Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Αντικατάσταση διοξειδίου του τιτανίου από σύνθετα υλικά LDH ως λευκή χρωστική για τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη: Αντικατάσταση διοξειδίου του τιτανίου από σύνθετα υλικά LDH ως λευκή χρωστική για τρόφιμα
spot_img

Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) είναι μια άοσμη σκόνη που ενισχύει το λευκό χρώμα ή την αδιαφάνεια των τροφίμων λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων σκέδασης του φωτός και του υψηλού δείκτη διάθλασης. Όμως έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμφωνούν με την απαγόρευση της χρήσης και το απορρίπτουν ως συστατικό ενώ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το έχει απαγορεύσει. Συνεπώς η δημιουργία εναλλακτικών λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την βιομηχανία τροφίμων και ήδη πολλές επιχειρήσεις πρόσθετων έχουν δημιουργήσει λευκαντικά.

Πριν από λίγες ημέρες, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Sainte-Anne-de-Bellevue του Καναδά δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μελέτης πάνω στην δράση της καζεΐνης και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης. Οι ερευνητές δημιούργησα και αξιολόγησαν, ως εναλλακτική λύση του TiO 2 , το διπλό υδροξείδιο με στρώματα Mg-Al (LDH) και το σύνθετο υλικό που περιέχει καζεΐνη και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) χρησιμοποιώντας υγρή χημεία και συγκρίθηκαν με υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα (ποιότητας τροφίμων TiO 2(E171), άμυλο ρυζιού και διοξείδιο του πυριτίου (E551)) για την πιθανή εφαρμογή του ως λευκή χρωστική ουσία. 

- Advertisement -

Αυτά τα σωματίδια χαρακτηρίστηκαν για το μέγεθος και το σχήμα τους (Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Μετάδοσης), την κρυσταλλογραφική δομή (Περίθλαση Ακτίνων Χ), τη συμπεριφορά συσσωμάτωσης και το επιφανειακό φορτίο (Δυναμική Σκέδαση Φωτός), τη Χημεία Επιφανειών (Φασματοσκοπία Υπέρυθρου Μετασχηματισμού Fourier), τη διαπερατότητα (φασματοσκοπία UV–VIS). ), δύναμη κάλυψης και κυτταροτοξικότητα. 

Τα αποτελέσματά των επιστημόνων, έδειξαν τον σχηματισμό τυπικού στρωματοποιημένου διπλού υδροξειδίου με μορφολογία που μοιάζει με άνθος, το οποίο αναδιαρθρώθηκε σε ψευδοσφαίρες μετά από παρεμβολή καζεΐνης. Η μέτρηση της διαπερατότητας έδειξε ότι τα σύνθετα υλικά LDH είχαν καλύτερη απόδοση από την παρθένα LDH και το υδατικό εναιώρημα ήταν ανθεκτικό στη θερμότητα και στο pH. Ενώ η ισχύς κάλυψης του δεν ήταν εφάμιλλη με το E171, το σύνθετο LDH ήταν ανώτερο από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις όπως το άμυλο ρυζιού και το E551

Με βάση την τιμή, την ασφάλεια και την απόδοση οι ερευνητές κατέληξαν ότι το σύνθετο LDH ήταν καλύτερο από οποιοδήποτε από τα συγκριτικά υλικά, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του ως λευκής χρωστικής για εφαρμογές στα τρόφιμα.

Για να διαβάσετε την Επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα