Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O χυμός λεμονιού και άλλα αναψυκτικά εμφανίζουν ψευδώς θετικά τεστ Covid

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνO χυμός λεμονιού και άλλα αναψυκτικά εμφανίζουν ψευδώς θετικά τεστ Covid
spot_img

To έκαναν μαθητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μην πάνε σχολείο!

 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αρκετοί μαθητές χρησιμοποιούσαν χυμό λεμονιού και αναψυκτικά όπως coca- cola και σόδα, για να εμφανίσουν ψευδώς θετικά τεστ (πλευρικά τεστ) για civid-19 και να αποφύγουν το σχολείο.

Το παράδοξο πείραμα πέτυχε και κινητοποίησε τους επιστημονικούς κύκλους που δεν γνώριζαν αυτό το “μελανό” σημείο. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε τεστ εγκυμοσύνης.

  Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο International Journal of Infectious Diseases, αποτύπωσε έναν πειραματισμό επιστημόνων πάνω στο αν θα μπορούσαν να επιτύχουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα δοκιμών σε τεστ πλευρικής ροής COVID χρησιμοποιώντας μια σειρά από ποτά, όπως η Coca-Cola, ενεργειακά ποτά, βότκα, ουίσκι και κονιάκ.

Πράγματι όλα τα παραπάνω, δημιούργησαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα όταν εφαρμόστηκαν στο τεστ, χωρίς καν το ρυθμιστικό διάλυμα. Μια άλλη μελέτη την ίδια χρονιά, απέδειξε πως μια ποικιλία αναψυκτικών και μη αλκοολούχων αναψυκτικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ πλευρικής ροής του COVID-19.

 Αρχικά, τα τεστ πλευρικής ροής όπως αυτό του COVID-19, ανιχνεύουν μια συγκεκριμένη ουσία σε ένα υγρό δείγμα. Μόλις εφαρμοστεί το υγρό στη συσκευή, απορροφάται από ένα επίθεμα και έπειτα φτάνει στη γραμμή Τ, που καλύπτεται από αντισώματα για το μόριο-στόχο. Αυτά τα αντισώματα συνδέονται επίσης με νανοσωματίδια χρυσού, που φαίνονται κόκκινα, τα οποία μας επιτρέπουν να δούμε πού βρίσκονται τα αντισώματα στη συσκευή. Εάν η ουσία στόχος βρίσκεται στο υγρό δείγμα, τα επισημασμένα με χρυσό αντισώματα στη γραμμή Τ της λωρίδας συνδέονται με αυτήν και γίνονται κόκκινα, σηματοδοτώντας την παρουσία της. 

 Τα ποτά αυτά λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν θετικό αποτέλεσμα στις συσκευές πιθανόν λόγω της οξύτητας τους. Ο χυμός λεμονιού είναι πολύ όξινος με pH περίπου 2 λόγω του κιτρικού του οξέος, ενώ η Coca-Cola και άλλα αναψυκτικά έχουν pH από 2 έως 3, κυρίως λόγω του φωσφορικού οξέος. Ένα όξινο διάλυμα θα βοηθήσει στη διάσπαση των αντισωμάτων στη γραμμή Τ, που δημιουργεί την κόκκινη γραμμή στα τεστ.

“Οι μετουσιωμένες πρωτεΐνες είναι κολλώδεις. Όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις που κανονικά θα κρατούσαν την πρωτεΐνη ενωμένη είναι πλέον ορφανές και αναζητούν κάτι για να συνδεθούν. Επομένως, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ακινητοποιημένα αντισώματα στη γραμμή Τ κολλάνε απευθείας στα σωματίδια χρυσού, καθώς περνούν, παράγοντας το περιβόητο ψευδώς θετικό αποτέλεσμα που προκαλείται από την κόλα“, ανέφερε ο Mark Lorch, Καθηγητής Επιστημονικής Επικοινωνίας και Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ο Χαλ, σε άρθρο του για το The Conversation.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ρίξετε στη γραμμή το ρυθμιστικό διάλυμα που συνοδεύει τη δοκιμή, τα ακινητοποιημένα αντισώματα στη γραμμή Τ θα ανακτήσουν την κανονική λειτουργία και θα απελευθερώσουν τα σωματίδια χρυσού, αποκαλύπτοντας τελικά το πραγματικό αρνητικό αποτέλεσμα στη δοκιμή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο