ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ

Καρκινογόνα συστατικά σε 12 δείγματα τούρτας και κέικ

2 λεπτά ανάγνωσης

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για την υγεία μας μία λαχταριστή τούρτα red velvet ή μία black forest;

Σας τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που βλέπετε τη βιτρίνα ενός αρτοποιείου γεμάτη από κέικ και τούρτες σε έντονα χρώματα;

- Advertisement -

Το Τμήμα Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Καρνατάκα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση για τη χρήση δυνητικά καρκινογόνων συστατικών σε κέικ και προέτρεψε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία να συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αυτά τα τεχνητά χρώματα όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε διάφορα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Υψηλότερος κίνδυνος σε δημοφιλείς επιλογές

- Advertisement -

Αυτή η ανησυχητική αποκάλυψη έχει προκαλέσει ανησυχία στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Δημοφιλείς τούρτες όπως το red velvet και black forest, που συχνά παρασκευάζονται με οπτικά ελκυστικά τεχνητά χρώματα, έχουν τονιστεί ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Τα δείγματα αποκάλυψαν την παρουσία τεχνητών χρωμάτων όπως το Allura Red, το Sunset Yellow FCF, το Ponso 4R, το Tartrazine και το Carmoisine.

- Advertisement -

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Αρχές της Καρνατάκα απαγόρευσαν τη χρήση του Rhodamine-B, ενός χρωστικού παράγοντα τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως σε δημοφιλή πιάτα και στο μαλλί της γριάς.

Η συγκεκριμένη χρωστική χρησιμοποιείται επίσης στη βαφή υφασμάτων και στη βιομηχανία χαρτιού.

Ο κίνδυνος από τη χρήση τεχνητών χρωμάτων

Η χρήση τεχνητών χρωμάτων τροφίμων (AFC)  είναι αμφιλεγόμενη καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα υπερκινητικότητας, απροσεξίας και παρορμητικότητας σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) και όχι μόνο. Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά χρώματα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ισταμίνης, στον οργανισμό και, αλλεργικές αντιδράσεις στον γενικό πληθυσμό.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout