Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα φυλλώδη λαχανικά σε σάντουιτς, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις.
Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αποκάλυψε ότι πήγε στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες, καθώς έπαθε τροφική δηλητηρίαση από άπλυτο λαχανικό. Σε τηλεφωνική σύνδεση που είχε με την εκπομπή που παρουσιάζει στο ραδιόφωνο και από την οποία απουσιάζει αυτό το διάστημα, ο παρουσιαστής περιέγραψε αναλυτικά τι συνέβη και αποκάλυψε, πως πέρασε ένα σαββατοκύριακο με φρικτούς πόνους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εχθές δεν ήρθα γιατί έπαθα μια μικρή δηλητηρίαση από άπλυτο λαχανικό. Πήρα σάντουιτς, ήταν άπλυτο το λαχανικό, αλλά δεν θέλω να πω το μαγαζί. Δεν θα κινηθώ νομικά. Αυτό μπορεί να συμβεί. Έφαγα το σάντουιτς εκείνο το πρωί, δεν ξανά έφαγα τίποτα άλλο και πέρασα ένα αδιανόητα δύσκολα Σαββατοκύριακο με φρικτούς πόνους. Χθες πήγα στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσα να κοιμηθώ την Κυριακή το βράδυ από τους πόνους. Βρήκαν το βακτήριο που δημιουργεί αυτό το πράγμα και όλα καλά».
Για άλλη μία φορά λοιπόν, αποδεικνύεται ότι τα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το μαρούλι, ευθύνονται για περισσότερες (από όσες νομίζουμε) τροφικές δηλητηριάσεις. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη θανατηφόρα επιδημία E. coli από μολυσμένο μαρούλι σε σάντουιτς που πωλήθηκαν σε πολλά σουπερμάρκετ της Βρετανίας με απολογισμό 2 νεκρούς και 275 κρούσματα εκ των οποίων το 49% χρειάστηκαν νοσηλεία Η υπόθεση ότι τα σάντουιτς που περιείχαν μαρούλι ήταν η πιθανή κύρια αιτία της επιδημίας επιβεβαιώθηκε μέσω πολλαπλών διαφορετικών επιδημιολογικών μελετών που έδειξαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ασθένειας και της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι στο αγρόκτημα από το οποίο προμηθεύτηκε ο παρασκευαστής σάντουιτς το μαρούλι δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο κακής πρακτικής και πως το μαρούλι είχε μολυνθεί από ζωικά απόβλητα κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών που μετέφεραν το STEC από περιττώματα ζώων σε καλλιέργειες σε χωράφια
Μετα τη Βρετανία όπου ανακλήθηκαν χιλιάδες σάντουιτς λόγω των θανάτων και των εκατοντάδων τροφικών δηλητηριάσεων ακολούθησε και η Ιταλία που ανακάλεσε σάντουιτς μολυσμένα με listeria monocytogenes. Το μαρούλι είναι ένα κοινό μέσο μόλυνσης E.coli και οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από E.coli πλένοντας τακτικά τα χέρια τους, ειδικά πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση του, αλλά το μαρούλι απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και από τους παραγωγούς.