Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

The Power List 2021 – Δύο Ελληνίδες ανάμεσα στους κορυφαίους 100 επιστήμονες για το 2021

ΑρχικήΝέαThe Power List 2021 – Δύο Ελληνίδες ανάμεσα στους κορυφαίους 100 επιστήμονες για το 2021
spot_img

Ανάμεσα στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του περιοδικού The Analytical Scientist, βρίσκονται φέτος και δύο Ελληνίδες, η καθηγήτρια Υδατικής Χημείας του Πολυτεχνείου της Κρήτης, Ελευθερία Ψυλλάκη, και η καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Βικτώρια Σαμανίδου.

Το The Power List είναι ένας θεσμός των τελευταίων 9 χρόνων από το επιστημονικό περιοδικό The Analytical Scientist, που έχει σκοπό να γνωρίσει η επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, τα λαμπρά αυτά μυαλά που ξεχώρισαν για το 2021. Με διαφορετική θεματολογία κάθε χρονιά (Top 40 under 40, The Magnificent Tens κ.λπ.), το The Power List επιστρέφει στο παλαιότερο  format του, το Top 100, ώστε να συμπέσει με το εκατοστό επετειακό τεύχος του περιοδικού.

Κάθε χρόνο, οι αναγνώστες του περιοδικού προτείνουν τους υποψηφίους που θεωρούν ότι αξίζουν μια θέση στην Power List, και έπειτα μια επιτροπή ειδικών, αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων, τα βιογραφικά και το έργο των επιστημόνων, καταλήγει στην τελική μορφή της λίστας.

Το ίδιο το περιοδικό αναφέρει πως η λίστα αυτή δεν μπορεί να θεωρείται οριστική, είναι όντως υποκειμενική και είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με πιθανή παράλειψη που μπορεί οι αναγνώστες να εντοπίσουν.

Ο κατάλογος Top 100 της The Power List, περιλαμβάνει επιστήμονες με συνεισφορά σε πολλούς επιστημονικούς τομείς και πρακτικές που έχουν επιφέρει βελτιώσεις σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Η Δρ. Βικτώρια Σαμανίδου έχει ασχοληθεί εκτενώς, εκτός των άλλων, με την έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων για τον προσδιορισμό ανόργανων και οργανικών ενώσεων, με χρήση Χρωματογραφιών τεχνικών (HPLC, LC-MS/MS, HPΙC, GC).  Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 240 ερευνητικών εργασιών και άρθρων ανασκόπησης. Το 2016 συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 50 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επίδραση στο αντικείμενο της Αναλυτικής Χημείας, ενώ το 2020 συμπεριελήφθη στη λίστα του 2% των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επίδραση παγκοσμίως, για το σύνολο του ερευνητικού της έργου και για το έτος 2019. Είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας WG1 Science and Fundamentals of EuChemS-DAC Sample Preparation Study Group and Network (2021) και εκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΤΚΔΜ της ΕΕΧ από το 2016.

Η Δρ. Ελευθερία Ψυλλάκη ασχολείται με έρευνες σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανάλυσης μικρο-ρύπων σε περιβαλλοντικά δείγματα καθώς και την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τύχη οργανικών μικρο-ρύπων στο περιβάλλον. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και έργων, μεταξύ των οποίων    τα: European network for the promotion of portable, affordable and simple analytical platforms 2017-2021,  Vacuum-assisted headspace HiSorb 2019,  RASP Program for Laboratory consumables 2020-2021, SPME fibers and Thermogreen Septa  2020-2021, Greenness of official standard sample preparation methods (2021-2023). Είναι αρχισυντάκτρια, συντάκτρια και επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Συντακτών σε ένα πλήθος επιστημονικών περιοδικών. Έχει επίσης προσκληθεί και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, όπως το πρόσφατο διεθνές συνέδριο IUPAC –  CCCE 2021.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα