάγουμε περισσότερα σιτηρά, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα δημητριακά για να δημιουργήσουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας εδώ στην Αυστραλία». 

Για να γίνει αυτό, η Microtec και το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT συνεργάστηκαν επίσης με  το Συνεταιριστικό Ερευνητικό Κέντρο Fight Food Waste για να σταματήσουν τα υποπροϊόντα παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών που είναι πλούσια σε  άμυλο και  φυτικές ίνες να πηγαίνουν στα απόβλητα .  

Η Αυστραλία παράγει επί του παρόντος 5.000 τόνους παλμικής πρωτεΐνης ετησίως, η οποία παράγει 30.000 τόνους απορριμμάτων. 

Ο Farahnaky είπε ότι με την επεξεργασία αυτών των αποβλήτων σε ξηρό παλμικό άμυλο, η τεχνολογία FiberX μπορεί να μετατρέψει το άμυλο σε ίνα σε μεγάλη κλίμακα.

«Όχι μόνο αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε μαζική κλίμακα, αλλά θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες», είπε.

Έτοιμο για επέκταση 

Με τη βοήθεια της Microtec, η τεχνολογία FiberX είναι πλέον έτοιμη για τη βιομηχανία τροφίμων να την αξιοποιήσει και να τη χρησιμοποιήσει για μεγάλης κλίμακας παραγωγή διαιτητικών ινών. 

«Αυτή η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την παραγωγή διαιτητικών ινών χρησιμοποιώντας μια διαδικασία οικονομικά και ενεργειακά αποδοτική σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο Farahnaky. 

«Η κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας θα σημαίνει ότι η βιομηχανία τροφίμων θα έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες αόρατων διαιτητικών ινών σε προσιτή τιμή για την παροχή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στους καταναλωτές». 

Πληροφορίες από rmit.edu.au

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο