Την επόμενη φορά που θα πιεις καφέ με πάγο κάνε μια παύση και παρατήρησέ τον. Μια μικρή, καθημερινή λεπτομέρεια συνδυάζει μηχανική, φυσική και έξυπνο σχεδιασμό.
Τον έχεις δει, τον έχεις χρησιμοποιήσει, ίσως και να τον έχεις αναρωτηθεί. Ο πάγος με την χαρακτηριστική τρύπα στη μέση που βρίσκουμε σε καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία δεν είναι ούτε design επιλογή, ούτε σύμπτωση. Είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής τεχνολογίας, με σημαντικά πλεονεκτήματα στην ψύξη, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υγρά αντικουνουπικά: Ιδιαίτερα τοξικά για παιδιά – Τι έδειξε η δοκιμή της γαλλικής ένωσης καταναλωτών
Αυτός ο τύπος πάγου ονομάζεται “σφαιροειδής” ή “σωληνωτός” (γνωστός και ως bullet ice ή hollow cube ice) και παράγεται από επαγγελματικές μηχανές πάγου που λειτουργούν πολύ διαφορετικά από τα οικιακά ψυγεία. Εκεί όπου οικιακά καλούπια απλώς παγώνουν το νερό ομοιόμορφα, οι επαγγελματικές μηχανές ψεκάζουν νερό πάνω σε μεταλλικούς σωλήνες, δημιουργώντας πάγο από έξω προς τα μέσα—και έτσι σχηματίζεται η χαρακτηριστική κοιλότητα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακλήσεις τροφίμων στην Ελλάδα: Τι ΔΕΝ κάνει ο ΕΦΕΤ και το ΥΠΑΑΤ και τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται όταν απειλείται η δημόσια υγεία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε τροφιμογενή παθογόνα όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια;
Γιατί προτιμούν αυτόν τον πάγο τα καταστήματα εστίασης;
1. Γρηγορότερη ψύξη ποτών:
Η αυξημένη επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το ποτό επιτρέπει ταχύτερη ψύξη χωρίς να διαλύεται γρήγορα ο πάγος – ιδανικό για κοκτέιλ και αναψυκτικά.
2. Ιδανικός για χρήση σε σέικερ:
Ο σωληνωτός πάγος δεν κολλάει ούτε διαλύεται εύκολα κατά την ανάδευση. Οι επαγγελματίες μπάρμεν τον αγαπούν για την ευκολία και την καθαρότητα στο σερβίρισμα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αστραφτερός φούρνος μέσα σε 5 λεπτά με υλικό που έχετε ήδη στην κουζίνα σας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε πόσο νερό βράζουν οι Ιταλοί τα ζυμαρικά;
3. Μαζική παραγωγή σε ελάχιστο χρόνο:
Οι επαγγελματικές μηχανές παράγουν μεγάλες ποσότητες γρήγορα και χωρίς χειροκίνητο καθαρισμό ή ξεκόλλημα πάγου.
4. Καλύτερη παρουσίαση:
Η τρύπα μειώνει τον συνολικό όγκο, δίνοντας την αίσθηση ότι το ποτήρι δεν “ξεχειλίζει πάγο”. Το ποτό φαίνεται πιο γεμάτο και πιο “τίμιο”.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γυαλιά ηλίου: Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε κατά την αγορά και τη χρήση – Έλληνας Καθηγητής Οφθαλμολογίας εξηγεί
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιδρώνεις πολύ ή λίγο; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε σημάδι προβλήματος;