Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας μία λαχταριστή τούρτα red velvet ή μία black forest;
Σας τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που βλέπετε τη βιτρίνα ενός αρτοποιείου γεμάτη από κέικ και τούρτες σε έντονα χρώματα;
Το Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Καρνατάκα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για τη χρήση δυνητικά καρκινογόνων συστατικών σε κέικ και προέτρεψε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτά τα τεχνητά χρώματα όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε διάφορα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Υψηλότερος κίνδυνος σε δημοφιλείς επιλογές
Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχία στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Δημοφιλείς τούρτες όπως το red velvet και black forest, που συχνά παρασκευάζονται με οπτικά ελκυστικά τεχνητά χρώματα, έχουν τονιστεί ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
- Δείτε επίσης: Απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων του ΥΠΑΑΤ τον Αύγουστο
Τα δείγματα αποκάλυψαν την παρουσία τεχνητών χρωμάτων όπως το Allura Red, το Sunset Yellow FCF, το Ponso 4R, το Tartrazine και το Carmoisine.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Αρχές της Καρνατάκα απαγόρευσαν τη χρήση του Rhodamine-B, ενός χρωστικού παράγοντα τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως σε δημοφιλή πιάτα και στο μαλλί της γριάς.
Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται επίσης στη βαφή υφασμάτων και στη βιομηχανία χαρτιού.
Ο κίνδυνος από τη χρήση τεχνητών χρωμάτων
Η χρήση τεχνητών χρωμάτων τροφίμων (AFC) είναι αμφιλεγόμενη καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα υπερκινητικότητας, απροσεξίας και παρορμητικότητας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και όχι μόνο. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά χρώματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ισταμίνης, στον οργανισμό και, αλλεργικές αντιδράσεις στον γενικό πληθυσμό.