Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Γιατί είναι αναγκαία η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια τροφίμων: Γιατί είναι αναγκαία η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας
spot_img

cibum team

Οι επιχειρήσεις τροφίμων αντιμετωπίζουν κινδύνους κάθε μέρα, με κάθε αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες τους πρέπει να εργάζονται προληπτικά για να μειώσουν τις πιθανότητες πρόκλησης τροφιμογενούς λοίμωξης, παραβίασης της ασφάλειας ή άλλης έκτακτης κατάστασης.

Όπως αναφέρει στο FSN ο Greg Staley, διευθύνων σύμβουλος μιας πλατφόρμας διαχείρισης εστιατορίων στο σπίτι, της SynergySuite , πέρα ​​από τα «βασικά» πρωτόκολλα ασφαλείας, οι επιχειρήσεις, πρέπει επίσης να εφαρμόσουν πρωτόκολλα COVID-19, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, τηρώντας τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές οδηγίες. Αυτές τις προκλήσεις επιβαρύνει και η έλλειψη προσωπικού σε ολόκληρη τη βιομηχανία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις τροφίμων να λειτουργούν αποτελεσματικά και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Οποιαδήποτε παραβίαση των τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας (SOP) προκαλεί συναγερμό. Ένα αθώο λάθος – όπως το να μην κλείσει ένας χειριστής σωστά την πόρτα του καταψύκτη – θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ευθύνη σε μια επιχείρηση. Τα λάθη συμβαίνουν, ειδικά εάν η επιχείρηση δεν έχει προσωπικό ή οι νέοι υπάλληλοι δεν κατανοούν ακόμη πλήρως τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι εκάστοτε φορείς παρακολουθούν και μετριάζουν τον κίνδυνο, ποικίλλει ευρέως στη βιομηχανία, με ορισμένους να χρησιμοποιούν έντυπα checklists, ενώ άλλοι βασίζονται σε ολοκληρωμένα ψηφιακά εργαλεία. Ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο, η αναβάθμιση των απαρχαιωμένων συστημάτων ασφαλείας τους ενδέχεται να μην βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή στην παρούσα φάση διαχειρίζονται πρωτόγνωρες διαταραχές που σχετίζονται με τον COVID, καταστροφικές οικονομικές απώλειες, διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και έλλειψη  ανθρώπινου κεφαλαίου.

Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να εξετάσει κάποιος την αγορά και εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων τώρα – με όλα τα άλλα επείγοντα ζητήματα που απαιτούν προσοχή – αλλά ο αρνητικός αντίκτυπος μιας πιθανής παραβίασης της ασφαλείας θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, όσον αφορά την απώλεια της εμπιστοσύνης των πελατών, την αντίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά μέσα. Αξίζει την επένδυση, καθώς τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων – και στη μεγιστοποίηση της συμμόρφωσης – σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα ήταν σοφό να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία για να αυξήσουν την παρακολούθηση της ασφάλειας των τροφίμων.

Απαιτείται μόνο ένα σφάλμα για να καταστραφεί η φήμη ενός brand. Οι υπάλληλοι μπορεί να είναι απασχολημένοι και να παραλείψουν κατά λάθος έναν έλεγχο που έχει ως αποτέλεσμα να σερβιριστεί ένα μη ασφαλές φαγητό. Η απαίτηση τεχνολογικών εργαλείων – όπως οι έλεγχοι ασφαλείας σε μια εφαρμογή smartphone έναντι ενός έντυπου checklist- μπορεί να ενισχύσει τη συμμόρφωση και την ακρίβεια.

 Το λογισμικό ασφάλειας τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνει ενσωματώσεις Bluetooth, που παρακολουθούν συνεχώς τους αισθητήρες θερμοκρασίας στο ψυγείο και τους καταψύκτες σας και ειδοποιούν αμέσως το προσωπικό εάν βγουν εκτός ορίων ασφαλείας. Οι ψηφιακοί αισθητήρες θερμοκρασίας εισάγουν και παρακολουθούν τα δεδομένα αυτόματα. Οι σημερινές ψηφιακές λύσεις επιτρέπουν στους υπευθύνους να εντοπίζουν τυχόν πιθανές αστοχίες που οφείλονται στους υπαλλήλους (να εισάγουν λάθος δεδομένα ή να παραλείπουν εντελώς τους ελέγχους).

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τις κοστοβόρες διορθωτικές ενέργειες.

Οι χειροκίνητες διαδικασίες έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας προβολής, σύνταξης και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν χειροκίνητα συστήματα, ενδέχεται να μην παρατηρήσουν πιθανούς κινδύνους για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά την οριστική σύνταξη των αναφορών. Ωστόσο, η χρήση τεχνολογικών εργαλείων για τη διαχείριση δεδομένων, σημαίνει ότι είναι γρήγορος, εύκολος και ακριβής ο εντοπισμός – και η διόρθωση – πιθανών προβλημάτων προτού αυτά μετατραπούν σε τεράστιες υποχρεώσεις.

Η αυτόματη αναφορά σε πραγματικό χρόνο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της μείωσης του κινδύνου.
Οι ψηφιακές αναφορές επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στις τάσεις, επιβεβαίωση κατάλληλης τήρησης των πρωτοκόλλων κ.λπ.

Η καθαριότητα ήταν πάντα απαραίτητο μέρος της ασφάλειας των τροφίμων. Ανέκαθεν οι επιχειρήσεις τροφίμων τηρούσαν πρωτόκολλα καθαρισμού «παρασκηνιακά». Η COVID-19 το άλλαξε αυτό, καθώς οι πελάτες, οι πωλητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι, περιμένουν και απαιτούν να δουν τον καθαρισμό να ολοκληρώνεται σωστά και συνεχώς.

Ομοίως, όλοι αναμένουν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα COVID – χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση, έλεγχοι θερμοκρασίας των εργαζομένων, συχνότερο πλύσιμο χεριών κλπ. – ειδικά καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Όπως έγινε σαφές από τον Μάρτιο του 2020, οι πληροφορίες και τα πρωτόκολλα COVID εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, διασφαλίζεται ότι το προσωπικό έχει πρόσβαση στις πιο ενημερωμένες, ακριβείς συστάσεις και κανονισμούς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε τρομερός κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τροφίμων. Καθώς μια ομάδα ενσωματώνει νέους υπαλλήλους, τους εκπαιδεύει σε πρωτόκολλα ασφαλείας για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Τα τεχνολογικά εργαλεία παρέχουν άμεση πρόσβαση σε υλικά, υπενθυμίσεις, ενημερώσεις και πληροφορίες σε μικρότερα “κομμάτια”, ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα.

Ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν οικονομία, επειδή δεν έχουν προσωπικό, χάνουν χρήματα ή για άλλους λόγους. Οι ανακλήσεις τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά το 2020, πιθανώς λόγω ενός συνδυασμού λιγότερων επιθεωρήσεων, λιγότερης επιβολής και του μειωμένου προσωπικού με το οποίο λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις.

Η οικονομία σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας, μπορεί να οδηγήσει σε επιμόλυνση των τροφίμων, τροφιμογενείς λοιμώξεις και άλλα προβλήματα.

Επιχειρήσεις με σωστή αντίληψη των πραγμάτων, θέτουν υπόλογους τους υπαλλήλους τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογικές λύσεις που παρέχουν διαφάνεια. Πολλές επιχειρήσεις κοιτούν πέρα ​​από το παλιό σύστημα, απαιτώντας πλέον απόδειξη πρακτικών ασφάλειας για να διατηρήσουν ασφαλέστερους τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους.

Οι χειριστές πρέπει να παραμένουν συνεχώς σε εγρήγορση για να μειώσουν ή να αποτρέψουν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της ασφάλειας των τροφίμων, των πλαστών αναφορών κ.α. Τα τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τις λειτουργίες ώστε να είναι ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και πιο κερδοφόρες – και μπορούν να μειώσουν μια ποικιλία κινδύνων που ενδέχεται να καταστρέψουν ένα brand.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα