Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μεγάλο “Μπέρδεμα”: Ασυμφωνία των food experts για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “επεξεργασμένα τρόφιμα”

Η θολή εικόνα των όρων: "Επεξεργασία τροφίμων", "επεξεργασμένα τρόφιμα" και "ανθυγιεινά τρόφιμα".

ΑρχικήΝέαΤο μεγάλο "Μπέρδεμα": Ασυμφωνία των food experts για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος "επεξεργασμένα τρόφιμα"
spot_img

Η θολή εικόνα των όρων: “Επεξεργασία τροφίμων”, “επεξεργασμένα τρόφιμα” και “ανθυγιεινά τρόφιμα”.

Διάσταση απόψεων για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος επεξεργασμένο τρόφιμο, επικρατεί μεταξύ των ειδικών στα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Σε δημοσιευμένες κριτικές και σχόλια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων σχετικά με τον ορισμό και την ταξινόμηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, τονίζει ότι οι επιστήμονες τροφίμων και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταλήξουν γρήγορα σε συναίνεση όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα προς όφελος των καταναλωτών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Η έρευνα τόνισε την ασάφεια και τη σύγχυση γύρω από όρους όπως «επεξεργασία», εξαιρετικά επεξεργασμένα, ακόμη και «υγιεινά» τρόφιμα.  Η σύγκρουση και η διαφωνία μεταξύ των επαγγελματιών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες και να ενισχύσουν τη σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με αυτό το θέμα, οδηγώντας σε:

(α) ενισχυμένη ή μετριασμένη αντίληψη του κινδύνου

(β) απώλεια εμπιστοσύνης

 γ) απόρριψη τυχόν μηνυμάτων

Οι αντιφάσεις και οι συζητήσεις μεταξύ ειδικών και η αντικρουόμενη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη. Αντίθετα, η επικοινωνία με τη συναίνεση των εμπειρογνωμόνων μπορεί να επηρεάσει θετικά τις στάσεις και την υποστήριξη των πολιτικών για κοινωνικά ζητήματα

Η Christina Sadler, μεταπτυχιακή ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Surrey και Ανώτερη Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα, δήλωσε:

«Υπάρχει συμφωνία ότι η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να είναι μέρος της λύσης για την παροχή αρκετής τροφής για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον πλανήτη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των ειδικών σχετικά με το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στο σύστημα τροφίμων. Η έλλειψη συναίνεσης σχετικά με την ταξινόμηση της επεξεργασίας τροφίμων και των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αντικρουόμενες πληροφορίες και να εμποδίσει την πρόοδο προς αυτούς τους στόχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ όλων εκείνων που έχουν επαγγελματικό ενδιαφέρον για τα τρόφιμα, ιδιαίτερα εάν θέλουν να θεωρούνται αξιόπιστες πηγές όταν προσφέρουν συμβουλές στο ευρύτερο κοινό».

«Πρέπει να εντοπίσουμε γρήγορα τα βασικά ζητήματα, ενώ βλέπουμε την επεξεργασία τροφίμων ως μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος τροφίμων, για να κατανοήσουμε πώς η επεξεργασία μπορεί να βελτιστοποιηθεί προς τον στόχο της δίκαιης, ασφαλούς, βιώσιμης και υγιεινής διατροφής».

Η έρευνα εντόπισε επίσης έλλειψη συναίνεσης σχετικά με το εύρος της επεξεργασίας, τον βαθμό επεξεργασίας και τις πτυχές που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της υγιεινής των επεξεργασμένων τροφίμων. Οι αντιληπτές συγκρούσεις συμφερόντων και διαφορετικοί τομείς εμπειρογνωμοσύνης σε αυτό το ευρύ θέμα μπορεί να είναι γιατί είναι δύσκολο να υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί είναι δύσκολο να πλαισιωθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη της επεξεργασίας τροφίμων.

Αυτή η ερευνητική μελέτη ήταν μέρος ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος διδακτορικού μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφοριών για τα Τρόφιμα και του Πανεπιστημίου του Surrey.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα