Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να διατηρήσετε τα μακαρόνια σας για 30 χρόνια και βάλε!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠως να διατηρήσετε τα μακαρόνια σας για 30 χρόνια και βάλε!
spot_img

Ο τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και άλλα τρόφιμα θα αντέξουν για μήνες ή και για χρόνια.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ατμοσφαιρικό στοιχείο, το οξυγόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη αερόβιων μικροοργανισμών. Στα τρόφιμα το οξυγόνο συμβάλλει στον αποχρωματισμό, την τάγγιση και την σήψη, ενώ αυξάνει την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης λόγω ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.Και κάπου εδώ…μπαίνουν οι απορροφητές οξυγόνου που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν από τέτοια προβλήματα, για τρόφιμα που αποθηκεύονται για πολύ καιρό όπως όταν κλείνετε το εξοχικό σας για έναν χρόνο και θέλετε να είστε σίγουροι πως όταν επιστρέψετε τα μακαρόνια σας θα είναι εκεί “ακμαία” και ασφαλή και σας περιμένουν…

Οι απορροφητές οξυγόνου προστίθενται σε αεροστεγείς συσκευασίες για να βοηθήσουν στην αφαίρεση ή τη μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου στη συσκευασία. Χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής. Υπάρχουν πολλοί τύποι απορροφητών οξυγόνου που είναι διαθέσιμοι για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα συστατικά ενός απορροφητή οξυγόνου ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με το προϊόν για το οποίο χρησιμοποιείται, την ενεργότητα νερού του προϊόντος και πολλούς άλλους παράγοντες. Συχνά ο απορροφητής οξυγόνου περικλείεται σε ένα πορώδες φακελάκι, αλλά μπορεί επίσης να είναι μέρος μεμβρανών και δομών συσκευασίας. Τα περισσότερα προϊόντα απορροφητών οξυγόνου είναι ένα μείγμα σκόνης σιδήρου, νατρίου και ενεργού άνθρακα. Με την ίδια λογική λειτουργούν και οι απορροφητές υγρασίας, βιοδιασπώμενες θήκες χωρίς χημικά που τοποθετούνται στις συσκευασίες έτοιμων γευμάτων για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. 

Πώς λειτουργούν οι απορροφητές οξυγόνου:

Όταν ένας απορροφητής οξυγόνου αφαιρείται από την προστατευτική του συσκευασία, η υγρασία στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα αρχίζει να αναμειγνύεται με τα σωματίδια σιδήρου μέσα στο φακελάκι του απορροφητή οξυγόνου. Καθώς τα μόρια οξυγόνου από την υγρασία αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια σιδήρου (Fe), αρχίζει να αναπτύσσεται σκουριά. Τυπικά, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 65% σχετική υγρασία στη γύρω ατμόσφαιρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης. Το νάτριο δρα ως καταλύτης, προκαλώντας τη σκόνη σιδήρου να σκουριάσει δεσμεύοντας το οξυγόνο ακόμη και με χαμηλή σχετική υγρασία. Με τη μετατροπή του σιδήρου και του οξυγόνου σε οξείδιο του σιδήρου, η παρουσία οξυγόνου στη γύρω ατμόσφαιρα μειώνεται δραματικά. Ο ενεργός άνθρακας δρα ως απορροφητικό, συντηρώντας περαιτέρω τα προϊόντα και απομακρύνοντας δυσάρεστες οσμές.

Σε τι χρησιμεύουν οι απορροφητές οξυγόνου;

Όταν συσκευάζεται σωστά (δηλαδή, ένας απορροφητής οξυγόνου κατάλληλου μεγέθους μέσα σε δοχείο ή σακούλα υψηλού φραγμού οξυγόνου), το επίπεδο οξυγόνου εντός της συσκευασίας μειώνεται σε περίπου 0,01%. Επομένως, οι απορροφητές οξυγόνου παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων σας, αποτρέπουν την οξείδωση και τη ζημιά από έντομα.

Σε ξηρό, σκιερό και δροσερό (<24οC) περιβάλλον σε συσκευασία αδιαπέραστη σε αέρια με την προσθήκη απορροφητών οξυγόνου (oxygen absorbers) τα τρόφιμα διατηρούνται κατάλληλα για κατανάλωση για δεκάδες χρόνια. Ακολουθεί ένας εντυπωσιακός κατάλογος από άποψη διάρκειας ζωής των τροφίμων τα οποία συντηρούνται με απορροφητές οξυγόνου,

Κόκκοι Σιτάρι30+
Ρύζι (λευκό)30+
Καλαμπόκι30+
Ζάχαρη30+
Ξερά Φασόλια30 
Νιφάδες βρόμης30
Ζυμαρικά30 
Νιφάδες Πατάτας30
Φέτες αποξηραμένων μήλων30
Αφυδατωμένο άπαχο γάλα σε σκόνη20
Αφυδατωμένα καρότα20

Πλεονεκτήματα των απορροφητών οξυγόνου:

Βοηθά στη διατήρηση της φρέσκιας καβουρδισμένης γεύσης του καφέ και των ξηρών καρπών

Αποτρέπει την οξείδωση των ελαιορητινών μπαχαρικών που υπάρχουν στα ίδια τα μπαχαρικά και στα καρυκευμένα τρόφιμα

Αποτρέπει την οξείδωση των βιταμινών Α, C και Ε

Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φαρμακευτικών προϊόντων

Αναστέλλει τη μούχλα σε φυσικά τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση

Καθυστερεί το μη ενζυματικό μαύρισμα φρούτων και ορισμένων λαχανικών

Αναστέλλει την οξείδωση και τη συμπύκνωση της κόκκινης χρωστικής των περισσότερων μούρων και σαλτσών

Τυπικές εφαρμογές:

Ψωμιά, μπισκότα, κέικ, γλυκά

Ξηροί καρποί και σνακ

Καραμέλες και γλυκά

Καφές και τσάι

Ξηρές τροφές ολόκληρων λιπαρών

Επεξεργασμένα, καπνιστά και αλλαντικά

Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Είδη αλευριού και δημητριακών

Φρέσκα και προμαγειρεμένα ζυμαρικά και νουντλς

ΠΗΓΗ: Oxygen absorbers in food preservation: a review, Simon Angelo Cichello, Department of Agricultural Sciences, School of Life Sciences, La Trobe University, Melbourne, Australia, J Food Sci Technol. 2015 Apr; 52(4): 1889–1895.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα