Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
23.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD
spot_img

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να “ταξιδεύετε” για μέρες…

Ένα είδος τσιπούρας είναι γνωστό, όχι για τη νοστιμιά του αλλά για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις και τα «εφιαλτικά» όνειρά που προκαλεί. Πρόκειται για το salema porgy, ή σάλπα το οποίο είναι ένα είδος τσιπούρας που απαντάται συνήθως στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει γίνει μια συνηθισμένη λιχουδιά σε πολλά εστιατόρια και πιάτα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη γαλλική Κυανή Ακτή.

- Advertisement -

Η σάλπα δεν είναι το μοναδικό ψάρι που είναι ύποπτο για παραισθήσεις. Τα είδη που συνήθως είναι ικανά να παράγουν αυτό το είδος τοξικότητας περιλαμβάνουν διάφορα είδη από το γένος Kyphosus , συμπεριλαμβανομένων των Kyphosus fuscus , K. cinerascens και K. vaigiensis . Άλλα παραισθησιογόνα ψάρια είναι το Siganus spinus, που ονομάζεται “το ψάρι που μεθάει” στο νησί Reunion, και το Mulloides flavolineatus (πρώην Mulloidichthys samoensis ), που ονομάζεται “ο αρχηγός των φαντασμάτων” στη Χαβάη.

Το Sarpa salpa ή salema porgy,  γνωστό και ως ονειρόψαρο, σαλέμα, τσιπούρα, καραντίνα, σάλπα, σάπουε, στρεπί ή χρυσόλιθος έγινε γνωστό για τις ιχθυοαλλειινοτοξικές του επιδράσεις μετά από ευρέως δημοσιευμένα άρθρα το 2006, όταν δύο άνδρες το κατανάλωσαν σε ένα μεσογειακό εστιατόριο και άρχισαν να βιώνουν πολλά ακουστικά και οπτικά παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Αυτές οι παραισθήσεις, που περιγράφονται ως τρομακτικές, αναφέρθηκε ότι εμφανίστηκαν δύο ώρες μετά την κατάποση του ψαριού και είχαν συνολική διάρκεια 36 ωρών.

Ο ένας -40χρονος- άνδρας παρουσίασε ήπια πεπτικά προβλήματα και τρομακτικές οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις αφού έφαγε ένα δείγμα Sarpa salpa σε εστιατόριο, στη Γαλλική Ριβιέρα. Καθώς είχε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ανάρρωσε 36 ώρες μετά το γεύμα. Δεν μπορούσε να θυμηθεί την παραισθησιολογική περίοδο. Ένας άλλος άνδρας, 90 ετών και προηγουμένως υγιής, είχε ακουστικές παραισθήσεις 2 ώρες αφού έφαγε ένα δείγμα Sarpa salpa. Τα δύο επόμενα βράδια, είδε πολλούς εφιάλτες και ανάρρωσε μόνος του μετά από 3 ημέρες. Παρόμοια συμπτώματα είχε και μία οικογένεια στη Μασσαλία που έφαγε τα ψάρια ψημένα στο μπάρμπεκιου το 1982. Η οικογένεια δεν αφαίρεσε το εσωτερικό του ψαριού και αμέσως μετά το γεύμα τους είχαν οράματα επιθετικών ζώων πριν υποχωρήσουν οι παραισθήσεις μετά από δέκα ώρες.

Ο ιχθυοαλλεϊνοτοξισμός , ή η παραισθησιογόνος μέθη των ψαριών, προέρχεται από την κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών που βρίσκονται σε πολλά μέρη των τροπικών περιοχών, τα αποτελέσματα των οποίων φέρονται να είναι παρόμοια από ορισμένες απόψεις με το LSD. Οι εμπειρίες μπορεί να περιλαμβάνουν ζωηρές ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις. Αυτό οδήγησε στη συλλογική κοινή ονομασία “ονειρόψαρα” για τα ιχθυοαλειινοτοξικά ψάρια.

Κλινικά συμπτώματα του ιχθυοαλειινοτοξισμού συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατάποση του τοξικού ψαριού. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ατονία με απώλεια ισορροπίας και συντονισμού και γενικευμένη αδιαθεσία. Πονόλαιμος και καούρα έχουν αναφερθεί επίσης στην αρχική φάση. Σε λίγες ώρες, εμφανίζονται συγκεκριμένα σημάδια δηλητηρίασης συμπεριλαμβανομένου παραληρήματος, οπτικών και ακουστικών παραισθήσεων (που συχνά αφορούν ζώα), κατάθλιψης, φόβου θανάτου, αντιδραστικής ταχυκαρδίας, υπεραερισμός, και διαταραγμένη συμπεριφορά. Αν είναι σε θέση ύπνου, οι ασθενείς κλασικά αναφέρουν τρομερούς εφιάλτες. Άλλα πιο σπάνια συμπτώματα ναυτία, κοιλιακό άλγος και διάρροια συνήθως χαμηλού βαθμού. Το κεφάλι του ψαριού πιστεύεται ότι είναι το πιο δηλητηριώδες και ο πιο πιθανός ένοχος παραισθήσεων, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το συκώτι και τα εσωτερικά όργανα μπορεί να είναι επίσης πολύ τοξικά.

H σάλπα, ψαρεύεται εύκολα με καλαμίδι και αγκίστρι δολωμένο με ζυμάρι, και το κρέας της τρώγεται από τον άνθρωπο, αν και δεν θεωρείται τόσο νόστιμο, αλλά χρησιμεύει και ως ζωντανό δόλωμα. Πιάνεται επίσης με δίχτυα και με κιούρτους. Το σώμα του είναι ασημί με μεταξύ 8 και 10 οριζόντιες χρυσές γραμμές κατά μήκος των πλευρών με μια μαύρη κηλίδα στη βάση του θωρακικού πτερυγίου. Υπάρχει μια μόνο σειρά οδοντωτών δοντιών που μοιάζουν με κοπτήρες στην άνω γνάθο και μυτερά δόντια που μοιάζουν με κοπτήρες στην κάτω γνάθο και δεν υπάρχουν δόντια που να μοιάζουν με γομφίους. Υπάρχει σε αρκετά μεγάλους αριθμούς και απαντάται συνήθως από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι βάθος 70 μέτρων.Τα αρσενικά έχουν συνήθως μήκος 15 έως 30 cm, ενώ τα θηλυκά είναι συνήθως 31 έως 45 cm. Το μέγιστο μέγεθος είναι 51 cm.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα