ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΑπαγορευμένα φυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά - Αποτελέσματα ελέγχων του ΥΠΑΑΤ...

Απαγορευμένα φυτοφάρμακα σε Ελληνικά Φρούτα και Λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων του ΥΠΑΑΤ τον Αύγουστο

3 λεπτά ανάγνωσης

Τα ευρήματα ελέγχων έδειξαν ότι Έλληνες παραγωγοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Ανακοινώθηκαν σήμερα  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Αύγουστο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

- Advertisement -

Τον Αύγουστο έγιναν έλεγχοι σε 245 δείγματα τροφίμων αριθμός εμφανώς μικρότερος από τους προηγούμενους μήνες  (τον Ιούνιο ελέγχθηκαν 374 δείγματα φρούτων και λαχανικών και τον Ιούλιο 308), εκ των οποίων τα 108 ήταν από σουπερμάρκετ, 37 από λαϊκές αγορές, 14 από καταστήματα λιανικής, 13 από καταστήματα χονδρικής, 21 στη λαχαναγορά, 5 σε αποθήκες παραγωγών και 8 από σημεία διαλογής μεταποίησης.  Το 67% ήταν εγχώρια και το 33% εισαγόμενα.

Σε αχλάδια και σταφύλια (3 δείγματα το ένα από σουπερμάρκετ) ελληνικής καλλιέργειας, ανιχνεύθηκαν μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες το μήνα Αύγουστο 2024. Στα αχλάδια ανιχνεύτηκε η δραστική ουσία Myclobutanil η χρήση της οποίας δεν επιτρέπεται στην ΕΕ από 31/05/2021 και η δραστική ουσία Indoxacarb που έχει απαγορευτεί από τις 19.12.2021. Στα επιτραπέζια σταφύλια βρέθηκε η ουσία Fenoxycarb που έχει απαγορευτεί από τον Μάιο του 2021.

- Advertisement -

Αυτό σημαίνει ότι Έλληνες παραγωγοί χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αν και σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν υπέρβαση σε MRLs και επικινδυνότητα για τους καταναλωτές καθώς τρόφιμα από τρίτες χώρες που περιέχουν δραστικές ουσίες των
οποίων η έγκριση έχει ανακληθεί στην ΕΕ, μπορούν να εισάγονται νόμιμα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη
Μέλη, αρκεί η συγκέντρωσή τους στα τρόφιμα να μην υπερβαίνει τα αντίστοιχα MRLs.

Στα 245 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 4 υπερβάσεις Mrls εκ των οποίων τα 2 με πιθανή επικινδυνότητα για την υγεία των καταναλωτών (MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό). Υπερβάσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων με πιθανή επικινδυνότητα εντοπίστηκαν σε δείγματα από ρόδια και σπανάκι από συνοριακούς σταθμούς ελέγχου. Είναι ενδιαφέρον και τα δύο δείγματα ρόδια από διαφορετικά φορτία είχαν περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων πάνω από τα επιτρεπτά όρια όπως και το σπανάκι. Τα 2 δείγματα με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές εντοπίστηκαν ήταν αιγυπτιακής προέλευσης και είχαν σε υπέρβαση τη δραστική ουσία Chlorpyrifos.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Γλουτένη: Γιατί οι ετικέτες τροφίμων μπορεί να αλλάξουν για κριθάρι, σίκαλη και βρώμη

Πρόταση στοχεύει να αλλάξει τους κανόνες επισήμανσης για τα άτομα με κοιλιοκάκη, επεκτείνοντας την υποχρέωση δήλωσης πέρα από το σιτάρι

GLP-1 σε χάπι: Έρχεται στην Ευρώπη το «όπλο» κατά της παχυσαρκίας χωρίς ένεση – Πότε ξεκινά και τι αλλάζει για τους ασθενείς

Η σεμαγλουτίδη σε μορφή δισκίου υπόσχεται σημαντική απώλεια βάρους και ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας

Κάνει καλό το ξύδι στη σαλάτα; Νέα μελέτη αξιολογεί τον ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία

Νέα επιστημονική ανασκόπηση εξετάζει τις κλινικές μελέτες για το ξύδι, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος, τον μεταβολισμό και την υγεία.