Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μέθοδος για την ανίχνευση οξικών βακτηρίων στο κρασί

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΝέα μέθοδος για την ανίχνευση οξικών βακτηρίων στο κρασί
spot_img

Υγρό μέσο καλλιέργειας για την προληπτική ανίχνευση μικροοργανισμών ικανών να παράγουν οξικό οξύ στο κρασί.

Στην οινοποίηση, η υπερβολική παραγωγή οξικού οξέος από βακτήρια οξικού οξέος αποτελεί σημαντική πρόκληση, που οδηγεί στην απόρριψη του κρασιού από τους καταναλωτές. Για να αποφευχθεί η αύξηση της περιεκτικότητας του οίνου σε οξικό οξύ, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των παραγοντων που ευνοούν την ανάπτυξη οξικών βακτηρίων, όπως η παρουσία υπολειμμάτων σακχάρων και κυρίως οξυγόνου, που είναι ο περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών. Ακόμη όμως και με τον σωστό έλεγχο όλων των κρίσιμων σημείων, τα οξικά βακτήρια δεν εξαλείφονται από το κρασί, επομένως η ανάπτυξή τους εμποδίζεται μόνο, αποτρέποντας προληπτικά τον σχηματισμό οξικού οξέος. Για την εξάλειψή του θα πρέπει να γίνει ένα μικροβιακό φιλτράρισμα του κρασιού, μια τεχνική που δεν είναι συνηθισμένη σε επίπεδο οινοποιείου και που συχνά είναι ανεπιθύμητη επειδή υποβαθμίζει την αισθητηριακή ποιότητα του κρασιού.

Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods στην Ενότητα Drinks and Liquid Nutrition ήταν να επινοήσει ένα οικονομικά βιώσιμο και εύχρηστο υγρό μέσο καλλιέργειας για την προληπτική ανίχνευση μικροοργανισμών ικανών να παράγουν οξικό οξύ στο κρασί. 

Το τροποποιημένο μέσο ενσωμάτωσε συγκεκριμένα συστατικά που ευνοούσαν την ανάπτυξη βακτηρίων οξικού οξέος και αυξάνουν την επιλεκτικότητα. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς τύπους κρασιού, αυτό το μέσο δοκιμάστηκε μαζί με εμβολιασμένα δείγματα, συγκρίνοντας την εμφάνιση οξικού οξέος και όσφρησης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νέο υγρό μέσο βασισμένο στην οσφρητική μέτρηση, σχεδιασμένο να διευκολύνει τη χρήση του σε οινοποιεία, ακόμη και από μη εκπαιδευμένο προσωπικό και χωρίς την ανάγκη περίπλοκου εργαστηριακού εξοπλισμού. Η επικύρωση πραγματοποιήθηκε σε μια ποικιλία κρασιών, προσδιορίζοντας την έναρξη της παρουσίας οξικού οξέος στο μέσο. Αυτό το καινοτόμο μέσο καλλιέργειας παρέχει ένα μέσο για την εκτίμηση της συγκέντρωσης μικροοργανισμών ικανών να παράγουν οξικό οξύ στο κρασί. Η εφαρμογή του στα οινοποιεία διευκολύνει την προληπτική λήψη αποφάσεων, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες αυξήσεις στη συγκέντρωση οξικού οξέος.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα