Το χάπι GBL-Memory, της εταιρείας Green Bioactives με έδρα τη Σκωτία, ισχυρίζεται ότι βελτιώνει σημαντικά την ανταπόκριση της μνήμης.
Ένα χάπι που ενισχύει τη μνήμη και είναι δημιούργημα επιστημόνων στη Σκωτία πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ράφια του Ηνωμένου Βασιλείου τον επόμενο μήνα, υποσχόμενο 10% αύξηση της λειτουργίας της μνήμης.
Η σκωτσέζικη εταιρεία Green Bioactives παρουσίασε το τελευταίο της προϊόν με την ονομασία GBL-Memory, το οποίο περιέχει δύο φυτικά εκχυλίσματα που ισχυρίζονται ότι “βελτιώνουν σημαντικά” τη μνήμη των ηλικιωμένων ενηλίκων όταν λαμβάνονται για ένα μήνα, σύμφωνα με ευρήματα πρόσφατης μελέτης.
Αυτό το συμπλήρωμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα τη γνωστική παρακμή, μια λύση που απαιτείται επειγόντως, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η άνοια επηρεάζει σήμερα περίπου 90.000 άτομα σε ολόκληρη τη Σκωτία.
Παλαιότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι μετά τα 65, ο κίνδυνος σημαντικής γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια. Ένας στους 14 ανθρώπους άνω των 60 ετών αντιμετωπίζει ανησυχητικά σημαντικά γνωστικά προβλήματα.
Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και η θεανίνη που βρίσκονται στα κρεμμύδια, το ραδίκι, το σκόρδο, τα σπαράγγια και τις μπανάνες, έχουν συμπυκνωθεί σε αυτό το χάπι. Ο συνδυασμός δοκιμάστηκε σε ζώα και ανθρώπους σε κλινικές δοκιμές και αποδείχθηκε ευεργετικός για τις λειτουργίες της μνήμης.
Σε πείραμα χορηγήθηκε το συμπλήρωμα που περιείχε φρουκτοολιγοσακχαρίτες και θεανίνη ή ένα εικονικό φάρμακο σε 120 υγιείς συμμετέχοντες, ισομερώς κατανεμημένους στις δύο ομάδες, για 30 ημέρες. Η μελέτη διαπίστωσε “σημαντικές” βελτιώσεις έως και 10% στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την Κλινική Κλίμακα Μνήμης (CMS) για να μετρήσουν τα οφέλη του συμπληρώματος, τα οποία συνέβαλαν στη συνολική βελτίωση της μνήμης.
Η CMS, προσαρμοσμένη από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, αποτελείται από πέντε δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές αξιολόγησαν τις βελτιώσεις στην κατευθυνόμενη μνήμη, τη μάθηση συσχετίσεων, την αναγνώριση εικόνων χωρίς νόημα, τη γραφική μνήμη και την ανάκτηση πορτραίτου.
Μετά τη δοκιμή, η αρχική κλίμακα προσαρμόστηκε ανάλογα με την ηλικία και το μορφωτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.