Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) είναι μια άοσμη σκόνη που ενισχύει το λευκό χρώμα ή την αδιαφάνεια των τροφίμων λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων σκέδασης του φωτός και του υψηλού δείκτη διάθλασης. Όμως έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμφωνούν με την απαγόρευση της χρήσης και το απορρίπτουν ως συστατικό ενώ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το έχει απαγορεύσει. Συνεπώς η δημιουργία εναλλακτικών λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την βιομηχανία τροφίμων και ήδη πολλές επιχειρήσεις πρόσθετων έχουν δημιουργήσει λευκαντικά.
Πριν από λίγες ημέρες, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Sainte-Anne-de-Bellevue του Καναδά δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μελέτης πάνω στην δράση της καζεΐνης και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης. Οι ερευνητές δημιούργησα και αξιολόγησαν, ως εναλλακτική λύση του TiO 2 , το διπλό υδροξείδιο με στρώματα Mg-Al (LDH) και το σύνθετο υλικό που περιέχει καζεΐνη και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) χρησιμοποιώντας υγρή χημεία και συγκρίθηκαν με υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα (ποιότητας τροφίμων TiO 2(E171), άμυλο ρυζιού και διοξείδιο του πυριτίου (E551)) για την πιθανή εφαρμογή του ως λευκή χρωστική ουσία.
Αυτά τα σωματίδια χαρακτηρίστηκαν για το μέγεθος και το σχήμα τους (Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Μετάδοσης), την κρυσταλλογραφική δομή (Περίθλαση Ακτίνων Χ), τη συμπεριφορά συσσωμάτωσης και το επιφανειακό φορτίο (Δυναμική Σκέδαση Φωτός), τη Χημεία Επιφανειών (Φασματοσκοπία Υπέρυθρου Μετασχηματισμού Fourier), τη διαπερατότητα (φασματοσκοπία UV–VIS). ), δύναμη κάλυψης και κυτταροτοξικότητα.
Τα αποτελέσματά των επιστημόνων, έδειξαν τον σχηματισμό τυπικού στρωματοποιημένου διπλού υδροξειδίου με μορφολογία που μοιάζει με άνθος, το οποίο αναδιαρθρώθηκε σε ψευδοσφαίρες μετά από παρεμβολή καζεΐνης. Η μέτρηση της διαπερατότητας έδειξε ότι τα σύνθετα υλικά LDH είχαν καλύτερη απόδοση από την παρθένα LDH και το υδατικό εναιώρημα ήταν ανθεκτικό στη θερμότητα και στο pH. Ενώ η ισχύς κάλυψης του δεν ήταν εφάμιλλη με το E171, το σύνθετο LDH ήταν ανώτερο από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις όπως το άμυλο ρυζιού και το E551.
Με βάση την τιμή, την ασφάλεια και την απόδοση οι ερευνητές κατέληξαν ότι το σύνθετο LDH ήταν καλύτερο από οποιοδήποτε από τα συγκριτικά υλικά, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του ως λευκής χρωστικής για εφαρμογές στα τρόφιμα.
Για να διαβάσετε την Επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ