Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mediterranean Taste Awards: Το Ανθόμελο Καστοριάς στα κορυφαία του κόσμου.

ΑρχικήΝέαMediterranean Taste Awards: Το Ανθόμελο Καστοριάς στα κορυφαία του κόσμου.
spot_img

cibum team

Ένα μέλι ανθέων από το χωριό Βέλος της Καστοριάς, με την ονομασία «Μελίβελος», συμπεριλαμβάνεται πλέον στα καλύτερα μέλια του κόσμου, καθώς κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας, των Mediterranean Taste Awards 2021 (ΜΤΑ2021), που διεξάγεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο.

Η επιτυχία του 33χρονου μελισσοκόμου και παραγωγού, Χρήστου Τζακόπουλου, φαντάζει ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την μελισσοκομία όταν έβαλε δύο κυψέλες στο λαχανόκηπο του σπιτιού του, για να έχει η οικογένεια «το δικό της μέλι».

Αυτές οι δύο κυψέλες έκαναν τον νεαρό παραγωγό, που είχε επιστρέψει στο χωριό του από τη Θεσσαλονίκη για να καλλιεργήσει ιπποφαές, να αγαπήσει τις μέλισσες και το μέλι τους και να στραφεί ολοκληρωτικά σε αυτή την απασχόληση.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η γεύση και η απόλαυση του μελιού του, ξεπέρασε τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Το «Μελίβελος» βρήκε τον… στόχο στα εγχώρια βραβεία μελιού, αλλά φέτος, και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία το κορονοϊού, ο νεαρός παραγωγός στόχευσε ψηλότερα και δήλωσε συμμετοχή στα ΜΤΑ 2021.

«Έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητό μου σε ένα πρατήριο στην Νεάπολη Κοζάνης επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη. Μπήκα από το κινητό μου στην ιστοσελίδα των βραβείων για να δω τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού. Για μερικά λεπτά, έζησα μια απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων. Αρχικά είδα στην κατηγορία των χάλκινων κι απογοητεύτηκα, γιατί δεν είδα πουθενά το «Μελίβελος». Μετά είδα ότι δεν ήταν ούτε στα ασημένια …. Με έλουσε κρύος ιδρώτας, αλλά όταν κοίταξα ψηλότερα το…πανηγύρισα …Ήταν πρώτο… στην κορυφή. Ακόμη και εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω το αποτέλεσμα, παρόλο που γνωρίζω ότι το μέλι που παράγω είναι άριστο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζακόπουλος.

Οι βραβεύσεις και η διαδικασία του φετινού διαγωνισμού 

 Το μέλι ανθέων «Μελίβελος», που φέρει την ταυτότητα των βουνών της Καστοριάς, είχε αποσπάσει ασημένια βραβεία τον Απρίλιο του 2019 στο διεθνή διαγωνισμό ποιότητας London International Honey Awards και τον Δεκέμβριο πρόπερσι στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού στην Αθήνα. Όμως, παρά τις διακρίσεις του, «στη φετινή μου υποψηφιότητα το άγχος μου , χτύπησε κόκκινο», σημείωσε. Ο λόγος; «Η τελική φάση ,αυτή της επιλογή των νικητών έγινε με τη μέθοδο του blind taste (τυφλή δοκιμή)».

 Μάλιστα, οι τυφλές δοκιμές των προϊόντων που απέστειλαν οι υποψήφιοι, έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Βερολίνο, με τις κριτικές επιτροπές να συγκροτούνται κυρίως από γευσιγνώστες και σεφ. «Κανείς δεν ήξερε τη χώρα προέλευσης του προϊόντος που δοκίμαζε, ούτε φυσικά και τον παραγωγό του», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι στην κατηγορία γεύσης και ποιότητας που διαγωνίστηκε, οι συμμετοχές υπερέβαιναν τις 250, πολλές εκ των οποίων προέρχονταν από Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

 Ο νεαρός μελισσοκόμος είναι απόφοιτος του τμήματος Δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και όπως επισήμανε, «ήξερα ότι δεν θα ζήσω στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που είναι ο τόπος μου και την αγαπώ. Ήθελα να ζήσω στην ύπαιθρο, αφού είμαι λάτρης της φύσης».

 Σήμερα, ο ιδιοκτήτης της «Μελίβελος», χωρίς να θέλει να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των μελισσιών του, αφού λέει ότι είναι «γρουσουζιά», διαθέτει περισσότερες από 250 κυψέλες και παράγει ετησίως δύο με τρεις τόνους μέλι, κατά 75% ορεινό μέλι ανθέων και το υπόλοιπο, μέλι καστανιάς και βελανιδιάς. Παράγει δε, όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα: γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί και βασιλικό πολτό, ενώ τα προϊόντα του έχουν ταξιδέψει και.. ταξιδεύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Μαλαισία.

 Τα προϊόντα του, πωλούνται επίσης σε 14 σημεία πώλησης συνολικά σε Θεσσαλονίκη και Καστοριά, ενώ βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συζητήσεων για να προωθηθούν σε καταστήματα τροφίμων της Γερμανίας. Εντός του Ιουνίου εκτιμά ότι θα κάνει το …ντεμπούτο του στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό κατάστημα που δημιουργεί. Επόμενος στόχος του είναι να μπουν τα προϊόντα «Μελίβελος» στα ράφια των καταστημάτων του Καναδά, της Αμερικής, αλλά και της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα