Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.
Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με μελέτες τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να εισέλθουν στην αλυσίδα επεξεργασίας λόγω της αποκόλλησης τεμαχίων του εξοπλισμού ή ως αποτέλεσμα ελαττωματικών πρακτικών σε διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, από τον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα έως τον τελικό καταναλωτή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 30 είδη ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να βράζουμε το μπρόκολο; Ο τρόπος μαγειρέματος που θα το κάνει πιο νόστιμο και θρεπτικό
Τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα και στα δόντια αν το άτομο τα δαγκώσει. Σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκληθεί πνιγμός, εσωτερικές βλάβες (π.χ. στομάχι, έντερα) ακόμη και μόλυνση ή δηλητηρίαση αν το μέταλλο είναι σκουριασμένο ή επιμολυσμένο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται χιλιάδες υπολογιστές, smartphone και smartwatches – Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς και έκρηξης!
Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων στη γραμμή παραγωγής που εντοπίζουν και απομακρύνουν μολυσμένα προϊόντα, μαγνητικά φίλτρα που δεσμεύουν μεταλλικά σωματίδια από τις πρώτες ύλες κάνουν, ή τουλάχιστον οφείλουν να κάνουν τακτική συντήρηση και επιθεώρηση μηχανημάτων για αποφυγή φθοράς και πραγματοποιούν οπτικό και ποιοτικό έλεγχο πριν τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.
Πρόσφατα, ο παγκόσμιος γίγαντας ποτών Coca-Cola ανακάλεσε 26 εκατομμύρια μπουκάλια από την αυστριακή αγορά με ποτά όπως Coke, Fanta, Sprite και MezzoMix καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ένα “τεχνικό σφάλμα” στην παραγωγή οδήγησε σε σπασμένο φίλτρο, το οποίο προκάλεσε μόλυνση μετάλλου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα πάνω από το όριο σε Κυπριακές πατάτες
Τον σοβαρό κίνδυνο από δημοφιλείς καραμέλες επεσήμανε η ανακοίνωση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) προς 10 χώρες, τον Φεβρουάριο, ενώ η καταστροφή ενός μεταλλικού εξαρτήματος μηχανής κατά την παραγωγή είναι η αιτία της μόλυνσης προιόντος ψωμιού, τον ίδιο μήνα.
Μεταλλικά κομμάτια βρέθηκαν και σε ακατέργαστο προϊόν μοσχαρίσιου κιμά, ακόμα και σε μπάρες σοκολάτας και σοκολατένια αυγά!
Η πιο πρόσφατη ανάκληση τροφίμου με μεταλλικά κομμάτια αφορά προϊόντα σούσι της εταιρείας Lerøy Seafood Group που πωλούνταν στα καταστήματα Meny και Narvesen στη Νορβηγία. Πρόκειται για τις συσκευσίες με την επωνυμία Lerøy – Sushi maki/nigiri 10 τεμαχίων σούσι σολομού με Ημερομηνία λήξης στις 09.04.2025
Πιθανές αιτίες παρουσίας μεταλλικών θραυσμάτων σε τρόφιμα:
1. Φθορά εξοπλισμού – Κατά την επεξεργασία/παραγωγή, μηχανήματα που κόβουν, ανακατεύουν ή συσκευάζουν τρόφιμα μπορεί να χάσουν μικρά κομμάτια μετάλλου, να παρουσιάσουν σκουριά ή αποκόλληση μερών, ή να σπάσει κάποια κάποια λεπίδα από μπλέντερ ή ράβδος ανάδευσης
2. Συντήρηση μηχανημάτων – Κατά τη διάρκεια επισκευών ή καθαρισμών, μπορεί να πέσουν βίδες, παξιμάδια, ροδέλες και άλλα μικροαντικείμενα εργαλειομηχανών
3. Ελαττωματικές πρώτες ύλες – Ήδη από το στάδιο συγκομιδής (σε φυτικά ή ζωικά προϊόντα), μπορεί να υπάρχει σύρμα, καρφί, θραύσμα εργαλείου από χωράφι, στάβλο, αποθήκη κ.λπ.
4. Ανθρώπινο λάθος – Ένας εργαζόμενος με κοσμήματα, μεταλλικά εξαρτήματα, καρφιά ή εργαλεία μπορεί κατά λάθος να ρίξει κάτι στον ιμάντα παραγωγής.
5. Κακή ποιότητα υλικών συσκευασίας – Σπασμένα μεταλλικά καπάκια ή αλουμινένια φύλλα μπορεί να θρυμματιστούν μέσα στο τελικό προϊόν.
Γι αυτό και οι εταιρείες οφείλουν να εφαρμόζουν Σύστημα HACCP (ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου), να πραγματοποιούν συχνές επιθεωρήσεις του εξοπλισμού και να διαθέτουν ανιχνευτές μετάλλων ή X-ray, προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν τον κίνδυνο.