Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΜΙΤ: Επιτυχής η προσπάθεια εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη Α μέσω σωματιδίων πολυμερούς

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜΙΤ: Επιτυχής η προσπάθεια εμπλουτισμού τροφίμων με βιταμίνη Α μέσω σωματιδίων πολυμερούς
spot_img

Επειδή η βιταμίνη Α διασπάται κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα, επιστήμονες του ΜΙΤ βρήκαν τρόπο εμπλουτισμού των τροφίμων με την πολύτιμη βιταμίνη με νέα σωματίδια πολυμερούς.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η κύρια αιτία παιδικής τύφλωσης παγκοσμίως και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχει από αυτήν την ανεπάρκεια βιταμίνης. Η βιταμίνη Α είναι κρίσιμη όχι μόνο για την όραση αλλά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. 

Οι προσπάθειες για προσθήκη βιταμίνης Α στο ψωμί ή σε άλλα τρόφιμα, όπως οι κύβοι μπουγιόν, που καταναλώνονται συνήθως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς επειδή η βιταμίνη Α διασπάται κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα.

Ερευνητές του MIT ανέπτυξαν τώρα έναν νέο τρόπο για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη Α, η οποία ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε μια νέα μελέτη, έδειξαν ότι η ενθυλάκωση της βιταμίνης Α σε ένα προστατευτικό πολυμερές αποτρέπει τη διάσπαση της θρεπτικής ουσίας κατά το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.

«Η βιταμίνη Α είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, αλλά είναι ένα ασταθές μόριο», λέει η Ana Jaklenec, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Koch του MIT για την Ολοκληρωμένη Έρευνα Καρκίνου. «Θέλαμε να δούμε αν η ενθυλακωμένη βιταμίνη Α μας θα μπορούσε να ενισχύσει τρόφιμα όπως το αλεύρι, κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και του μαγειρέματος, και εάν η βιταμίνη Α θα μπορούσε να παραμείνει βιολογικά ενεργή και να απορροφηθεί».

Σε μια μικρή κλινική δοκιμή, οι ερευνητές έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι έτρωγαν ψωμί εμπλουτισμένο με ενθυλακωμένη βιταμίνη Α, η βιοδιαθεσιμότητα του θρεπτικού συστατικού ήταν παρόμοια με εκείνη όταν κατανάλωναν μόνη της βιταμίνη Α. Η τεχνολογία έχει δώσει άδεια σε δύο εταιρείες που ελπίζουν να την αναπτύξουν για χρήση σε προϊόντα διατροφής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Κίνδυνος για τους Ευρωπαίους – Νέα παρέμβαση της Foodwatch

"Nestlé: Σταμάτα την απάτη με νερό σε πλαστικά μπουκάλια!" είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας της Οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Foodwatch.

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα