Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο τεστ για καλύτερη ανίχνευση του παθογόνου E. coli στα τρόφιμα

Η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανέπτυξε ταχύτερη και πιο στοχευμένη μέθοδο για την ανίχνευση του παθογόνου E. coli στα τρόφιμα, εντός 24 ωρών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέο τεστ για καλύτερη ανίχνευση του παθογόνου E. coli στα τρόφιμα
spot_img

Η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ανέπτυξε ταχύτερη και πιο στοχευμένη μέθοδο για την ανίχνευση του παθογόνου E. coli στα τρόφιμα, εντός 24 ωρών

Το Escherichia coli (E. coli ) είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων, άλλων θηλαστικών και πτηνών. Αν και η πλειονότητα των στελεχών E. coli είναι αβλαβή, ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας και ακόμη, λιγότερο συχνά, θάνατο. Η αρχή ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας ANSES έχει αναπτύξει μια ταχύτερη και πιο στοχευμένη μέθοδο για την ανίχνευση παθογόνου E. coli στα τρόφιμα, ιδίως στα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο στόχος της ανίχνευσης είναι να γίνει διάκριση μεταξύ παθογόνων στελεχών E. coli , υπεύθυνων για πεπτικές λοιμώξεις, και μη παθογόνων στελεχών. Πράγματι, το E. coli είναι ένα φυσικό μέρος της εντερικής χλωρίδας των θηλαστικών. Ενώ τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, ορισμένα συγκεκριμένα εντεροαιμορραγικά στελέχη μπορούν να προκαλέσουν αιματηρή διάρροια. Αυτά τα παθογόνα στελέχη παράγουν μια τοξίνη υπεύθυνη για το αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (HUS), η οποία, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμη και σε θάνατο για τα πιο ευάλωτα άτομα (μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι).

Δύο γονίδια χαρακτηριστικά του παθογόνου E. coli

Η παθογένεια του εντεροαιμορραγικού E. coli σχετίζεται με δύο γονίδια. Το ένα καθορίζει την ικανότητά του να παράγει ισχυρές τοξίνες, που ονομάζονται τοξίνες Shiga, και το άλλο τις δυνατότητές του για ισχυρή προσκόλληση στα εντερικά τοιχώματα. Για να είναι ένα βακτήριο παθογόνο πρέπει να έχει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα δύο γονίδια ανιχνεύονται με PCR κατά τον έλεγχο για παθογόνο E. coli σε τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι σε ένα δείγμα τροφής, για παράδειγμα ένα κομμάτι τυρί ή ωμό κρέας, μπορεί να υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη E. coli . « Είναι απολύτως δυνατό να έχουμε ένα στέλεχος που έχει ένα από τα γονίδια και ένα άλλο στέλεχος με το άλλο υπεύθυνο γονίδιο. Αυτά τα δύο στελέχη θα είναι ακίνδυνα επειδή το καθένα περιέχει μόνο ένα από τα δύο γονίδια, αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα προειδοποιητικό σήμα επειδή τα δύο γονίδια εντοπίστηκαν στο ίδιο δείγμα τροφής », εξηγεί ο Patrick Fach, επικεφαλής της μονάδας COLiPATH (παθογόνο Escherichia coli ) στο Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων της ANSES.

Πρόσθετοι γενετικοί δείκτες για τη βελτίωση του αποτελέσματος

Με τη μέθοδο ανίχνευσης αναφοράς ISO 13136:2012, είναι απαραίτητο να απομονωθούν τα στελέχη για να προσδιοριστεί εάν και τα δύο γονίδια περιέχονται στο ίδιο βακτήριο. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και όχι πάντα γόνιμη, επειδή είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ στελεχών E. coli που βασίζονται σε μικροβιακές καλλιέργειες σε τρυβλία Petri.

Επομένως, η ANSES ερεύνησε άλλους γενετικούς δείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του εάν το ίδιο στέλεχος E. coli περιέχει και τα δύο γονίδια υψηλού κινδύνου. Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε αυτούς τους δείκτες σε συνεργασία με το Γαλλικό Διεπαγγελματικό Κέντρο για την Γαλακτοκομική Οικονομία (CNIEL). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τη δοκιμή αναφοράς, ο αριθμός των εικαζόμενων θετικών δειγμάτων μειώθηκε κατά 26,5% στο μη παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα, κατά 51,9% στο νωπό πρόβειο γάλα και κατά 29,7% στο αγελαδινό τυρί νωπό γάλα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν λιγότερα «ψευδώς θετικά» κατά τους ποιοτικούς ελέγχους στο στάδιο της παραγωγής, δηλαδή δείγματα που εσφαλμένα θεωρήθηκαν ότι περιέχουν παθογόνο E. coli και απαιτούν πρόσθετες επιβεβαιωτικές δοκιμές.

Χάρη σε αυτούς τους νέους γενετικούς δείκτες, το τεστ που αναπτύχθηκε από την ANSES είναι σε θέση να ανιχνεύσει πραγματικά παθογόνα στελέχη Escherichia coli εντός 24 ωρών έναντι τεσσάρων ημερών πριν. Αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Food Microbiology .

Καλύτερη διαχείριση πιθανών κινδύνων μόλυνσης

« Η δοκιμή μας θα επιτρέψει την ακριβέστερη διαχείριση των κινδύνων μόλυνσης, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας », θεωρεί ο Patrick Fach. Η ANSES προστατεύει αυτό το τεστ με ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (EP2861762 B1) με διεθνή επέκταση (WO2013/186754) και έχει επικοινωνήσει με τους κατασκευαστές, ώστε νέα κιτ ανίχνευσης να μπορούν να παράγονται και να πωλούνται σε εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη και την Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να διαβάσετε περισσότερα για την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα