Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To προζύμι ως “εγγυητής” ποιότητας, ασφάλειας και μείωσης της γλουτένης σε πολλά προϊόντα άρτου

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνTo προζύμι ως “εγγυητής” ποιότητας, ασφάλειας και μείωσης της γλουτένης σε πολλά προϊόντα άρτου
spot_img

Ερευνητές μελετούν εάν τα βακτήρια στην μαγιά που χρειάζονται για την παρασκευή ψωμιού με προζύμι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γλουτένης σε άλλα προϊόντα ψωμιού εκτός από προζυμένια.

Η συχνότητα της κοιλιοκάκης έχει αυξηθεί κατά 7,5% ετησίως τις τελευταίες δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας έναν συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό αλλά τα νέα για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι ευχάριστα, καθώς  μπορεί σύντομα να έχουν περισσότερες επιλογές τροφίμων, χάρη σε μια απίθανη πηγή: το ψωμί με προζύμι

Το προζύμι είναι μια καλλιέργεια ζυμομυκήτων και ωφέλιμων βακτηρίων και περιέχει λιγότερη γλουτένη από άλλα ψωμιά, καθιστώντας το πιο ανεκτό για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Τώρα, οι ερευνητές του Penn State και του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο μελετούν εάν τα βακτήρια στην μαγιά που χρειάζονται για την παρασκευή ψωμιού με προζύμι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γλουτένης και σε άλλα προϊόντα ψωμιού. Χρηματοδοτούμενοι από επιχορήγηση 500.000 δολαρίων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι ερευνήτριες Josephine Wee , επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Penn State, και η Charlene Van Buiten, επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής στο State University του Κολοράντο, δεν θα διερευνήσουν μόνο εάν τα μικροβιώματα εκκίνησης στο προζύμι μπορούν να μειώσουν ή να εξαφανίσουν τη γλουτένη στα προϊόντα ψωμιού, αλλά και εάν μπορούν να να ενισχύσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του ψωμιού.

Η συμβατική ζύμη ψωμιού χρησιμοποιεί μαγιά αρτοποιίας στη θέση της φυσικής μαγιάς και των βακτηρίων — γνωστά ως ζύμωση με προζύμι, εξήγησε η Wee. Το ζυμωτό ψωμί παρασκευάζεται με ζύμωση ζύμης με άγριους γαλακτοβάκιλλους και μαγιά. Το ψωμί με προζύμι ζυμώνεται με «καλλιέργειες εκκίνησης», ή κοινότητες φυσικών βακτηρίων και μαγιάς που μοιράζονται και διατηρούνται μέσω μιας σειράς διόδων σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτές οι κοινότητες είναι συλλογικά γνωστές ως μικροβίωμα της προζύμης.

«Μια μελέτη 500 ορεκτικών με προζύμι που συλλέχθηκαν από όλο τον κόσμο έδειξε ότι δεν υπάρχουν δύο ψωμιά που να είναι ακριβώς όμοια, και επί του παρόντος, λίγα είναι γνωστά για την ικανότητα των μικροβιωμάτων της προζύμης.  Τα αποτελέσματα από αυτήν την εργασία θα χρησιμοποιήσουν μικροβιώματα ολόκληρων τροφίμων για την ανάπτυξη τεχνολογιών ζύμωσης που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της επόμενης γενιάς των καταναλωτών για προϊόντα υψηλής ποιότητας “καθαρής ετικέτας” με μειωμένη ανοσογονικότητα στη γλουτένη» », είπε ηWee.

Πηγή: Penn State                                                                                   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!

Φυτοφάρμακα στo 90% των Xριστουγεννιάτικων μπαχαρικών: «Πρωταθλήτρια» η κανέλα!

Πολλά μπαχαρικά εμφανίζουν περισσότερες από μία επικίνδυνες χημικές ουσίες ανά δείγμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο