Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΕΩΤΕΕ: Ζητά μέτρα στήριξης για τους Mυδοκαλλιεργητές. Τεράστιες απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής.

ΑρχικήΝέαΓΕΩΤΕΕ: Ζητά μέτρα στήριξης για τους Mυδοκαλλιεργητές. Τεράστιες απώλειες λόγω κλιματικής αλλαγής.
spot_img

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια), που έχει πληγεί σημαντικά, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)-Περιφερειακό Παράρτημα Κ. Μακεδονίας.

   Όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, σε αντίθετη περίπτωση «θα είναι αναπόφευκτες οι οικολογικές και οικονομικές καταστροφές».

   Επισημαίνεται δε, ότι σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες της φετινής μυδοπαραγωγής κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, ενώ επιπλέον παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό ως και το 100%. Κατά το επιμελητήριο, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ερημοποίηση της παράκτιας και της αιγιαλίτιδας ζώνης», ενώ η απώλεια του γόνου ενέχει κινδύνους για σοβαρές ελλείψεις σε μύδια κατά την επόμενη χρονιά, μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας και άρα και των εσόδων για τη χώρα.

   Επιπλέον, στην επιστολή αναδεικνύεται και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος καθώς εκτός από τις περίπου 200 οικογένειες παραγωγών στην Κ. Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι.

   Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών αναπτύσσεται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής, ενώ ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδών, όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ, κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα