Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το αλκαλικό νερό και ωφελεί πράγματι την υγεία;

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι είναι το αλκαλικό νερό και ωφελεί πράγματι την υγεία;
spot_img

Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ισχυρισμό υγείας για το αλκαλικό νερό;

To νερό όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο και σε αυτά τα δύο οφείλεται και το σύμβολο H 2 O. Το πόσο όξινο είναι, καθορίζεται από το ΡΗ του. Το PH 7 θεωρείται ουδέτερο δηλαδή υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ όξινου και αλκαλικού. Εάν το νερό είναι κάτω από 7 στην κλίμακα pH, είναι “όξινο”. Αν είναι μεγαλύτερο από 7, είναι “αλκαλικό”.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Ποιότητας της ΕΥΔΑΠ το νερό της Αττικής έχει PH 7,8 (μετρήσεις 2012) συνεπώς είναι πολύ οριακά αλκαλικό. Λόγω της φήμης του υπέρ της υγείας μερικοί επιλέγουν εμφιαλωμένο νερό που διαφημίζεται ως αλκαλικό. Η διαφορά του με τα υπόλοιπα εμφιαλωμένα είναι πως στα εμφιαλωτήρια προστίθεται στο νερό συστατικά για να επιτευχθεί αλκαλικό PH. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει το νερό πιο αλκαλικό. Μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτρόλυση χρησιμοποιεί μια συσκευή με ηλεκτρικό ρεύμα για να χωρίσει το νερό σε όξινα και αλκαλικά συστατικά. Στη συνέχεια, το αλκαλικό συστατικό αποθηκεύεται για εμφιάλωση. Η προσθήκη ορισμένων μετάλλων, όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο και το κάλιο, στο νερό μπορεί επίσης να το κάνει πιο αλκαλικό.

Οι λάτρεις του αλκαλικού νερού ισχυρίζονται ότι το αυξημένο υδρογόνο του παρέχει μεγαλύτερη ενυδάτωση από το κανονικό νερό, ειδικά μετά από μια σκληρή προπόνηση σύμφωνα με το webmd . Επίσης υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας και της γήρανσης, να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις, να ενισχύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά, ισχυρισμοί που όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά.

Από την άλλη πλευρά το όξινο δημιουργεί οξύ στο αίμα και τα κύτταρα και γι’αυτο έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο ούτε για αυτούς τους ισχυρισμούς υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τους υποστηρίζουν σύμφωνα με την mayoclinic.

 Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας σχετικά με το αλκαλικό νερό επειδή δεν βασίζεται σε στέρεα επιστημονικά δεδομένα.

Την ανεπάρκεια των μελετών που να επιβεβαιώνουν τα ευεργετήματα του αλκαλικού νερού διαπίστωσε και μελέτη του 2022 στο International Journal of Environmental Health Engineering . Αυτή τη μελέτη αν και έδειξε ότι το αλκαλικό νερό μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας βελτίωσης της ενυδάτωσης και της πέψης, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να προτείνουν το αλκαλικό νερό ως προϊόν υγείας.

Ο βασικός ισχυρισμός των θαυμαστών του αλκαλικού νερού αλλά και του τμήματος Marketing των εταιρειών που το πουλάνε είναι πως ενυδατώνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος νερού. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι για την ενυδάτωση του οργανισμού σημασία έχει η ποσότητα. Συμπερασματικά, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία στην τυπική ιατρική ή επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το αλκαλικό νερό έχει μεγαλύτερες επιδράσεις στην υγεία ή οφέλη για την υγεία από το να πίνει κανείς κανονικό νερό.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και επικίνδυνο και αηδία! Viral οι αναρτήσεις αυτών που τρώνε ωμό κοτόπουλο…

Μπερδεύουν αρχαίες θρησκείες, την διατροφή πριν ανακαλυφθεί η φωτιά, την vegan διατροφή και την υγιεινή διατροφή σε ένα σοκαριστικό ντελίριο χωρίς προηγούμενο

Κατεψυγμένα μπιφτέκια: Αναλύσεις εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια και καρκινογόνες χημικές ουσίες

Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο