Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
9.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Αντικατάσταση διοξειδίου του τιτανίου από σύνθετα υλικά LDH ως λευκή χρωστική για τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη: Αντικατάσταση διοξειδίου του τιτανίου από σύνθετα υλικά LDH ως λευκή χρωστική για τρόφιμα
spot_img

Το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) είναι μια άοσμη σκόνη που ενισχύει το λευκό χρώμα ή την αδιαφάνεια των τροφίμων λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων σκέδασης του φωτός και του υψηλού δείκτη διάθλασης. Όμως έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμφωνούν με την απαγόρευση της χρήσης και το απορρίπτουν ως συστατικό ενώ και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το έχει απαγορεύσει. Συνεπώς η δημιουργία εναλλακτικών λύσεων αποτελεί μονόδρομο για την βιομηχανία τροφίμων και ήδη πολλές επιχειρήσεις πρόσθετων έχουν δημιουργήσει λευκαντικά.

Πριν από λίγες ημέρες, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Sainte-Anne-de-Bellevue του Καναδά δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μελέτης πάνω στην δράση της καζεΐνης και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης. Οι ερευνητές δημιούργησα και αξιολόγησαν, ως εναλλακτική λύση του TiO 2 , το διπλό υδροξείδιο με στρώματα Mg-Al (LDH) και το σύνθετο υλικό που περιέχει καζεΐνη και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC) χρησιμοποιώντας υγρή χημεία και συγκρίθηκαν με υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα (ποιότητας τροφίμων TiO 2(E171), άμυλο ρυζιού και διοξείδιο του πυριτίου (E551)) για την πιθανή εφαρμογή του ως λευκή χρωστική ουσία. 

Αυτά τα σωματίδια χαρακτηρίστηκαν για το μέγεθος και το σχήμα τους (Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Μετάδοσης), την κρυσταλλογραφική δομή (Περίθλαση Ακτίνων Χ), τη συμπεριφορά συσσωμάτωσης και το επιφανειακό φορτίο (Δυναμική Σκέδαση Φωτός), τη Χημεία Επιφανειών (Φασματοσκοπία Υπέρυθρου Μετασχηματισμού Fourier), τη διαπερατότητα (φασματοσκοπία UV–VIS). ), δύναμη κάλυψης και κυτταροτοξικότητα. 

Τα αποτελέσματά των επιστημόνων, έδειξαν τον σχηματισμό τυπικού στρωματοποιημένου διπλού υδροξειδίου με μορφολογία που μοιάζει με άνθος, το οποίο αναδιαρθρώθηκε σε ψευδοσφαίρες μετά από παρεμβολή καζεΐνης. Η μέτρηση της διαπερατότητας έδειξε ότι τα σύνθετα υλικά LDH είχαν καλύτερη απόδοση από την παρθένα LDH και το υδατικό εναιώρημα ήταν ανθεκτικό στη θερμότητα και στο pH. Ενώ η ισχύς κάλυψης του δεν ήταν εφάμιλλη με το E171, το σύνθετο LDH ήταν ανώτερο από τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις όπως το άμυλο ρυζιού και το E551

Με βάση την τιμή, την ασφάλεια και την απόδοση οι ερευνητές κατέληξαν ότι το σύνθετο LDH ήταν καλύτερο από οποιοδήποτε από τα συγκριτικά υλικά, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του ως λευκής χρωστικής για εφαρμογές στα τρόφιμα.

Για να διαβάσετε την Επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο