Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ
spot_img

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας μία λαχταριστή τούρτα red velvet ή μία black forest;

Σας τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που βλέπετε τη βιτρίνα ενός αρτοποιείου γεμάτη από κέικ και τούρτες σε έντονα χρώματα;

Το Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Καρνατάκα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για τη χρήση δυνητικά καρκινογόνων συστατικών σε κέικ και προέτρεψε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτά τα τεχνητά χρώματα όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε διάφορα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Υψηλότερος κίνδυνος σε δημοφιλείς επιλογές

Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχία στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Δημοφιλείς τούρτες όπως το red velvet και black forest, που συχνά παρασκευάζονται με οπτικά ελκυστικά τεχνητά χρώματα, έχουν τονιστεί ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Τα δείγματα αποκάλυψαν την παρουσία τεχνητών χρωμάτων όπως το Allura Red, το Sunset Yellow FCF, το Ponso 4R, το Tartrazine και το Carmoisine.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Αρχές της Καρνατάκα απαγόρευσαν τη χρήση του Rhodamine-B, ενός χρωστικού παράγοντα τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως σε δημοφιλή πιάτα και στο μαλλί της γριάς.

Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται επίσης στη βαφή υφασμάτων και στη βιομηχανία χαρτιού.

Ο κίνδυνος από τη χρήση τεχνητών χρωμάτων

Η χρήση τεχνητών χρωμάτων τροφίμων (AFC)  είναι αμφιλεγόμενη καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα υπερκινητικότητας, απροσεξίας και παρορμητικότητας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και όχι μόνο. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά χρώματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ισταμίνης, στον οργανισμό και, αλλεργικές αντιδράσεις στον γενικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο