Καστόριο είναι η ουσία που εξάγεται από τους αδένες κοντά στον πρωκτό του Κάστορα.
Μια γενικευμένη εικασία που υπάρχει, κυρίως στο διαδίκτυο, είναι ότι το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει καστόριο, ένα άρωμα που εκρήγνυται από αδένες κοντά στον πρωκτό του κάστορα. Κάτα βάση την ουσία αυτή τη χρησιμοποιούν οι κάστορες προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους σχετικά με τη σήμανση της περιοχής, τη δημιουργία αποικιών και την αποτροπή των αρπακτικών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο, ότι δεν προέρχεται από τον πρωκτό του κάστορα, αλλά από τους αδένες του ζώου. Δεδομένου ότι βρίσκονται πολύ κοντά στους πρωκτικούς αδένες, ανάμεσα στη λεκάνη και την ουρά, η ουσία μπορεί να περιέχει εκκρίσεις πρωκτικού αδένα και ούρα.
Το καστόριο ωστόσο διαθέτει ένα γλυκό και όμορφο άρωμα λόγω της διατροφής των καστόρων, η οποία αποτελείται κυρίως από φλοιό και φύλλα. Είναι παράλληλα αναγνωρισμένο ως ασφαλές από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), γι’ αυτό και οι εταιρίες που το χρησιμοποιούν σε τρόφιμα δεν είναι υποχρεωμένες να το αναφέρουν. Ωστόσο δεν είναι και τόσο πιθανό να το συναντήσετε.
Ιστορικά, το καστόριο το χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι από τα μέσα του 1800 για να προσελκύουν και να παγιδεύουν τα ζώα. Ήταν επίσης ένα φυσικό άρωμα φαγητού τον περασμένο αιώνα και έχει χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση της βανίλιας, του βατόμουρου ή της φράουλας σε ορισμένα αρώματα και είδη διατροφής. Σε ένα άρθρο του Vice, η ιστορικός γεύσης Nadia Berenstein έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 οι κατασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούσαν πολύ μικρές ποσότητες καστόριο για να ενισχύσουν τις τεχνητές γεύσεις βανίλιας, φράουλας και βατόμουρου. Ωστόσο, αυτό άρχισε να εξασθενεί από το 80’ και μετά.
Λόγω της δυσκολίας του τρόπου εξαγωγής του καθώς περιλαμβάνει την αναισθησία του κάστορα και το «άρμεγμα» των αδένων του, σύμφωνα με το Handbook of Flavor Ingredients της Fenaroli, παράγονται μόνο περίπου 136 κιλά ετησίως. “Αν το σκεφτείτε αυτό από την άποψη της οικονομικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν υπάρχει εμπορική πηγή της ουσίας κάστορα”, είπε ο Robert J. McGorrin, PhD, καθηγητής χημείας γεύσης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και συνεργάτης στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία, στο Insider.
Αντί να μπαίνει λοιπόν σε επιδόρπια όπως αρτοσκευάσματα και παγωτά, χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία αρωμάτων για να προσθέσει γλυκές μυρωδιές στα προϊόντα. Επιπλέον, όταν το Vegetarian Resource Group (VRG) ρώτησε πέντε εταιρείες σχετικά με τα συστατικά των αρωμάτων βανίλιας το 2011, και οι πέντε δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποιούν καστορέουμ. Όχι μόνο αυτό, αλλά όλοι υποστήριξαν ότι το καστόριο «δεν χρησιμοποιείται σήμερα σε καμία μορφή βανίλιας που πωλείται για ανθρώπινη διατροφή». Υπάρχουν λοιπόν μικρές πιθανότητες να συναντήσετε το καστόριο σε εκχύλισμα βανίλιας.
Πηγές:
https://www.allrecipes.com/article/vanilla-beaver-castoreum/