Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργεια λακτοφερρίνης: «Επανάσταση» από την Turtle Tree στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και όχι μόνο

ΑρχικήΕπιστήμηΚαλλιέργεια λακτοφερρίνης: «Επανάσταση» από την Turtle Tree στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και όχι μόνο
spot_img

H εταιρεία βιοτεχνολογίας TurtleTree, με έδρες στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη υπόσχεται να παράγει την πρώτη στον κόσμο λακτοφερρίνη από ζύμωση, αξιοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητές της.

Η λακτοφερρίνη είναι ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Είναι μια πρωτεΐνη που δεσμεύει τον σίδηρο. Είναι συστατικό των πρωτεϊνών του τυρογάλακτος που παράγεται στους μαστικούς αδένες την περίοδο μετά τον τοκετό και όσο μια μητέρα συνεχίζει τον θηλασμό και έχει καταπληκτικές προστατευτικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες για τα βρέφη, καθώς παρεμποδίζει την ανάπτυξη και την αύξηση των βακτηρίων που εξαρτώνται από τον σίδηρο στο γαστρεντερικό σύστημα.

Η λακροφερρίνη έχει αντιβιοτική επίδραση σε βακτηρίδια, όπως σταφυλόκοκκοι και οι ζύμες και σε συνεργασία με την εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α αυξάνει την αντιβακτηριδιακή δραστηριότητα εναντίον της E. Coli.

Αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες που καθιστούν την λακτοφερρίνη- που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο τυποποιημένο βρεφικό γάλα- μοναδική. Και αυτός είναι και ο λόγος που κάνει σημαντική την είδηση ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας TurtleTree, με έδρες στις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη υπόσχεται να παράγει την πρώτη στον κόσμο λακτοφερρίνη από ζύμωση.  Η TurtleTree θα παράγει, λοιπόν, περιβαλλοντικά βιώσιμη λακτοφερρίνη βοοειδών, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ζύμωσης ακριβείας  και η κυκλοφορία της ως LF+ έχει προγραμματιστεί για το 2023, με εφαρμογές τόσο στο πεδίο της ανοσίας και της υγείας του εντέρου όσο και της βρεφικής διατροφής.

Προηγήθηκε 18μηνη έρευνα για την οποία η TurtleTree πήρε χρηματοδότηση 30 εκατ. δολαρίων και τώρα η εταιρεία αναζητεί εμπορικούς εταίρους για να φέρουν το προϊόν στην αγορά. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMO) που παράγονται από κύτταρα και ζύμωση, συστατικό όλο και πιο επιθυμητό στη βρεφική τροφή και στην υγεία του εντέρου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TurtleTree Fengru Lin μιλά για σημαντικό επίτευγμα στο πλαίσιο της πολυσύνθετης αποστολής της βιοτεχνολογίας των τροφίμων, με εφαρμογές στη διατροφή βρεφών και ενηλίκων, αλλά και στα αθλητικά συμπληρώματα.

Η TurtleTree σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με μελέτη στην  Πολωνία, η λακτοφερρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του DNA,  στη ρύθμιση της απορρόφησης σιδήρου, στη βελτίωση των ανοσολογικών αποκρίσεων και των κυτταρικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, η διαλυτότητα της λακτοφερρίνης σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει καλά σε μια ποικιλία λειτουργικών τροφίμων, όπως τυριά, γιαούρτια, σκόνες και μείγματα ποτών.

Η κυριότερη και από παλιά γνωστή λειτουργία της είναι ότι αποτελεί μέρος του μηχανισμού ανοσίας που μεταδίδεται στα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος και βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριολογικών και ιογενών λοιμώξεων. Τέλος, η επίδραση της λακτοφερρίνης και άλλων παρόμοιων πρωτεϊνών στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ξεκλειδώσει τις θεραπείες σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νόσος του Chron και οι διαταραχές της δυσβίωσης, δηλαδή ανισορροπίες στη μικροχλωρίδα του εντέρου με οδυνηρές παρενέργειες στη λειτουργία του.

Η διαδικασία ζύμωσης ακριβείας που χρησιμοποιεί η TurtleTree είναι το κλειδί για την περιβαλλοντική και παραγωγική βιωσιμότητα της τεχνητής λακτοφερρίνης. Η διαδικασία χρησιμοποιεί μικροβιακούς ξενιστές που επιτρέπουν μεγαλύτερο όγκο και αποτελεσματικότητα για παραγωγή σε εμπορική κλίμακα σε σχέση με προηγούμενες παραδοσιακές μεθόδους. Λακτοφερρίνη από βοοειδή διατίθεται και σήμερα σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τη μοναδικότητα της αντίστοιχης πρωτεΐνης του ανθρώπινου γάλακτος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα