Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θα μπορούσαν τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα να δημιουργηθούν από πατάτες και ντομάτες;

ΑρχικήΕπιστήμηΘα μπορούσαν τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα να δημιουργηθούν από πατάτες και ντομάτες;
spot_img

Πολωνοί επιστήμονες αποκάλυψαν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων αντικαρκινικών φαρμάκων από βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.

Όλοι γνωρίζουν κάποιον που είχε καρκίνο. Το 2020, περίπου 19 εκατομμύρια νέα κρούσματα — και περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι — καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι θεραπείες βελτιώνονται συνεχώς, αλλά μπορεί να βλάψουν τα υγιή κύτταρα ή να έχουν σοβαρές παρενέργειες που είναι δύσκολες για τους ασθενείς. Στην αναζήτηση νέων, πιο στοχευμένων αντικαρκινικών φαρμάκων η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει πολλούς πιθανούς υποψηφίους. Μια ομάδα Πολωνών επιστημόνων με επικεφαλής τη Magdalena Winkiel στο Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology , εξέτασε τις βιοδραστικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκολαλκαλοειδή που βρίσκονται σε πολλά γνωστά λαχανικά, όπως οι πατάτες και οι ντομάτες, για να δείξουν τις δυνατότητές τους στη θεραπεία του καρκίνου.

«Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν φάρμακα που θα είναι θανατηφόρα για τα καρκινικά κύτταρα αλλά ταυτόχρονα ασφαλή για τα υγιή κύτταρα», δήλωσε ο Winkiel. «Δεν είναι εύκολο παρά τις προόδους της ιατρικής και την ισχυρή ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών θεραπείας. Γι’ αυτό ίσως αξίζει να επιστρέψουμε στα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χρόνια με επιτυχία στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Πιστεύω ότι αξίζει να επανεξετάσουμε τις ιδιότητές τους και ίσως να ανακαλύψουμε ξανά τις δυνατότητές τους».

Φτιάχνοντας φάρμακο από δηλητήριο

Η Winkiel και οι συνεργάτες της εστίασαν σε πέντε γλυκοαλκαλοειδή –σολανίνη, χακονίνη, σολασονίνη, σολαμαργίνη και τοματίνη– που βρίσκονται σε ακατέργαστα εκχυλίσματα της οικογένειας φυτών Solanaceae , γνωστά και ως νυχτολούλουδα. Αυτή η οικογένεια περιέχει πολλά δημοφιλή φυτά τροφίμων – και πολλά που είναι τοξικά, συχνά λόγω των αλκαλοειδών που παράγουν ως άμυνα έναντι των ζώων που τρώνε φυτά. Αλλά η σωστή δόση μπορεί να μετατρέψει ένα δηλητήριο σε φάρμακο: μόλις οι επιστήμονες βρουν μια ασφαλή θεραπευτική δόση για τα αλκαλοειδή, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά κλινικά εργαλεία.

Τα γλυκοαλκαλοειδή ειδικότερα αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αυτοί είναι βασικοί τομείς-στόχοι για τον έλεγχο του καρκίνου και τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών, επομένως έχουν τεράστιες δυνατότητες για μελλοντικές θεραπείες. Σε μελέτες πυριτίου – ένα σημαντικό πρώτο βήμα – υποδηλώνουν ότι τα γλυκοαλκαλοειδή δεν είναι τοξικά και δεν κινδυνεύουν να καταστρέψουν το DNA ή να προκαλέσουν μελλοντικούς όγκους, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

«Ακόμη και αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα, ίσως η συνδυασμένη θεραπεία να αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας», πρότεινε ο Winkiel. «Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, αλλά χωρίς λεπτομερή γνώση των ιδιοτήτων των γλυκοαλκαλοειδών, δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε».

Από τις ντομάτες μέχρι τις θεραπείες

Ένα απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός είναι η χρήση in vitro και μοντέλων μελετών σε ζώα, για να καθοριστεί ποια γλυκοαλκαλοειδή είναι ασφαλή και πολλά υποσχόμενα για δοκιμή σε ανθρώπους. Η Winkiel και οι συνεργάτες της τονίζουν τα γλυκοαλκαλοειδή που προέρχονται από τις πατάτες, όπως η σολανίνη και η χακονίνη – αν και τα επίπεδα αυτών που υπάρχουν στις πατάτες εξαρτώνται από την ποικιλία της πατάτας και τις συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας στις οποίες εκτίθενται οι πατάτες. Η σολανίνη εμποδίζει ορισμένες δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στο σώμα και αναστέλλει τη μετάσταση. Μελέτες σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων λευχαιμίας έδειξαν επίσης ότι σε θεραπευτικές δόσεις , η σολανίνη τα σκοτώνει. Το Chaconine έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με δυνατότητα θεραπείας της σήψης.

Εν τω μεταξύ, η σολαμαργίνη – η οποία βρίσκεται κυρίως στις μελιτζάνες – σταματά την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του ήπατος. Η σολαμαργίνη είναι ένα από τα πολλά γλυκοαλκαλοειδή που θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας ως συμπληρωματική θεραπεία, επειδή στοχεύει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα που θεωρείται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντοχή στα αντικαρκινικά φάρμακα. Η σολασονίνη, η οποία βρίσκεται σε πολλά φυτά από την οικογένεια των νυχτολούλουδων, θεωρείται επίσης ότι επιτίθεται στα καρκινικά βλαστοκύτταρα στοχεύοντας στην ίδια οδό. Ακόμη και οι ντομάτες προσφέρουν δυνατότητες για μελλοντική ιατρική, με την ντομάτα να υποστηρίζει τη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου από το σώμα, έτσι ώστε να μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς αυτή η δυνατότητα in vitro μπορεί να μετατραπεί καλύτερα σε πρακτική ιατρική, σημείωσαν η Winkiel και η ομάδα της. Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι η επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες βελτιώνει τις ιδιότητες των γλυκοαλκαλοειδών και πρόσφατα βρέθηκε ότι τα νανοσωματίδια βελτιώνουν τη μετάδοση των γλυκοαλκαλοειδών στα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας την παροχή φαρμάκων. Ωστόσο, οι μηχανισμοί δράσης των γλυκοαλκαλοειδών πρέπει να γίνουν καλύτερα κατανοητοί και όλες οι πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς, προτού οι ασθενείς μπορέσουν να επωφεληθούν από τα αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας από τα φυτά του γένους Solanum.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο