ΑρχικήΝέαΒιομηχανία τροφίμων: "Άτακτη υποχώρηση" στους στόχους βιωσιμότητας λόγω κόστους!

Βιομηχανία τροφίμων: “Άτακτη υποχώρηση” στους στόχους βιωσιμότητας λόγω κόστους!

3 λεπτά ανάγνωσης

Το 93% των εταιρειών τροφίμων και ποτών βάζει μπροστά την επιβίωση της επιχείρησης, έναντι της βιωσιμότητας – Έρευνα της Tetra Pak.

H άνοδος των τιμών παραγωγού και το αυξημένο κόστος ενέργειας προκαλούν αλλεπάλληλα προβλήματα στη βιομηχανία τροφίμων.

- Advertisement -

Μια έρευνα της εταιρείας παροχής λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, Tetra Pak, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία προσθέτει μια άλλη διάσταση σε αυτή την πραγματικότητα, αποδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί και οι κατασκευαστές τροφίμων δίνουν προτεραιότητα στην επιβίωση των επιχειρήσεών τους, αφήνοντας στην άκρη τη βιωσιμότητα.

Βασικό εύρημα της μελέτης σε επαγγελματίες στου κλάδου τροφίμων και ποτών αποτελεί πως το 93% δίνει προτεραιότητα σε άλλα θέματα ως αποτέλεσμα του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού κλίματος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) θεωρεί σημαντική τη βιωσιμότητα στις συσκευασίες και το 70% πιστεύει πως η επιχείρησή τους πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα προς τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, για τους ερωτηθέντες, οι επόμενοι 12-24 μήνες αποτελούν κρίσιμο χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις τους.

- Advertisement -

Τα κύρια εμπόδια στην πορεία προς τη βιωσιμότητα

Καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας το 2023, συναντούν επί του παρόντος ορισμένα εμπόδια. Τα βασικά κωλύματα στις προσπάθειές τους αποτελούν:

  • Προκλήσεις/διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας (40%)
  • Αυξάνεται το κόστος ενέργειας, καυσίμων και λειτουργίας (28%)
  • Απαιτούνται υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογίες υποστήριξης (20%)

Ωστόσο, υπάρχει και ένα 20% που δηλώνει πως ο οργανισμός του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την οικολογία, αλλά θα ελπίζει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. 

- Advertisement -

Οι καταναλωτές, παρά τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από την αύξηση του κόστους ζωής, εξακολουθούν να βάζουν μπροστά τη βιωσιμότητα. Τα δύο τρίτα των καταναλωτών σε μια ξεχωριστή μελέτη της Tetra Pak, λένε ότι προτιμούν τις εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν την παραγωγή CO2 τους, με το 68% να εκτιμά ιδιαίτερα τις εταιρείες που λαμβάνουν μέτρα για την παροχή επιλογών ανακυκλώσιμης συσκευασίας για προϊόντα τροφίμων/ποτών και χρησιμοποιούν ανανεώσιμα υλικά. 

Τα ευρήματα από τη μελέτη της Tetra Pak καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισοί (46%) διευθυντές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε παραγωγούς και κατασκευαστές τροφίμων πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν πολλά κυβερνητικά μέτρα και κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ούτως ώστε να επιτευχθεί πραγματική βιωσιμότητα.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πρωινό: Βρώμη ή δημητριακά; Ποια επιλογή βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι φυτικές ίνες, ο βαθμός επεξεργασίας και η πρόσθετη ζάχαρη καθορίζουν την επίδραση του πρωινού γεύματος στα επίπεδα γλυκόζης

Βίντεο από το σκάνδαλο κρέατος στην Ευρώπη: 60 χώρες σε επιφυλακή, συλλήψεις και δύο εκθέσεις καταπέλτης για απάτη και σάπια κρέατα

Δύο επίσημες εκθέσεις φωτίζουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο κρέατος των τελευταίων ετών στην Ευρώπη.

Λούτρινα παιχνίδια: Νέα μελέτη αποκαλύπτει έκθεση παιδιών σε «παντοτινές χημικές ουσίες» PFAS

Ερευνητές εντόπισαν PFAS σε όλα τα παιχνίδια που εξετάστηκαν και έδειξαν ότι ορισμένες ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στο σάλιο όταν τα παιδιά τα βάζουν στο στόμα