Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το φρούτο που μειώνει την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο φρούτο που μειώνει την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Επιστήμονες διευκρινίζουν ποιο φρούτο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και γιατί

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo προτείνει ότι η αύξηση της αναλογίας διατροφικής πρόσληψης καλίου προς νάτριο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης από την απλή μείωση της πρόσληψης νατρίου.

- Advertisement -

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει πάνω από το 30 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως. Είναι η κύρια αιτία στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως χρόνια νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και άνοια.

«Συνήθως, όταν έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση, μας συμβουλεύουν να τρώμε λιγότερο αλάτι», δήλωσε  η Anita Layton , καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών, Φαρμακευτικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo και στην Έδρα Canada 150 Research in Mathematical Biology and Medicine. 

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η προσθήκη περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο στη διατροφή σας, όπως οι μπανάνες ή το μπρόκολο, μπορεί να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση από το να μειώσετε απλώς το νάτριο». 

Το κάλιο και το νάτριο είναι και οι δύο ηλεκτρολύτες – ουσίες που βοηθούν το σώμα να στείλει ηλεκτρικά σήματα για να συσπάσει τους μύες, να επηρεάσει την ποσότητα του νερού στο σώμα σας και να εκτελέσει άλλες βασικές λειτουργίες. 

«Οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά και ως εκ τούτου, τα ρυθμιστικά συστήματα του σώματός μας μπορεί να έχουν εξελιχθεί ώστε να λειτουργούν καλύτερα με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο», δήλωσε  η Melissa Stadt , υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Waterloo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Σήμερα, οι δυτικές δίαιτες τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες σε νάτριο και χαμηλότερες σε κάλιο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση εντοπίζεται κυρίως σε βιομηχανικές κοινωνίες, όχι σε απομονωμένες κοινωνίες.” 

Ενώ προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προσδιορίζει με επιτυχία πώς η αναλογία καλίου προς νάτριο επηρεάζει το σώμα. 

Το μοντέλο προσδιορίζει επίσης πώς οι διαφορές φύλου επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση πιο εύκολα από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά σε μια αυξημένη αναλογία καλίου προς νάτριο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι μαθηματικά μοντέλα όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη επιτρέπουν αυτού του είδους τα πειράματα να εντοπίσουν πώς διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το σώμα γρήγορα, φθηνά και ηθικά. 

Η μελέτη,  Διαμόρφωση της αρτηριακής πίεσης από διαιτητικό κάλιο και νάτριο: διαφορές φύλου και ανάλυση μοντελοποίησης , δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο  American Journal of Physiology-Renal Physiology. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή ενεργειακά ποτά που καταναλώνουν παιδιά και έφηβοι; Ανησυχητικά ευρήματα του Ökotest

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούμε να ανεχτούμε πριν γίνει η κατανάλωση πραγματικά επικίνδυνη;

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα