ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜΙΤ: Επιτυχής η προσπάθεια εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη Α μέσω σωματιδίων πολυμερούς

ΜΙΤ: Επιτυχής η προσπάθεια εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη Α μέσω σωματιδίων πολυμερούς

2 λεπτά ανάγνωσης

Επειδή η βιταμίνη Α διασπάται κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα, επιστήμονες του ΜΙΤ βρήκαν τρόπο εμπλουτισμού των τροφίμων με την πολύτιμη βιταμίνη με νέα σωματίδια πολυμερούς.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η κύρια αιτία παιδικής τύφλωσης παγκοσμίως και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχει από αυτήν την ανεπάρκεια βιταμίνης. Η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη όχι μόνο για την όραση αλλά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. 

- Advertisement -

Οι προσπάθειες για προσθήκη βιταμίνης Α στο ψωμί ή σε άλλα τρόφιμα, όπως οι κύβοι μπουγιόν, που καταναλώνονται συνήθως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς επειδή η βιταμίνη Α διασπάται κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα.

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν τώρα έναν νέο τρόπο για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη Α, η οποία ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε μια νέα μελέτη, έδειξαν ότι η ενθυλάκωση της βιταμίνης Α σε ένα προστατευτικό πολυμερές αποτρέπει τη διάσπαση της θρεπτικής ουσίας κατά το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.

- Advertisement -

«Η βιταμίνη Α είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, αλλά είναι ένα ασταθές μόριο», λέει η Ana Jaklenec, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Koch του MIT για την Ολοκληρωμένη Έρευνα Καρκίνου. «Θέλαμε να δούμε αν η ενθυλακωμένη βιταμίνη Α μας θα μπορούσε να ενισχύσει τρόφιμα όπως το αλεύρι, κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και του μαγειρέματος, και εάν η βιταμίνη Α θα μπορούσε να παραμείνει βιολογικά ενεργή και να απορροφηθεί».

Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν ψωμί εμπλουτισμένο με ενθυλακωμένη βιταμίνη Α, η βιοδιαθεσιμότητα του θρεπτικού συστατικού ήταν παρόμοια με εκείνη όταν κατανάλωναν μόνη της βιταμίνη Α. Η τεχνολογία έχει δώσει άδεια σε δύο εταιρείες που ελπίζουν να την αναπτύξουν για χρήση σε προϊόντα διατροφής.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας