Η Κρήτη μέσω των παραγωγών της και τοπικών προϊόντων συμμετέχει στην 25η Έκθεση ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Toπικές Γεύσεις Ελλάδας που πραγματοποιείται έως και την Κυριακή 8 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη.
Δεκάδες παραγωγοί-εκθέτες παρουσιάζουν αγνά, τοπικά προϊόντα που παράγουν στους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν απευθείας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «…αυθεντικές γεύσεις, ζυμωμένες με το μεράκι, καμωμένες απ’ τον μόχθο και την αγάπη των παραγωγών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία πίσω από τα παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουν αλησμόνητες εμπειρίες που έχουν σαγηνεύσει το κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε πολλές γωνιές του κόσμου». Οι παραγωγοί από κάθε γωνιά της Κρήτης, το Ηράκλειο, τα Χανιά το Ρέθυμνο το Λασίθι συναντώνται με παραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας όπως την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Αχαΐα, τα Τρίκαλα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.
Η έκθεση που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και τη σύμπραξη δεκάδων πολιτιστικών σωματείων, χωροταξικά βρίσκεται στο τόξο της ΧΑΝΘ. Εκεί εκθέτονται από τους παραγωγούς, το αγνό ελαιόλαδο, ελιές, τυρί, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, μέλι και τα προϊόντα μελιού, παστέλια και μπάρες, τσικουδιά, ρακί, ρακόμελο, ρακί με ρόδι, χαρουπόμελο και προϊόντα χαρουπιού, κρασί, λικέρ, βότανα, παξιμάδια, κριτσίνια, κουλουράκια, σταφίδες, αλείμματα πιπεριάς Φλωρίνης, ελιές, αλόη κ.α. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν και να γευτούν Κρητικές γεύσεις όπως παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα, ξεροτήγανα, σφακιανόπιτες και καλτσούνια καθώς και καπνιστά κρέατα, απάκι, λουκάνικα και αλλαντικά.
ΑΠΕ