Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι στην ευχή σημαίνει “μπύρα craft”; Και τι ακριβώς είναι η μπύρα draft;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΤι στην ευχή σημαίνει "μπύρα craft"; Και τι ακριβώς είναι η μπύρα draft;
spot_img

Για να μην απαντάτε τυχαία, στην συνηθισμένη ερώτηση του σερβιτόρου

Τι θα πάρετε;

Μία μπύρα παρακαλώ…

προτιμάτε μπύρα craft;

-χμ… ίσως

-έχουμε και draft

-Eεεε… φέρτε μου μία γκαζόζα καλύτερα

Ο διάλογος είναι συνηθισμένος όπως και η ερώτηση, αλλά συνήθως η απάντηση είναι τυχαία (αν δεν καταλήξεις τελικά σε κάποιο αναψυκτικό) αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι στην ευχή εννοεί ο ποιητής-σερβιτόρος… Μερικοί δεν έχουν μάθει τι σημαίνει η μπύρα craft, όπως και τι πάει να πει μπύρα draft γιατί απλά δεν έχουν τολμήσει να ρωτήσουν. Το ερώτημα είναι τόσο συνηθισμένο και αβίαστο, που ίσως ο αδαής θαμώνας πιστεύει πως εάν ρωτήσει θα γελοιοποιηθεί… Η απάντηση και στα δύο όμως, είναι τελικά πολύ απλή.

Μπύρα craft

Ο όρος μπύρα craft είναι ίσως ο πιο χρησιμοποιημένος όρος τα τελευταία χρόνια σε μπαρ, εστιατόρια, ή club. Αλλά τι κάνει στην πραγματικότητα μια μπύρα να παίρνει τον τίτλο της «craft beer»;

Καταρχήν craft σημαίνει χειροτεχνία, δηλαδή κάτι χειροποίητο. Ένα προϊόν που δεν παράγεται μαζικά, αλλά σε μικρή κλίμακα δηλαδή όχι εργοστασιακή αλλά σε επίπεδο βιοτεχνικό. Η μπύρα Craft παρασκευάζεται με συγκεκριμένα, επιλεγμένα στο χέρι συστατικά και μόνο σε μικρότερες παρτίδες από κορυφαίους ζυθοποιούς που αγαπούν πραγματικά την μπύρα και βέβαια έχει και καλύτερη γεύση, όπως λένε οι craft ζυθοποιοί. Χρησιμοποιεί μια δυναμική διαδικασία παρασκευής που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα βήματα από τις συνηθισμένες μπύρες που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, όπου συνήθως παρασκευάζονται σύμφωνα με μια προκαθορισμένη συνταγή με λιγότερη φροντίδα για την ποιότητα. Αντίθετα, οι craft ζυθοποιίες έχουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στις διαδικασίες παρασκευής τους και μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μοναδικές μπύρες χρησιμοποιώντας ακόμη πιο ειδικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των εξωτικών τροπικών φρούτων.

Οι Craft μπύρες λοιπόν, παράγονται σε μικρές ποσότητες, αλλά, ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται η «μικρή παραγωγή» μπορεί να γίνει ασαφής, επειδή δεν υπάρχει καθορισμένος ορισμός για το τι είναι πραγματικά μια λειτουργία μικρής κλίμακας. Το θέμα μάλιστα, έχει γίνει σημείο διαμάχης μεταξύ των μικρών ζυθοποιών, καθώς ακόμα δεν υπάρχει νομικός ορισμός του όρου. Σε γενικές γραμμές όμως, όταν μιλάμε για craft μπύρες, αναφερόμαστε σε μπύρες που παρασκευάζονται από ζυθοποιίες ανεξάρτητης ιδιοκτησίας που δεν αποτελούν μέρος μιας μεγάλης εταιρείας. Είναι μπύρα που παρασκευάζεται από ένα ζυθοποιείο στο οποίο η χειροποίητη διαδικασία είναι το κλειδί.

Σε πολλές περιπτώσεις, μια εταιρεία μπύρας craft μπορεί να αγοραστεί από μια μεγάλης κλίμακας πολυεθνική εταιρεία – γεγονός που θέτει το ερώτημα: εξακολουθεί να θεωρείται η μπύρα ως μπύρα craft; Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς η μπύρα γίνεται εμπόρευμα μαζικής παραγωγής και ως εκ τούτου δεν είναι προϊόν μικρής ζυθοποιίας, Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μπύρα δεν θα είναι πλέον τόσο ποιοτική, αλλά craft μπύρα δεν είναι. Ωστόσο, πολλές μεγάλες εταιρείες μπύρας εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις μπύρες τους ως «craft beer».

Μπύρα draft

Η μπύρα Draft είναι πολύ απλά η βαρελίσια μπύρα, που γράφεται επίσης και ως μπύρα Draught. Είναι μπύρα που σερβίρεται στο ποτήρι από βαρέλι και όχι από μπουκάλι ή κουτί. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η βαρελίσια μπύρα έχει ανώτερη ποιότητα από άλλα είδη μπύρας. Πρώτον, το βαρέλι εμποδίζει το ηλιακό φως, εξαλείφοντας την υποβάθμιση από το φως. Το βαρέλι εμποδίζει επίσης το οξυγόνο να εισχωρήσει, διατηρώντας έτσι τη μπύρα φρέσκια για περισσότερο. Και τέλος, η βαρελίσια μπύρα συνήθως καταναλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι η μπύρα αποθηκεύεται για λιγότερο χρόνο και διατηρείται φρέσκια.

«draw beer»

Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να σερβίρεται βαρελίσια μπύρα, σε βαρέλια υπό πίεση. Αυτή η καινοτομία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατα, ο όρος «draw beer» χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την μπύρα που σερβίρεται με μηχανισμό υπό πίεση σε αντίθεση με την παραδοσιακή μπύρα βαρελιού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα