Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το μισό χαβιάρι που πωλείται στην Ευρώπη ή είναι παράνομο ή… δεν είναι χαβιάρι!

ΑρχικήΝέαΤο μισό χαβιάρι που πωλείται στην Ευρώπη ή είναι παράνομο ή… δεν είναι χαβιάρι!
spot_img

Ερευνητές ανέλυσαν χαβιάρι που πωλείται σε χώρες της Ευρώπης και ανακάλυψαν πως τα μισά από τα εμπορικά προϊόντα χαβιαριού είναι παράνομα και μερικά δεν περιέχουν καν ίχνος οξύρρυγχου!

Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα έρευνας, σχετικά με το χαβιάρι που πωλείται στην Ευρώπη και παράγεται από τις χώρες του Κάτω Δούναβη ((Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία).

Το άγριο χαβιάρι που είναι και το πιο ακριβό, παράγεται από αυγά οξύρρυγχου, και είναι παράνομο εδώ και δεκαετίες από τότε που η λαθροθηρία έφερε το ψάρι στο χείλος της εξαφάνισης. Στην Ευρώπη, ο Δούναβης είναι ο τελευταίος ποταμός με λειτουργικούς πληθυσμούς οξύρρυγχων Beluga ( Huso huso ), ρώσικους ( Acipenser gueldenstaedtii ), αστεροειδή ( Acipenser stellatus ) και στερλίνο ( Acipenser ruthenus ). Σήμερα, το νόμιμο, διεθνώς εμπορεύσιμο χαβιάρι μπορεί να προέρχεται μόνο από εκτρεφόμενο οξύρρυγχο και υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την προστασία του είδους. Ως εκ τούτου, η αλιεία οξύρρυγχων δεν επιτρέπεται πλέον στον Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ένας σωρός από οξύρρυγχους που πωλούνται στην Ανατολική Ευρώπη. ΠΙΣΤΩΣΗ: WWF Τζορτζ Καράκας

Από το 1998, όλα τα είδη οξύρρυγχου έχουν καταγραφεί στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) και επιπλέον, ένα καθολικό σύστημα σήμανσης χαβιαριού εισήχθη το 2000 για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Ενώ οι κανονισμοί CITES ισχύουν γενικά για το διεθνές εμπόριο, αυτές οι ετικέτες απαιτούνται επίσης για το εμπόριο χαβιαριού εντός της ΕΕ. Αυτοί οι κανονισμοί όμως παραβιάζονται κατάφορα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology και υποστηρίχθηκε με χρηματοδότηση από το  EU-LIFE και με τη συνδρομή της WWF.

Οι ερευνητές αγόρασαν χαβιάρι από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουκρανία από τοπικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, τοπικές αγορές, μεσάζοντες, εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και ψαράδες, προκειμένου να επαληθεύσουν τις πηγές προϊόντων οξύρυγχου. Συνολικά, συνέλεξαν και ανέλυσαν 149 δείγματα κρέατος χαβιαριού και οξύρρυγχου.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα, πως τα μισά από τα εμπορικά προϊόντα χαβιαριού είναι παράνομα και μερικά δεν περιέχουν καν ίχνος οξύρρυγχου! Για παράδειγμα τρία από τα δείγματα, που σερβίρονται στη Ρουμανία σε ένα πιάτο που ονομάζεται «σούπα οξύρρυγχου», δεν ήταν καθόλου οξύρρυγχος. Αντίθετα, οι ερευνητές αναγνώρισαν το ψάρι ως ευρωπαϊκό γατόψαρο και πέρκα του Νείλου.

 Μετά την ανάλυση του DNA και των μοτίβων ισοτόπων κάθε δείγματος, η ομάδα διαπίστωσε ότι το 21% των δειγμάτων προέρχονταν από άγριους οξύρρυγχους και ότι αυτά τα άγρια ​​ψάρια πωλούνταν σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 29% των δειγμάτων παραβίαζε τους κανονισμούς CITES και τους εμπορικούς νόμους, οι οποίοι περιελάμβαναν χαβιάρι που απαριθμούσε το λάθος είδος οξύρρυγχου ή λάθος χώρα προέλευσης, και κατηγοριοποίησαν ένα άλλο 32% των δειγμάτων ως “εξαπάτηση πελατών”, όπως δείγματα που δηλώθηκαν ως άγρια ​​προϊόντα που στην πραγματικότητα προέρχονται από υδατοκαλλιέργεια.  

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια συνεχιζόμενη ζήτηση για προϊόντα άγριου οξύρρυγχου, η οποία είναι ανησυχητική, καθώς αυτά τα προϊόντα θέτουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς άγριων οξύρρυγχων», γράφουν οι ερευνητές. «Η επίμονη ζήτηση τροφοδοτεί τη λαθροθηρία και δείχνει ότι οι καταναλωτές δεν αποδέχονται πλήρως τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας ως υποκατάστατο. Επιπλέον, το χαβιάρι που πωλείται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της CITES και της ΕΕ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των ελέγχων γενικά και το σύστημα επισήμανσης ειδικότερα».

«Η έρευνά μας για την αγορά αποκαλύπτει έλλειψη ευαισθητοποίησης και προσπαθειών σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς και σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι ανεπαρκείς έλεγχοι οδηγούν σε σημαντική υποτίμηση αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος του εμπορίου χαβιαριού και οξύρρυγχου στην ΕΕ και στα υποψήφια κράτη μέλη χρειάζεται επειγόντως βελτίωση για να διασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί του οξύρρυγχου του Δούναβη θα έχουν μέλλον» καταλήγουν οι ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα