Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι φυτικές κοτομπουκιές τρώνε… “πόρτα” από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΟι φυτικές κοτομπουκιές τρώνε... "πόρτα" από τους καταναλωτές
spot_img

Σε δημοσκόπηση τα φυτικά chicken nuggets δεν έπιασαν ούτε τη… βάση σε αίσθηση γεύση και επίγευση

Η τρέχουσες ανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος και για την προώθηση της υγείας έχει δημιουργήσει μία νέα και πολλά υποσχόμενη παγκόσμια αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος (PBA) η οποία έχει βάλει σε αγώνα δρόμου την βιομηχανία τροφίμων. Αλλά το ζητούμενο είναι -όπως πάντα- η αποδοχή αυτών των προϊόντων από τους καταναλωτές.

Γενικά η αποδοχή των διαθέσιμων PBA, είναι χαμηλή σε σύγκριση με τα προϊόντα με βάση το κρέας και οι παρασκευαστές τροφίμων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές, ειδικά τους κρεατοφάγους, προσπαθούν να αναπτύξουν εναλλακτικά προϊόντα που μιμούνται καλύτερα το κρέας. Από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή των PBA από τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής προτίμησης, των αντιληπτών διατροφικών επιπτώσεων, της εξοικείωσης και της νεοφοβίας των τροφίμων, ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων. Δομικά, είναι δύσκολο να αναπαραχθεί η υφή που μοιάζει με κρέας σε ένα προϊόν χωρίς κρέας καθώς τα PBA μπορεί να είναι πορώδη και “χαλαρά”. Η επιτυχία λοιπόν των PBA, εξαρτάται από την ικανότητα δημιουργίας μιας εμπειρίας που μοιάζει με το κρέας.

Μελέτη της Σχολής Διατροφής και Διαιτολογίας, του Πανεπιστημίου Acadia στον Καναδά, είχε στόχο να αξιολογήσει τις αισθητηριακές ιδιότητες, την αποδοχή και την αντίληψη των καταναλωτών για τις φυτικές κοτομπουκιές (chicken nugget).

Στην μελέτη συμμετείχαν 105 καταναλωτές οι οποίοι αξιολόγησαν την υφή, τη γεύση και την παρουσία επίγευσης στα εναλλακτικά προϊόντα κοτόπουλου και αν και δήλωσαν, πως αυτά τα προϊόντα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα, αποφάνθηκαν ότι τα PBA δεν μιμούνται αποτελεσματικά και διαφέρουν πολύ από το κανονικό κοτόπουλο καθώς αντέδρασαν στα ινώδη (σαν φασόλια) χαρακτηριστικά, και στην λαστιχωτή αίσθηση που υπήρχαν στις κοτομπουκιές. Επιπλέον αναγνώρισαν ως τον κύριο αρνητικό παράγοντα την επίγευση που αφήνουν τα PBA κοτόπουλου. Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες εντόπισαν ότι, επί του παρόντος, τα PBA δεν είναι αποδεκτά και είπαν ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην υφή, τη γεύση και την εμφάνιση. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο