Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
21.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ
spot_img

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας μία λαχταριστή τούρτα red velvet ή μία black forest;

Σας τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που βλέπετε τη βιτρίνα ενός αρτοποιείου γεμάτη από κέικ και τούρτες σε έντονα χρώματα;

Το Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Καρνατάκα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για τη χρήση δυνητικά καρκινογόνων συστατικών σε κέικ και προέτρεψε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτά τα τεχνητά χρώματα όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε διάφορα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Υψηλότερος κίνδυνος σε δημοφιλείς επιλογές

Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχία στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Δημοφιλείς τούρτες όπως το red velvet και black forest, που συχνά παρασκευάζονται με οπτικά ελκυστικά τεχνητά χρώματα, έχουν τονιστεί ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Τα δείγματα αποκάλυψαν την παρουσία τεχνητών χρωμάτων όπως το Allura Red, το Sunset Yellow FCF, το Ponso 4R, το Tartrazine και το Carmoisine.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Αρχές της Καρνατάκα απαγόρευσαν τη χρήση του Rhodamine-B, ενός χρωστικού παράγοντα τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως σε δημοφιλή πιάτα και στο μαλλί της γριάς.

Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται επίσης στη βαφή υφασμάτων και στη βιομηχανία χαρτιού.

Ο κίνδυνος από τη χρήση τεχνητών χρωμάτων

Η χρήση τεχνητών χρωμάτων τροφίμων (AFC)  είναι αμφιλεγόμενη καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα υπερκινητικότητας, απροσεξίας και παρορμητικότητας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και όχι μόνο. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά χρώματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ισταμίνης, στον οργανισμό και, αλλεργικές αντιδράσεις στον γενικό πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ISO: Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)

O ISO βοηθά τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να...

Απάτη τροφίμων: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία της ακεραιότητας της τροφικής αλυσίδας

Ένα εργαλείο πληροφορικής ανάλυσης κινδύνου βάσει πληροφοριών που προστατεύει τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο