Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργικά τρόφιμα: Η προσθήκη συστατικών δεν θέλει κόπο… θέλει τρόπο

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΛειτουργικά τρόφιμα: Η προσθήκη συστατικών δεν θέλει κόπο... θέλει τρόπο
spot_img

Πως μία εταιρεία πρόσθετων βοηθά εταιρείες αρτοσκευασμάτων να διασφαλίσουν ότι οι ισχυρισμοί υγείας στην ετικέτα μπορούν να ισχύουν στο τελικό προϊόν και μετά την επεξεργασία.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών και το ενδιαφέρον για λειτουργικά τρόφιμα ωθούν τη ζήτηση για ενισχυμένα-εμπλουτισμένα αρτοσκευάσματα. Ως αποτέλεσμα, η αγορά προβλέπεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 6,1% κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πρόβλεψης που λήγει το 2026. Τα προϊόντα αρτοποιίας θεωρούνται βασική τροφή και έτσι προστίθενται βιταμίνες και μέταλλα στο αλεύρι, για να γίνουν πιο θρεπτικά και να προωθήσουν περαιτέρω την υγεία των καταναλωτών. Όμως ο εμπλουτισμός τους με πρόσθετα συστατικά μπορεί να δημιουργήσει ακίνδυνες μεν αλλά ανεπιθύμητες επιδράσεις στο προϊόν ζύμης, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν για να αποδεχθεί το προϊόν ο καταναλωτής.

Η εταιρεία Prinova παραγωγός λειτουργικών συστατικών και πρόσθετων, με  εγκαταστάσεις και γραφεία σε τρεις Ηπείρους και 35 τοποθεσίες, βοήθησε όπως λέει έναν πελάτη της που ανακάλυψε κόκκινες κηλίδες στη ζύμη του αφού χρησιμοποίησε ένα προμίγμα που περιείχε σίδηρο. Αν δεν λυνόταν το πρόβλημα, το αλεύρι του θα δεν γινόταν αποδεκτό από τους πελάτες.

Οι ειδικοί της Prinova ανακάλυψαν ότι οι κόκκινες κηλίδες ήταν εμφανείς, αλλά ο εντοπισμός της αιτίας απαιτούσε μία… «κατασκοπευτική»  εκστρατεία.  Μετά από δοκιμές, ανακάλυψαν σωματίδια σιδήρου ακανόνιστου μεγέθους. Βασιζόμενοι στην πολυετή εμπειρία στην εύρεση του σωστού σιδήρου για τη σωστή εφαρμογή, αναπαρήγαγαν το προϊόν για να δουν τι συνέβη με διαφορετικά μεγέθη σωματιδίων. Αυτό τους επέτρεψε να αναγνωρίσουν μια λεπτότερη ποιότητα σιδήρου που πρόσφερε πολύ καλύτερη κατανομή στη ζύμη.

Ο λεπτότερος βαθμός σιδήρου εξαφάνισε εντελώς τις κόκκινες κηλίδες από τη ζύμη, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο όφελος. Η Prinova μείωσε επίσης το κόστος του πελάτη χρησιμοποιώντας μια πιο οικονομική πηγή σιδήρου με υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από αυτή που χρησιμοποιήθηκε αρχικά.

Ρremix για ζύμες

Επίσης ένας ευρωπαϊκός όμιλος αρτοποιίας προσέγγισε την Prinova για να δημιουργήσει ένα premix για ένα νέο προϊόν ψωμιού που θα παρείχε υποστήριξη για τα κόκαλα ανάπτυξη και ενέργεια. Ωστόσο, τα διατροφικά οφέλη δεν ήταν ο μόνος στόχος. Η λύση έπρεπε επίσης να αντέχει τη θερμότητα – και άλλες προκλήσεις στη διαδικασία παραγωγής – για να αποφευχθεί η υποβάθμιση των βιταμινών.

Ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιταμίνες και τα παράγωγα, οι ειδικοί της Prinova είχαν πρόσβαση στις σωστές μορφές θρεπτικών συστατικών. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο μείγμα βιταμίνης Β, το οποίο δοκιμάστηκε αυστηρά για να επιτευχθεί η τέλεια σύνθεση. Η ομάδα εξέτασε προσεκτικά τη διαδικασία παραγωγής του πελάτη, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας της ζύμης, της θερμοκρασίας και του χρόνου ψησίματος, καθώς και τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος. Ξεπέρασε επίσης τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση μεταξύ άλλων συστατικών στη φόρμουλα της ζύμης, η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ισχύ των βιταμινών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προσαρμοσμένο προμίγμα που διασφάλισε ότι οι ισχυρισμοί της ετικέτας μπορούσαν να διατηρηθούν στο τελικό προϊόν και παρέμεινε ισχυρό σε όλη τη διαδικασία κατασκευής.

Το τελικό προϊόν είχε τόσο καλή απόδοση στη λιανική που το ίδιο προμίγμα επεκτάθηκε και σε άλλα αρτοσκευάσματα της σειράς της εταιρείας. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα